自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

侯爵府

EMILY03 發表於 21-4-12 23:18
佢地面對咁多人,為保障客和自己都應該打,我公司不是服務性行業,所以都冇要求我地打,亦冇問。
...

哦!睇得出,通常燒唔到自己緊係口講容易

珍珠宮

EMILY03 發表於 21-4-12 23:18
佢地面對咁多人,為保障客和自己都應該打,我公司不是服務性行業,所以都冇要求我地打,亦冇問。
...

但人地會因為咁無咗份工,係打唔倒就係打唔倒....

男爵府

玩啲基層,點解唔由老師,醫護開始,一样可以唔做公家做私家

大宅

siuling0119 發表於 21-4-12 23:07
我都係咁諗,始終每人身體健康狀況唔同,一陣唔打隨時連份工都無埋,打的話有咩事又點算?
...

我就係咁嘅意思

男爵府

大廚勳章

回覆樓主:

打完針有事等政府救濟,政府又話唔關佢事,咁屋企人點算

男爵府

kayen 發表於 21-4-12 23:20
哦!睇得出,通常燒唔到自己緊係口講容易

係囉,我有血壓高唔打得,如果係做服務性行業嘅甘點算?都市人大把有三高唔打得啦。即係之後有三高,有長期病患,總之唔打得針嘅都唔做得服務性行業咩?

水晶宮

同意,我唔打有咩所謂,最多唔去
但佢地唔係,一係打,一係冇生意做,好話唔好聽,打左有咩事,賴個天?
仲有,點解只限制酒晚食肆?其他服務性行業呢?點解唔一視同仁?

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Momoko303 發表於 21-4-12 23:11
e個我贊成,起碼唔係拎人哋個飯碗去做誘因

一樣會畀人話, 唔適合打針嘅人就冇機會攞五千蚊, 啲基層為咗要多啲錢, 唔啱打針嘅 要搵自己條命去搏
總有離別的時候

禁止訪問

大宅

Chowying 發表於 21-4-12 23:43
一樣會畀人話, 唔適合打針嘅人就冇機會攞五千蚊, 啲基層為咗要多啲錢, 唔啱打針嘅 要搵自己條命去搏
...

點解要搞到咁慘要生存就要博基層就無資格身體唔好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Momoko303 發表於 21-4-12 23:48
點解要搞到咁慘要生存就要博基層就無資格身體唔好

人地樓上JM都quote 左新聞話一定有例外,你自己有無爬文,有冇睇新聞先?

子爵府

牛年勳章

Momoko303 發表於 21-4-12 22:28
大家唔好誤會,我唔係唔支持打針,亦唔係做餐飲員工,只係我覺得有d年齡大又基層都做餐飲業,咁佢哋未只可 ...

我明白你意思

子爵府

畀面勳章

EMILY03 發表於 21-4-12 23:07
其實唔適合打針人士,是否亦不適合做服務性行業呢?

搭車夠人多面對好多人啦!關做服務性行業咩事呢?服務行業係戴口罩服務人,風險大唔過餐廳用膳食客掛?可以定期檢測而唔係逼人打針,三高/嚴重過敏體質唔適合打就係唔適合架啦,邊個人唔想自己有強健體魄啫!

大宅

blackberry 發表於 21-4-12 23:58
人地樓上JM都quote 左新聞話一定有例外,你自己有無爬文,有冇睇新聞先?
...

請問正苦所謂有例外有講d條文未,但已經講咗打晒疫苗員工就可放寬,是問作為老闆會唔會咁體諒d員工?
另外未有詳細條文前我比返d新聞你睇

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210412/bkn-20210412174127661-0412_00822_001.html

侯爵府

blackberry 發表於 21-4-12 23:58
...

我對這個有保留,仲有萬一轉第二間公司呢?人哋緊係請有打針嘅人先

男爵府

如果香港巿民合作,身體冇事嘅都去打疫苗,全社會有起碼7成人打咗既話,咁咪冇哩個問題囉,就係而家好多年青力壯的人都話要睇吓先唔去打,唯有用措施去推動打疫苗,所以希望大家身體健康的人快啲去打啦,唔好觀望啦,社會安恢復正常,大家都要出一分力

大宅

絕對認同你所講!都已經有醫生講到明有啲人唔適合打,如高血壓高血糖。而家咁樣即係迫佢地為左生計去冒險定係迫佢地俾人炒?!
經濟咁差要揾番同工種都已經唔容易,仲話轉行?!
我份工唔需要打針但我唔想見到有人因為身體問題唔打得針而無左份工,或者因為唔想冇左份工而去打針出事。

男爵府

想要推全民打疫苗,咁係咪應該由公務員做先? 醫護風險唔高咩,點解唔洗一定打?
優先群組醫護,教師,警察海關等全部出政府糧,點解唔洗好似飲食業咁?

男爵府

同意,老實講,現今都市人,或多或少都有潛在的隱疾,三高的更加多的是。政府的賠償金額,要完完全全無事先可領取,仲難過乜 死得就總有野trigger到身體問題嫁啦,所以到依家暫時一個都未賠過。運動員咁好的體能都有瘁死啦,呢D野真係好難講,有時六合彩唔見中。

folloni    發表於 21-4-13 11:08

首頁
12345...14

尾頁

跳至