自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

已經第二次了⋯⋯
第一次 - Apple iTunes

第二次 - 懷疑
1)Apple iTunes (登記)?
2)iherb - 但次次買完即delete 所有信用資料
3)HKTVMALL-第一次買野(無delete資料)
4)實體店,Pandora, simply life

點預防?
今次係銀行發現SMS通知我,因為連續2次非持咭交易,Starbucks 每次USD50元。(我因為預設非持咭交易是次次需要sms通知,所以我即時知道)。而銀行我打電話去時,早已凍結交易,用為銀行系統查到spam transaction 。

但我C6話逃避唔到,除非唔上網用信用卡?

侯爵府

回覆樓主:

我有張信用卡係無用過,但都被盜用

信用卡公司話係撞冧巴來盜用
8-)

子爵府

二小姐 發表於 21-4-5 10:45
我有張信用卡係無用過,但都被盜用

信用卡公司話係撞冧巴來盜用

吓⋯⋯,咁你點知?
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

珍珠宮

2024年龍年勳章

Manwah 發表於 21-4-5 10:44
已經第二次了⋯⋯
唔上網都好易俾盗,所有碼都寫在卡上。

伯爵府

首先你要明白,你自己 Delete 作用不大,網站亦不可能真的馬上 Delete 信用卡資料。

第二次 - 懷疑
1)Apple iTunes (登記)?
2)iherb - 但次次買完即delete 所有信用資料
3)HKTVMALL-第一次買野(無delete資料)
4)實體店,Pandora, simply life

翡翠宮

回覆樓主:

會唔會落單嘅裝置已經被hack?我網上交易非常多,亦唔會删除各網站卡資料,都未試過被盗用。

子爵府

lyh80115 發表於 21-4-5 11:43
會唔會落單嘅裝置已經被hack?我網上交易非常多,亦唔會删除各網站卡資料,都未試過被盗用。
...

Simply life比職員碌咭
Pandora 我睇住佢碌

子爵府

已經第二次了⋯⋯

子爵府

章太郎 發表於 21-4-5 11:48
你已經好叻,預設次次交易都要sms。
你張咭用咗幾耐?多唔多用?
呢排我都試過被盜用仲係港幣唔過500,而 ...

C6話,減低個信用額喎⋯⋯

我想cut到兩萭,但C6話唔夠

平時我會拎張咭去旅行(預防緊急stay behind 洒店及機票)

珊瑚宮

已經第二次了⋯⋯

Iherb delete係無用
你試吓買完野, 過1/2天再買, 唔需要重新打信用卡資料就過到數, 資料根本就已經記錄左

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我碌卡主要用paywave , 係入油時交卡俾職員有啲擔心,所以只去同一個油站入,因入油姨姨都係嗰一兩個

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我都試過被盜用2次,一次一萬美元好彩未過賬,跟住我就cut 淨2張咭,第二次恒生,收到SMS 過賬一美元,我覺得唔妥即刻打去card centre , 打電話其間過左二次各100 美元起google pay 果D,恆生要我比左先,好彩少數目,但好驚信用卡被盜用。
如果有扣賬咭就好。

琥珀宮

已經第二次了⋯⋯

「逃避唔到,除非唔用信用卡」

侯爵府

我近半年俾人盜用咗兩次
係同一間銀行同一張咭
不過只要銀行自己負責返
我完全唔擔心

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

dede2005 發表於 21-4-5 11:54
我碌卡主要用paywave , 係入油時交卡俾職員有啲擔心,所以只去同一個油站入,因入油姨姨都係嗰一兩個:happy ...
講起油站,尋日睇手機見我入油張單係二百幾,但未入賬竟然係1000。即係刻打去card centre。佢話油站係咁架,先寫1000蚊,最後過數為實。叫我睇佢最後係扣幾多,如果吾係我張單既數先再打上去攪。我入左幾十年油,都係自從有手機銀行先發現咁樣情況。結論係,每隔幾日就上網睇下自己所有戶口有無奇怪既數。我試過吾記得碌左邊間,都打去問返我張單係咩公司。

珍珠宮

2024年龍年勳章

(我因為預設非持咭交易是次次需要sms通知,所以我即時知道)

請問你用那一間銀行可以做到此設定?

我早前DBS信用卡又係被人盗用在外國去Apple網上簽賬,DBS話Apple係「信譽企業」,所以無需發送OTP去我手機作實。

子爵府

已經第二次了⋯⋯

你可以睇番我舊post,最經典一次係.....張卡被盜用,銀行發番新卡俾我啦,新卡未寄到屋企已被盜用果次真係覺的痴痴地!

我覺得無得避,我盡量用apple pay 或ali pay 或 payme,唔收呢啲的購物網站/店舖 我會盡少幫襯。其實而家好多食肆,都有apple pay,係要自己行去cashier 俾麻煩少少~

我都整左一張扣脹卡,高風險網購會用~

另外,屋企啲自動轉帳、八達通增值用一張卡,買野簽卡/網購用另一要卡,咁萬一被盜用都唔駛重新整話啲自動轉帳果啲麻煩野

男爵府

已經第二次了⋯⋯

我在亞馬遜買嘢, 張卡每次俾人碌US$35左右, 連續碌咗七次, 銀行發現打電話給我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我只用一張卡, limit 係幾千(係, 真係幾千), 額大果d不入銀包。自從alipay hk可以一般網購後,果張卡就只去超市俾錢....
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

PaPa 發表於 21-4-5 12:23
請問你用那一間銀行可以做到此設定?

我早前DBS信用卡又係被人盗用在外國去Apple網上簽賬,DBS話Apple ...

Citibank

首頁

尾頁

跳至