自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

daisydaiswong 發表於 21-4-15 17:36
小朋友而家都已經2歲,但係平時我同c6 點叫仔仔都冇咩反應唔係好理我地,但係佢好鐘意整齊,所有玩具一倒出 ...

返左學會好好多,俾佢返學

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔小學至確診自閉譜系
佢早在2歲已在cac開file,一早做晒評估,但評唔出,直到小學出現社交問題後再評(一連十次評估後確診)
第一身經驗,我仔有眼神接觸,無強迫行為,唔排斥社交會同人玩;但唔識睇眉頭眼額,唔知得罪人,唔在乎社交,都係中咗
由於診症都係base on臨床觀察及問卷(父母、老師等,越多越準確),如果父母決定做評估,建議先記低你覺得嘅「問題」先,等專家可以參考

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

俾個意見,無論確診唔確診都好,其實只係得個知字
俾多個建議,check埋聽覺同專注力 (我覺得我仔成日聽唔到我同佢講嘢,去check, 最後結果唔係耳仔有問題,係專注力有問題,佢根本留意唔到我同佢講緊嘢)
如果發現小朋友社交唔夠好,有無自閉都好,可幫佢擴闊社交,帶佢去玩,觀察吓佢同其他小朋友相處情況。如情緒管理/eq等覺得不足,坊間亦有訓練的

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

daisydaiswong 發表於 21-4-15 17:36
小朋友而家都已經2歲,但係平時我同c6 點叫仔仔都冇咩反應唔係好理我地,但係佢好鐘意整齊,所有玩具一倒出 ...

擔心就去健康院check 吓

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

czl115 發表於 21-4-15 17:52
有無眼神接觸最關鍵

自閉症患者未必無眼神接觸, 我識的有部份有眼神接觸, 有同其他同學傾偈同玩.
自閉的特徵有十幾廿樣, 中左十樣左右已可斷症係有閉症.

你去找專業人士做評估, 如有自閉/ASD, 要6歲前(黄金時期)儘量培訓.政府有做評估, 但排期好耐; 公立有培訓但不足.

升小學前, 政府會做一次評估, 入正常或特殊小學.

公爵府

A仔無咩眼神接觸,佢有冇?

子爵府

做評估吧

別墅

你講的情況同ASD都似似地,唔好估估下,打去健康院同姑娘講返佢嘅情況,話懷疑係自閉症,姑娘會約你做問卷/見醫生。如果真的是,不用擔心,6歲前是黃金時期,仲有得變,冇事的話,見下姑娘買個安心啫。

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-4-15 22:08
我仔小學至確診自閉譜系
佢早在2歲已在cac開file,一早做晒評估,但評唔出,直到小學出現社交問題後再評( ...

我仔小三先確診。我仔係政府一歲檢查時有delay, 一歲半都有delay, 但兩歲合格。所以政府無再跟進。我仔一樣都係有眼神接觸,無強迫性行為,鍾意同人玩,唔識睇人眉頭眼額,唔知得罪人,好固執。所有老師都唔覺有問題,直到三年級成日俾老師投訴啲行為問題。我話懷疑我仔係自閉症,班主任一口否定。結果我同我仔去做評估確診

大宅

alicego62 發表於 21-4-15 22:58
A仔無咩眼神接觸,佢有冇?

唔係所有A仔都無眼神接觸。我仔係A仔,眼神接觸無問題,講野都好叻

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-4-15 22:12
俾個意見,無論確診唔確診都好,其實只係得個知字
俾多個建議,check埋聽覺同專注力 (我覺得我仔成日聽唔 ...

我都覺得驗黎冇用,除非好嚴重政府先有支援。學校ep幫唔幫到?會否確診尋求學校ep協助反而令老師有歧視?朋友話坊間職業治療有用,但6歲前做更好。

王國長老

BB12345678 發表於 21-4-15 23:56

我仔小三先確診。我仔係政府一歲檢查時有delay, 一歲半 ...

差唔多,自閉未必有明顯症狀,同一般大人相處尤其難見到問題,因大人總會俾allowance小朋友,會就住佢
但一上堂、或同同齡相處就好易露餡,因小朋友反應好真,覺得佢煩/佢騷擾就直接反應或投訴

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-4-16 00:06
差唔多,自閉未必有明顯症狀,同一般大人相處尤其難見到問題,因大人總會俾allowance小朋友,會 ...

我仔同大人相處無問題,因為我地好多野會同我仔傾好,同有時間表,我仔會跟住做。同小朋友相處唔會有哂規矩,突然改變而無事先通知下我仔就會好難接受到而發脾氣 我仔無騷擾人,因我仔對聲音高敏,老師之前唔知,我仔細粒坐第一排,有幾次中文作文堂調左個好曵既同學坐係我仔旁邊,個同學不停講野,我仔頂唔順起左身去左課室後面冷靜,但結果係我仔被罰

男爵府

回覆樓主:

我仔細個又係好鐘意排整齊玩具和車,但大左之後間房好似垃圾崗。
不要估估下,盡快找專業人仕幫助。

子爵府

你舉呢兩個例子係自閉症特徵
但唔代表一定係自閉症
建議去評估一下
小朋友仲細, 早發現早改善問題
唔好太擔心
加油

大宅

KenChung_FB 發表於 21-4-15 17:39
冇事,咪心多。

c6 都咁同我講, 但係見其他朋友既小朋友叫佢地都會轉一轉頭望望, 我嗰個就冇咩反應

大宅

ctsang 發表於 21-4-15 17:41
有冇眼神接觸,叫佢名應唔應你地?有冇固執行為,鐘唔鐘意睇轉嘅野?
擔心嘅可以出去做評估。
...

冇咩眼神接觸, 叫佢名有試過認, 但係唔理我地比較多, 佢d 玩具放係地下放到好整齊, 其他小朋友整亂咗佢就會大叫,又要排返好佢, 咁樣嘅症狀算唔算有少少?

禁止訪問

男爵府

daisydaiswong 發表於 21-4-20 12:22
冇咩眼神接觸, 叫佢名有試過認, 但係唔理我地比較多, 佢d 玩具放係地下放到好整齊, 其他小朋友整亂咗 ...

我以前細路都係咁,後來冇事,一切正常。
會否少同佢溝通,說話,一齊玩耍?

子爵府

虎到金來勳章

去健康院做評估睇睇
唔好太擔心先

首頁
12345...9

尾頁

跳至