時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

沙嶺超級殯葬城,十個遺體火化爐,二十萬個骨灰位,建在這個位置,你說不是故意的,我不相信。

十個火化爐是什麼概念?整個香港現在共有六個火化爐,沙嶺一下子就蓋十個火化爐。然後,南風時空氣直吹深圳。

撇除道德,以經濟角度去看,深圳地王對面,價值就用來起殯葬城?

理論上,火化爐及骨灰位不應該建在人煙稠密的城市前面,而是在海邊或者深山之中。香港不是沒有地方,大埔,西貢,大嶼山....... 這麼多地方可選,怎麼選了這里? 政府有計劃在和合石旁建公屋,如果將兩個計劃對調,和合石的設施擴建也不是不可以的。

現在還只是平土,改建成商業區,抑或住宅,任何投資項目都好過殯儀城。

男爵府

seasonsYK 發表於 21-4-11 22:15
沙嶺超級殯葬城,十個遺體火化爐,二十萬個骨灰位,建在這個位置,你說不是故意的,我不相信。

十個火 ...

生人都唔夠住, 贊成改為住宅
我住種花家

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

政府唔係推行緊綠色殯葬咩? 真心唔明解唔係用來起住宅

水晶宮

2024勳章

憂慮呢度即將會成為下一個深港矛盾爆發點

琥珀宮

seasonsYK 發表於 21-4-11 22:15

十個火 ...

目的係破壞風水,建議同讚成嘅人好黑心
從來邊境連接地方有政治用途,就算唔起住宅,都會起一d双方都會有用嘅設施,之前唔係話起大學分校咩

男爵府

林鄭企得好硬. 睇嚟呢個project 應該係佢臨別秋波送比大灣區嘅"杰作".
我住種花家

首頁

尾頁

跳至