夫婦情感

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實各自都有壓力,太太一湊二,已經非常不容易,你作為男人要出外揾錢,一家之主亦係責任重大。但兩公婆都要多溝通,要有行動上嘅關心先得,否則大家會越來越淡,彼此越走越遠

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

就咁聽你講我覺得你已經嘗試努力解決問題,如果嘗試過溝通過都解決唔到,其實暫時離開會唔會對大家都好? 唔係一定話一刀切即刻離婚,而係大家唔使對住大家相處,起碼唔使繼續互相精神虐待,因為你地問題冇解決,繼續咁樣落去遲早你都會因為精神壓力而自己都會出現問題, 咁樣對小朋友都唔會係一件好事吧? 會唔會有地方搬開一排?等佢感受一下冇咗你又或者你感受一下冇咗佢,可能先知道原來大家對大家都咁重要? 我明白有小朋友嘅婚姻從來都唔容易,但係不斷咁樣忍一定唔係解決辦法

子爵府

最怕你老婆壓力爆煲,唔知會點對兩個小朋友!

男爵府

回覆樓主:

雖然太太言語暴力係唔啱,但你都要體諒佢嘅辛努與付出,站在對方角度想想,先帶她去看看精神科,希望用藥物可以控制一下她的情緒,或者請人幫忙讓她多休息,你們就算分開也解決不了問題,最後只會苦了小朋友。

大宅

nyny87 發表於 21-4-22 14:48
與太太關係越來越差, 可能不止用差來形容。自從有左小朋友之後, 情緒控制, 脾氣越來越差。當然佢覺得都係我 ...

我深切明白,我剛生了小朋友我老公都覺得我變咗好多因為女人害耳蒙生完真係會令性格變晒,當時身邊好多人介入我哋關係,慢慢我先知原來家係什麼?點樣維繫一個家先最重要

我都用了4-5個月時間先可以調節到,大家再磨合再重新上路其實最重要係溝通,你愛佢就唔好介意行前一步,找日搵人幫你地睇住啲小朋友,你哋平心靜氣傾傾

子爵府

回覆 nyny87 的帖子

睇晒你所寫,你其實都做咗好多嘢去解決問題,但你唯一解決唔到的係你老婆的情緒

佢精神或情緒真係出咗事,唔解決佢情緒方面問題,講真真係會係一個計時炸彈,唔知佢會唔會走向極端,到時傷害到你或小朋友

會唔會可以搵日帶小朋友同工人姐姐離開屋企,去你父母屋企,叫埋佢父母嚟你屋企,大家坐低傾吓,勸佢去睇醫生?

侯爵府

soso1227 發表於 21-4-22 17:51

你地冇耐性,可唔可以請工人照顧小朋友,你和老婆都去返工?一個工人唔夠就請兩個。雖 ...

佢細仔嘅情況(要胃喉喂奶,食飯有時會嘔)應該會令大部分工人卻步所以即使請咗工人都未必可以兩個返晒工。

男爵府

與太太關係越來越差, 可能不止用差來形容。自從有左小朋友之後, 情緒控制, 脾氣越來越差。當然佢覺得都係我 ...

我覺得你唔應該諗忍唔忍,而係你應該搞番好佢情緒,佢依家擺明係精神壓力爆煲,而佢認為你廢係因為家庭上你幫唔到佢,而唔係你搵幾錢既問題,你應該錯過左可以關心佢既機會,所以好憎你,依家最危險係你兩個小朋友,佢再爆,冇你係身邊發洩,可能會自殘或者傷害埋小朋友,盡量諗下搵人幫手湊下啲小朋友,慢慢同佢搞番好啲關係,聽下佢內心世界,好似追一個女仔甘,你一黎拉佢睇醫生更係反感啦,你係佢老公,又係小朋友爸爸,你都要番屋企睇下啲小朋友,就算你想離婚,你都要等佢變番正常,因為佢情緒甘波動,你都需要付責任,愛唔愛都好,佢始終係你老婆,因為頭家先搞成甘

