自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識了10年的舊同事伴侶離世了,舊同事通知我有關設靈及出殯地點/時間(我8年前已離職,這8年間見過對方一次、幾次電話聯絡及大節日WhatsApp祝福)。
雖然交情淡,但收到消息,我禮貌上會出席。因為活動平日進行,對我全職媽媽時間安排上出席早上"出殯"比較晚間"設靈"時間較方便。
請問是否較熟的親友才會參與"出殯",一般交情的只在設靈當晚出席?

男爵府

早兒媽媽 發表於 21-5-10 00:08
認識了10年的舊同事伴侶離世了,舊同事通知我有關設靈及出殯地點/時間(我8年前已離職,這8年間見過對方一次、 ...

通常出席設靈

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

通常晚上出席!

侯爵府

認識了10年的舊同事伴侶離世了,舊同事通知我有關設靈及出殯地點/時間(我8年前已離職,這8年間見過對方一次、 ...

第一日嗰個

公爵府

2023年兔年勳章

不一定,可以日間出礗大殮儀式,時間不便就不跟車去火葬場及纓紅宴。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

時間不許可,不如送個花牌啦

男爵府

通常設靈係親朋好友都去得 坐半個鐘,一個鐘就走
出殯係親戚去 朋友不用出席
尤其係普通朋友 去左反而仲怪 人地要招呼你

建議你夾唔到時間 送個花牌去就算

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

兩樣得都見過,就自己方便,都係心意。
第一日去,坐一陣走較「容易」,成晚都有人出入。如係天主教基督教儀式就留意,一係早d去,儀式未開始就走,如儀式一半時走會好怪
如第二日去,可能要坐耐d,較少人中途離開

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

就自己方便...

見通常係第一日去

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

設靈個晚去,坐半個鐘至1個鐘,問候吓朋友就可以走

男爵府

回覆樓主:

如果出賓不只限親人/好友,我會因為早上時間比較方便而缺席大多數人出席的晚間設靈。我就是怕平日無來住,交情平平,不適合去送賓。

首頁

尾頁

跳至