自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

akppand 發表於 21-4-27 11:27
我2018年有日起身返工差D落唔到床,睇西醫話腰骨痛食藥,睇跌打只是敷藥,睇脊醫用儀器做簡單治療。三科醫 ...

係好慘冇得斷尾架,久坐久站行得耐都會痛,頂吾順唯有食止痛葯,但又吾可以長期食,針灸都只係暫時舒緩下。有冇試過游水或拉筋,好似愈加,普拉提嗰類。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

男爵府

thinkingmore666 發表於 21-4-27 13:04
之前我坐骨神經痺,以為只係坐得多,原來係腰椎盤突出

奶奶腳痺,以為同腰椎有關,原來係盆骨移位

同意吾係每個拉筋動作都啱自己。上年試過貪方便就咁响YT學,點知原本只係間吾中腰痛,做左之後一坐低左邊尾龍骨至到大肶都好似扯住咁痺痛,疫情期間又吾想去睇醫生,唯有忍住,後來諗到將個動作掉翻轉黎做,做下做下又得啵,而家坐低吾再痺啦。經過今次,以後都吾敢再亂跟人做。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

男爵府

estw 發表於 21-4-27 17:31
係好慘冇得斷尾架,久坐久站行得耐都會痛,頂吾順唯有食止痛葯,但又吾可以長期食,針灸都只係暫時舒緩下 ...

冇錯,久坐久站會痛。我想照MRI 找出確實病因,因為如果唔對症下藥都是浪費時間,唔想將來要坐輪椅麻煩家人,所以都好煩。

禁止訪問

男爵府

肥車呔 發表於 21-4-27 18:15
咩拉筋動作可以拉番直條腰?

搵個可以俾你要‘吉’高對腳,雙手舉起先點到嘅物件,我就用屋企個企缸上面條橫框,成個人伸到直黎拉番直條腰骨。

馬太福音六章29節

子爵府

rainbow2016 發表於 21-4-27 03:27
我試過長期揹個女出街,搞到條腰骨好痛。瞓覺瞓到半夜個人會痛醒,醒左又落吾到床,真系痛到不得了。最後要 ...

我家人手腳麻痹咗半年,好困擾,可PM我嗎?thanks

首頁

尾頁

跳至