子爵府

你太太既情緒病 一定要睇醫生先得呢 家人朋友都唔大作用 佢甚至要用藥物去舒緩呀 你盡快諗方法帶佢睇啦 一係你就話係你想睇 想佢陪你

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我自己都係過來人,我都曾經一個人湊三個小朋友,冇人幫手冇工人姐姐, 我明白你太太因為呢一刻好睇你唔順眼,所以就會覺得你做乜都係錯,其實因為情緒真係出現問題了, 我當時都唔覺得自己有問題,而家諗返轉頭梗係知道啦~所以最好當然係可以同太太商量睇下可唔可以帶佢睇醫生,佢應該點都有一啲時間係會正常思維,如果佢都係唔接受,其實你已經盡咗力,唯有繼續做好你搵錢嗰part,盡量唔好同佢硬碰硬,小朋友大個啲你太太情況就會好轉了... 你個角色其實只可以盡量唔好令佢情況越嚟越差,千其唔好死忍搞到自己都出現問題,你已經做得好好了

珍珠宮

回覆樓主:

你們未結婚時關係是怎樣的? 係因為生咗第二個先成個人變咗?

如果是因生第二個而變的,好大機會有情緒病了,最好係勸告佢幫睇醫生。如果溝通不了,用文字表達出自己的要求,不要直接同佢頂撞。因為這樣的情況佢是聽不下去的。

若是沒有改善,只有分開了,再不 分開我怕你遲早也會受到情緒的影響。

複式洋房

Del

大宅

即使要離婚,好多問題要解決,聽你咁講你太太情緒問題好嚴重, 有冇諗過叫佢返外家休息一下

大宅

nyny87 發表於 21-4-22 17:33
無一個人講既野佢會聽, 佢媽佢爸...阿仔個兒科醫生, 心理醫生, 護士姑娘, 醫院社工, 社署社工等....我只聽 ...

雖然好多人勸你唔好離婚,但係如果代入一個女人既角度,有個長期病患小朋友,再加上每日睇自己老公唔順眼。
係呢個情況下,其實有無老公都無所謂啦???

不如你問清楚你老婆想點?如果佢想一齊走落去既話,咁你同佢要一齊輔導。如果佢想分開,咁不如分開下,等佢諗清楚。

阿爸阿媽感情唔好,對小朋友都唔好。

大宅

離婚唔係解決辦法,你太太應該係照顧細果個太大壓力同辛苦,正常小朋友食飯食一個鐘以上都會令媽媽上火,何況要小心翼翼餵飯2、3個鐘, 應該超辛苦。試下好好坐低傾講出你感受。

另外,聽落照顧細果個要花好多時間,你都要好好照顧大果個小朋友既感受,始終都只係得3歲半一樣要爸爸媽媽好多愛同照顧。
樓主加油

侯爵府

這樣身心受虐的日子光聽已感難過
你太太的表現明顯地有情緒病(可能是產後抑鬱的遺後),
但又拒絕求醫

比較擔心是兩個小朋友的安全
你不在場時,佢一切正常?同工人相處還可以?

子爵府

胃喉餵飼可請保健員暫替幾個小時!
同Agent 講想請一位保健員願替小朋友胃喉餵飼、換片、沖涼的工作!

就算唔係請日日黎,可以請隔日嚟,起碼可減輕一下太太的緊張情緒!

你上網打保健員會有好多agent廣告,你將你嘅要求講出嚟,睇下有冇媽媽級的保健員幫輕下你太太壓力!

要記得你唔係請保姆、唔係請護理員;最低限度要請保健員以上,亦可請護士;因為他們有做胃喉餵飼嘅工作經驗!

子爵府

nyny87 發表於 21-4-22 20:22
回覆 caliamama 的帖子

可試既我都做過,賺錢,俾佢放假唔係解決個問題根源。

她明顯有情緒病或精神病
有冇試過搵社工幫手?
而細仔的罕見病香港有冇病人/家人互助組織?
單憑你自己是不可能解決的啊

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

感覺到你太太好大壓力,仲係差唔多爆煲果隻。細仔果個病有冇group,有冇同路人?佢地有冇家長分享會?如有,同太太一齊去聽下talk,大家傾下,安慰下,等太太有個舒發既去方

珍珠宮

對方好癲,聽到好驚...

首頁
12345...11

尾頁

跳至