跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有PR之後喺唔喺一定要五年內有三年在加拿大居住才能取得citizenship, 或兩年在加拿大居住才可以繼續PR status,如果在五年內最後一年才過去加拿大,可以延續 PR嗎?

複式洋房

happyeasy 發表於 21-4-12 16:23
請問有PR之後喺唔喺一定要五年內有三年在加拿大居住才能取得citizenship, 或兩年在加拿大居住才可以繼續PR ...

我估你誤會了意思.
首先,由入表申請PR直到收到Landing paper(批出PR身分), 一日未喺dead line前入境辦理報到手續,其實你仲未係PR. Landing paper(CoPR)只是移民局批出你已合符Permanent Resident(PR)資格,但你人一日未來到加拿大報到都未算正式成為PR.

持續PR身分: 入境報到後,由當日起計,5年内你要住足2年,(365日x5年=1825天),即是在未來的1825天内你至少有730日(2年)是留在加拿大境内才可延續PR身分。因為有些人未必想入藉成為加拿大公民,可能選擇一直做PR.

想入藉嘅人士,就先要係PR身分.入藉要求: 擁PR身分人士要在第一天入境報到日起至少5年内有3年時間要在加拿大境內居住。1825天至少有1095天(3年)居住在加國。

男爵府

tomobaby 發表於 21-4-16 15:56

我估你誤會了意思.

謝謝詳細解釋,我明白了

複式洋房

請問有PR之後喺唔喺一定要五年內有三年在加拿大居住才能取得citizenship, 或兩年在加拿大居住才可以繼續PR ...

續:
由PR身分入藉成為公民居住時間要求:5年住足3年。如果想最快入藉嘅人就會一入境起連續3年都唔離境,咁夠3年就可以申請入藉。當然提交入藉申請表時需要同時付上英語能力認證。當局收齊資料驗證你符合資格申請入藉,就會安排入藉筆試比你,考到合格後就接住見移民官(面試),全部通過要求就會有個ceremony, 唱國歌派公民證書。然後持著公民證書去辦理申請加拿大護照。

回應樓主嘅問題:5年内最後一年才回加拿大可延續PR?
1.如從未入境報到,只有Corp紙,其實連PR身分都未有。Corp 上印著dead line日前都無返來報到,張Copr已失效,成為PR資格都失去。需要重新入表申請過 .

男爵府

tomobaby 發表於 21-4-16 16:18
續:
由PR身分入藉成為公民居住時間要求:5年住足3年。如果想最快入藉嘅人就會一入境起連續3年都唔離境,咁 ...

我已經有楓葉卡了,但landing後返咗香港,在考慮何時應該過去,請問住滿三年到正式入籍需要多久?有人説要一年,咁加起來要一共四年在加拿大?

複式洋房

tomobaby 發表於 21-4-16 16:18
續:
由PR身分入藉成為公民居住時間要求:5年住足3年。如果想最快入藉嘅人就會一入境起連續3年都唔離境,咁 ...

續:
已經係PR身分,如上,入境起5年内住夠2年。你可以入境報到行然後離開,直到入境起計的5年裡面最後2年才回來定居,其實都符合資格延續PR. 不過要注意一點,這2年你完全不能離境1天,揸車落美國即日來回都當離境。所以唔好預得太盡,否則突發事情要離境導致不能符合PR居住日期要求就隨時失去延續PR資格。

複式洋房

happyeasy 發表於 21-4-16 16:24
我已經有楓葉卡了,但landing後返咗香港,在考慮何時應該過去,請問住滿三年到正式入籍需要多久?有人説要 ...

對啊,住滿3年後,連同英語能力證明一併就入表申請入藉。當局check過你符合居住日數要求和英語能力達當局指定的水準(需付上英語水平證書,你可以係加拿大官網找到有關資料), 合符申請入藉資格,大概一年後就會考入藉試,所以最快擁citizenships ,係PR起住滿3年,即刻入表,等1年左右,考入藉試見移民官(同日進行),再要等當局安排日子參加入藉ceremony 唱國歌發派公民證書,先係完成全部手續。聽朋友講,頭頭尾尾最快係4年半時間左右,不過現在covid,一切變得更慢。

複式洋房

happyeasy 發表於 21-4-16 16:24
我已經有楓葉卡了,但landing後返咗香港,在考慮何時應該過去,請問住滿三年到正式入籍需要多久?有人説要 ...

簡單來講: 3年PR, 再等待1年考入藉試,又再等幾個月參加ceremony ,頭頭尾尾大概4.5年左右。其實係等待考入藉試嗰一年你係可以離境的,只是未有Canada passport .同埋需要一提:現在申請入藉多咗個英語能力要求,遞交入藉申請表時要一併付上,沒有付上指定的英語能力證書或水平不達標的當局不受理。

男爵府

tomobaby 發表於 21-4-16 16:40

簡單來講: 3年PR, 再等待1年考入藉試,又再等幾個月參加ce ...

謝謝你,請問等待入籍嘅一年或一年半就沒有在加拿大居住多少天的要求是嗎?

複式洋房

請問楼主,你是否PR佐之后離開佐加拿大呀?

男爵府

silverdog 發表於 21-4-19 23:33
請問楼主,你是否PR佐之后離開佐加拿大呀?

是的

複式洋房

happyeasy 發表於 21-4-22 12:57
是的

想問一下楼主,PR後離開佐加拿大,是否半年內一定要回加,是否有这个規定!因为我也是PR後離開佐加拿大!

男爵府

silverdog 發表於 21-4-22 19:18
想問一下楼主,PR後離開佐加拿大,是否半年內一定要回加,是否有这个規定!因为我也是PR後離開佐加拿大!
...

我無聽過呢個要求

複式洋房

happyeasy 發表於 21-4-23 16:37
我無聽過呢個要求

明白,多謝回复!咁是否好似 Tomobaby 的回應,總之五年内回加拿大及住满三年就可以呢?

男爵府

silverdog 發表於 21-4-23 17:43
明白,多謝回复!咁是否好似 Tomobaby 的回應,總之五年内回加拿大及住满三年就可以呢?
...

住滿兩年keep pr status. 住滿三年可以申請入籍

複式洋房

happyeasy 發表於 21-4-24 07:01
住滿兩年keep pr status. 住滿三年可以申請入籍

多谢你的回复,明白了!
咁你打算幾時再回加拿大呀?

男爵府

silverdog 發表於 21-4-24 10:51

多谢你的回复,明白了!

未定

大宅

silverdog 發表於 21-4-22 19:18
...

我也是PR後離開佐加拿大, 現在距離PR 到期只有一年半,如果我今年返加拿大是否也不可以延續PR status? 因為冇住過2年,咁楓業咭到期點算?

複式洋房

August07 發表於 21-5-15 10:00
我也是PR後離開佐加拿大, 現在距離PR 到期只有一年半,如果我今年返加拿大是否也不可以延續PR status? 因 ...

你到佐加拿大一攞完PR 後離開佐?有冇留佐半年或一年先離開?
你意思係5年裏面只剩下一年半?

大宅

silverdog 發表於 21-5-18 13:16

你到佐加拿大一攞完PR 後離開佐?有冇留佐半年或一年先離 ...

我申請左PR 咭就離開,冇留到半年

首頁

尾頁

跳至