自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係印度。

//於1月16日開始,目標是到2021年7月覆蓋2.5億人。到目前為止,據稱只有約1.18億人接種第一劑疫苗。這覆蓋印度不到9%的人口。

最初疫苗接種只限於醫療工作者和一線工作人員,後來已分階段擴大到45歲以上的人。//

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-56900671

所以唔好再單純睇打唔打針,係減低社交活動。

另外,封關才是正道。(武漢封得快,已經可以搞草莓音樂節了)

10年HR,3年SLASHER,睇住香港職場變⋯⋯
有新鮮嘢可以PM同我分享下!

男爵府

有無發覺已經無提最新疫苗發展,好似當疫苗研發已經成功左。

複式洋房

raylife 發表於 21-5-2 12:25
有無發覺已經無提最新疫苗發展,好似當疫苗研發已經成功左。

因為各國都好專心「散貨」
回唔到本點研發下一針

emilypyhui    發表於 21-5-2 16:41

珍珠宮

印度人口13億, 現在先打左1.18億叫最大規模接種???

複式洋房

fanny590 發表於 21-5-2 12:41
印度人口13億, 現在先打左1.18億叫最大規模接種???

以數量黎計已經係最多,以中國黎講,Due 27/3/2021 : 累計(剛突破)1億針。
中國相對黎講穩定咗,係因為封城、封關。

水晶宮

Cumberbatch 發表於 21-5-2 13:00
以數量黎計已經係最多,以中國黎講,Due 27/3/2021 : 累計(剛突破)1億針。
中國相對黎講穩定咗,係因為封 ...

中國已打2.7億劑

lanhuahua    發表於 21-5-2 14:26

伯爵府

疫苗都唔係萬能,而且又變種,佢封城避免擴散仲好。如果當初咁做,可能唔會攪到全國都係。

公爵府

Cumberbatch 發表於 21-5-2 12:22
係印度。
//於1月16日開始,目標是到2021年7月覆蓋2.5億人。到目前為止,據稱只有約1.18億人接種第一劑疫苗 ...

係咪全世界永遠唔通關?
得嗰9% 都唔叫高% 吧?

水晶宮

2024勳章

Cumberbatch 發表於 21-5-2 13:00
中國相對黎講穩定咗,係因為封 ...

3.27嘅數據
今日都5月啦

複式洋房

回覆 czl115 的帖子

中國係 3 月開始喪打,一日打5千萬劑,各個國家都可以追,但我意思係打疫苗唔係Key factor,係減低社交活動。

水晶宮

2024勳章

Cumberbatch 發表於 21-5-2 13:43

中國係 3 月開始喪打,一日打5千萬劑,各個國家都可以追,但我意思係打疫苗唔係Key fa ...

一日5千萬,兩日就一億,20日就10億,40日就20億,按每人兩針算,中國40日就可以實現群體免疫?
你啲數據真係噏得就噏

伯爵府

Cumberbatch 發表於 21-5-2 12:22
係印度。
//於1月16日開始,目標是到2021年7月覆蓋2.5億人。到目前為止,據稱只有約1.18億人接種第一劑疫苗 ...

打疫苗最终目的係想所有人回復正常生话,封關只可以暫時頂住,唔通永遠封關?打疫苗係唯一走出疫情方法

大宅

新聞話印度很多窮人只系被打假針,就是扎一下而已,其實打了空針,里面只是水

男爵府

中國係 3 月開始喪打,一日打5千萬劑,各個國家都可以追,但我意思係打疫苗唔係Key fa ...

喪打呢個形容詞好正。哈哈哈哈。不過正因為佢地疫情受控。打針意願好低。65歲有3高唔比打。點加速度都係慢。有d地方好多人想打又唔夠針按需要分配。但個d 所謂需要階層又唔積極所以真係錯配。

水晶宮

幸福花海 發表於 21-5-2 13:58
打疫苗最终目的係想所有人回復正常生话,封關只可以暫時頂住,唔通永遠封關?打疫苗係唯一走出疫情方法
...

最幣疫苗變種速度快呢,變到支疫苗都頂唔到,呢刻除了封關,仲可以點? 睇現實狀況,問題係疫苗唔係萬能呢

利申: 已打2針疫苗

水晶宮

lanhuahua 發表於 21-5-2 14:26
新聞話印度很多窮人只系被打假針,就是扎一下而已,其實打了空針,里面只是水 ...

都唔知幾多人被打空針,打左空針自己都未必知

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

尋日睇新聞, 印度政府係擴大接種年齡到18歲以上
但佢地根本唔夠疫苗, 有d 地區更加停咗接種
加上生活環境衛生惡劣, 衛生/ 防疫意識差
印度根本無停過爆, 仲要印度好似靠害咁
無封過國, 任得印度國民去其他國家播病毒

伯爵府

emilylam 發表於 21-5-2 16:35
最幣疫苗變種速度快呢,變到支疫苗都頂唔到,呢刻除了封關,仲可以點? 睇現實狀況,問題係疫苗唔係萬能呢 ...

所有疫苗都唔係萬能,但就有好多疾病都係因有疫苗而絕跡,前題係要有绝大部分人打咗疫苗,要同變種速度鬥快。封關只可短時間實施,可以封關十年八年嗎? 唔靠疫苗,有咩其他方法回復正常生活,重啟經濟?

水晶宮

幸福花海 發表於 21-5-2 17:09
所有疫苗都唔係萬能,但就有好多疾病都係因有疫苗而絕跡,前題係要有绝大部分人打咗疫苗,要同變種速度鬥 ...

我當然贊成個個打疫苗啦,有做好過咩都唔做,但呢個疾病太新太多變數,唔好以為打左針就以為萬能呀!何況好多國家接種率仲係低,咁快開放關口好易又出事

伯爵府

2024年龍年勳章

隻病毒咁狡猾,打疫苗又好,戴口罩又好,始終多一重保護,依個時候應該相信科學,保持警惕。如果個個人都只顧私利,心存僥幸,睇怕人類好快滅亡

首頁

尾頁

跳至