自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

姜濤自小學起開始變胖,中一時身高不足1.7米,體重已達210磅。他曾在商台節目《1圈圈 星光背後》中透露,自己小時候常常外食,一餐可以食3個快餐,睡覺前更要食兩個漢堡包。

由於體型肥胖,中學時的姜濤曾被很多同學取笑,更試過在班上連續兩次爆褲鏈。每年在學校接受身體檢查後,姜媽媽都會被叫來。醫生當時警告,如果他再胖下去,就會有患上心臟病、高血壓及糖尿病的風險。
直到姜濤15歲在快餐店做兼職,更是忍不住口不斷食。一年後,因「不服輸」的性格,再加上為了心儀女孩,姜濤開始減肥之路。

第一階段:「極端減肥」
激減60磅姜濤起初採用「極端減肥」方式,每天只食幾個蘋果充飢,不斷跑步,雖然瘦得很快,但發育期間令自己身體變得很差。他透露,當時自己常會流鼻血,睡覺時會全身抽筋,甚至連媽媽也有一段時間以為他有絕症。

第二階段:學習健康修身
經歷地獄減肥後,姜濤先後參加了兩個大型選拔節目《快樂男聲》和《全民造星》。
他在《全民造星》中透露自己大概重140多磅,而當時他正修讀運動教練課程。他理解到,自己以前所用的是錯誤減肥方法,讀這科也是為更正確地減肥,慢慢學懂如何健康維持身材。

第三階段:持之以恆做運動
姜濤勝出《全民造星》後正式入行,為維持身材一直努力不懈。除了會去維園做帶氧運動之外,在特別日子前夕又會更加勤力操Fit。

第四階段:改善生活習慣
姜濤工作忙碌,體重時有浮動,試過拍音樂電影後兩個禮拜就重了6、7公斤。其實自入行後,姜濤也有嘗試改變飲食習慣,以前仍肥胖時,他一日三餐會全部食足,早餐更會食極高卡路里的叉燒飯。
但現在他會選擇不食早餐,覺得更精神。當然他亦補充是因人而異:「如果覺得食完早餐會好有能量,都鼓勵食早餐。」

大宅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

肥仔好多時都係潛力股

別墅

嘩!佢之前D方法真係好極端,唔係個個受得住

wcpcelia    發表於 21-5-5 11:01

子爵府

honeybee2000 發表於 21-5-3 11:02
嘩!佢之前D方法真係好極端,唔係個個受得住

同韓國藝人減肥有得揮

水晶宮

回覆樓主:

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

的確係勵志好榜樣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

gingerszeto 發表於 21-5-3 10:59
肥仔好多時都係潛力股

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

個雙眼皮痴出黎?
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

最重要係有心儀女仔才大決心減肥

珍珠宮

真係佩服佢嘅恆心和毅力。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

子爵府

回覆樓主:

佢咁多錢,應該搵吓營養師啦
見佢咁減好辛苦
又要dance 預備演唱會,要體力
又無嘢食,又無休息
見佢好似好無精神,好累咁

子爵府

SaSally 發表於 21-5-3 11:30
最重要係有心儀女仔才大決心減肥

唔知個女仔會唔會好後悔

珍珠宮

初中170都未有就超過200磅,的確好肥,就算唔為追女仔,都要為健康,一次食三個快餐真係極不健康,好彩有恆心減肥

公爵府

我c6以前中學又係一個肥仔
佢話嗰時一次食12隻雞翼
我識佢時已瘦身

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我親戚個仔又係肥到爆 不過睇唔到佢有減肥動力,仲係不停食食食+0運動

子爵府

回覆樓主:

似技安

男爵府

諗起彭于晏

首頁
12345...7

尾頁

跳至