自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

Jasmine-4711 發表於 21-4-20 17:30
樓主幾日前開post叫大家别鼓勵子女北上發展, 因'中國從來不缺人', 只剩下低端工作缺人, 如清潔

但這post持 ...

宜家唔缺人口紅利,將來缺少。
養老金方面導致延遲退休。
國際去中國化,高樓價導致經濟發展不平均,會導致政策開始 內循環。減少遊客黎港。
呢個post目的系對於香港未來樓價 零售 經濟環境有參考價值。
除左一d 專科 醫生 律師。 其他行業專業人才已經飽和,可做參考未來小朋友應該讀邊科。
呢個post講既系未來,未來發展,政策改變。
之前個post 只係話 大陸唔缺人,香港普通人跑上去,同人卷,不如留系香港更好。非勁人 非做生意 普通打工仔,香港更好。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 Qq555666 的帖子

香港人的競爭力已每況愈下。新一代可能係被迫留港發展。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

cattz288 發表於 21-4-20 17:13
如果講人口老化問題, 應該歐美嚴重好多喇

但係呢年几行人口清除計劃,條數靚番

中國唔識用咁「聰明」方法,負擔大

水晶宮

wcandtt 發表於 21-4-20 16:11
而家BK好多時..........

大宅+別墅=中國好............唔掂。

明既 明既
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jone_kuok 發表於 21-4-20 19:13

所以有咁多波
放下自在

男爵府

Jone_kuok 發表於 21-4-20 19:13

大陸要發展就需要名聲。唔似美國甘已經第一。科技 金融等霸權
第一做咩基本上都無人敢出聲 敢反對。
所以疫情美國可以死50萬人,中國唔可以。

翡翠宮

回覆樓主:

我覺得“香港未來不樂觀”

SU213    發表於 21-4-21 12:53

男爵府

CHUIPING 發表於 21-4-20 13:34
老年化?少子化?
如果農村超生全部吾使罰報反户口,可能條數會靚D

農村女人基本上已經跑曬去城市。
男人失敗會農村。
女人基本上見過大世面,已經不能翻去農村。
農村大量年輕人跑城市。
你覺得農村出生率會高?

男爵府

ngwong2 發表於 21-4-20 19:46
我覺得“香港未來不樂觀”

香港跟大陸關係系 唇亡齒寒。
未來是否內地有幾重點 內循環。
內循環越多,香港經濟就會差

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Qq555666 發表於 21-4-20 19:45
大陸要發展就需要名聲。唔似美國甘已經第一。科技 金融等霸權
第一做咩基本上都無人敢出聲 敢反對。
所以 ...

原來美國可以死50萬人、中國控制得疫症好、死都唔夠1萬人、就因為唔可以死人~

這是什麼理論?

美國更比中國更需要名聲、睇下美國那些傳媒、全部一面倒歌頌自己美國、盡量抹黑競爭者~

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

樓主,不如你諗下移民啦!我真係鄧你辛苦

happylife28    發表於 21-4-22 05:06

男爵府

大力大力 發表於 21-4-20 20:27

原來美國可以死50萬人、中國控制得疫症好、死都唔夠1萬人 ...

一個強者系唔需要名聲。
特別系美國呢個幾乎無敵既國家。
高科技 加無敵軍事。
無人敢反距。
所以距做乜,包括距小弟(日本倒輻射水落海)
(澳洲大火燒9個月)做乜。都無人會搞大距。無人敢出聲
因為距代表地球上層權貴既社會基地。
所以法律遊戲規則都係距訂立。

子爵府

Qq555666 發表於 21-4-20 19:48
農村女人基本上已經跑曬去城市。
男人失敗會農村。
女人基本上見過大世面,已經不能翻去農村。
高,高好多!農村人都會返鄉下生活起屋的。 本人鄉下廣東,返過幾次,每家有2個至最多8個細路,平均起碼3個。附近村都差吾多,吾會重男輕女但始終想追個仔送終。
而且好多後生早結婚,我媽話我同輩嘅有幾個已做咗阿爺,(我40岁)。我知一家係好似開幼兒中心,阿爺60到,幫晒佢4個仔女凑孫,放學之後十幾個小朋友一齌玩。全部係佢孫/外孫。

男爵府

bb560 發表於 21-4-20 20:28
樓主,不如你諗下移民啦!我真係鄧你辛苦

應該諗要唔要後代。
香港十分好。

珍珠宮

樓主分析不無道理
青年人北上發展不大
但好多搵夠錢的人鍾意北上歎世界、退休
剛剛有親友北上買了兩層樓,一層自住、一層收租
身邊還有很多人咁做/睇好後市

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Qq555666 發表於 21-4-20 19:04
宜家唔缺人口紅利,將來缺少。
養老金方面導致延遲退休。
國際去中國化,高樓價導致經濟發展不平均,會導 ...

我在上面係講現在及未來.
我有提過10年後AI可能取代很多工種. 今日吃香的行業,10年後可能已在没落期

之後我想補充,但load 左多次都上唔到.

補充係
少年人如要選科, 不要選可被AI取代的行業, 眼光要放遠些.否則, 入錯行, 可能人到中年該行業已在没落, 大裁員.中年轉行不易

現在香港的大學生/大專生畢業後都難找工. 趁年輕, 如在香港找不到合意的工, 要屈就, 不妨去國内闖一闖,見識下國内的實際情况

香港只是彈丸之地, 國内地大物博, 仍有地區需要開發, 發展空間比香港大, 樓價及物價水平比香港低. 年青人不愁一世都儲唔夠首期, 在社會中怨氣好重, 就會令社會不安定
假設想買平樓,山不動就要人動

SU213    發表於 21-4-21 12:55

水晶宮

Qq555666 發表於 21-4-20 20:34

一個強者系唔需要名聲。

美國真係咁勁就唔駛怕中國追上佢啦,駛乜日日 China China....

子爵府

0q.cathy 發表於 21-4-20 19:02
好飲上年已放寬左,無超生,我估如果有需要,只要加些減稅或比些優惠,都已經有好好效果
...
幾年冇返鄉下吾知啊,我指吾是開放二胎,而是實際上好多農村人一直生2,3,4個小朋友。例如我鄉下。好似報户口要罰錢们,但吾報又冇九年免費學校,吾知而家點。

男爵府

soso1227 發表於 21-4-20 19:09
回覆 Qq555666 的帖子

香港人的競爭力已每況愈下。新一代可能係被迫留港發展。

競爭力系睇本地有冇值錢產品或天然產業。
而值錢產品 通常離不開科技研發累計。
日本 韓國 都係高科技國家。特別食正 智能電視 電話條水。
所以英國開始沒落既原因。
德國有精準既儀器。
北歐有天然資源 牛奶奶粉等等。
香港基本系系零。
法國 意大利 名牌 天然資源
香港但有歷史因素
唯一背靠大陸同外資,作為中國資金自由既轉站位。提供國際產品俾大陸。(服務野)。

首頁
12345...11

尾頁

跳至