自由講場

跳至

首頁
45678...34

尾頁

珊瑚宮

dolala 發表於 21-5-10 08:23
都乜市病,調查顯示七成話唔適合打針嘅人得兩成有長期病喳

兩成?有冇可能?你信調查?

男爵府

ybh 發表於 21-5-10 08:12
我全家冇打,地球咪一樣轉緊

哈哈

用戶要求終止服務

牛年勳章

麟媽媽 發表於 21-5-10 09:41
我覺得過咗九月,政府就唔應該再訂購任何疫苗。今次啲疫苗可能用唔晒,要銷毁真係好折墮,呢個世界幾多國 ...

訂咗未送到唔使銷毀,比其他訂單就可以。送到香港嘅,9月前用唔晒就過期。
未經許可,請勿轉載

水晶宮

麟媽媽 發表於 21-5-10 09:42
BioNtec

thanks for the information!

欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

飛哥與發仔 發表於 21-5-10 09:55
打唔打係個人自由,就算我打,我身邊朋友唔打,我都唔會好似你咁樣賤咀咀咒人, 因為每個人自己的選擇。
...

我唔係沮咒人,呢個係事實,你唔記得之前food panda 個家庭, 22歲嘅仔惹上左但冇乜病徵,但惹左比五十幾歲嘅爸爸,之後個爸爸死咗咩?呢個係個別人嘅風險評估,而呢件事係絕對可能發生,每個人都應該為自己做嘅嘢了解到個consequence,你講得冇錯個人有自己嘅選擇,但亦要承擔自己個人嘅後果,唔係到時不幸嘅事發生係自己身上,就話人沮咒自己。

happylife28    發表於 21-5-10 19:11

珊瑚宮

YolandaTam 發表於 21-5-10 09:54
數據唔係話搵就一定揾到㗎:我 G6PD + 控制唔好嘅哮喘 + 情緒病史,後兩者尚可以打,第一項完全無相關數據 ...

情緒病好似話唔得喎?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

mymarigold 發表於 21-5-10 09:55
我覺得强迫唔適合打針嘅人要去打針,簡直係自私嘅行為~ 國內都唔係強迫人民打針,香港政府都唔係,點解要同 ...
當然唔可以強迫D唔適合打針既人啦, 唔通果個人有嚴重對疫苗成份敏感都叫佢去打咩, 問題係好多人只係覺得自己唔適合打, 有幾多人真係去咨詢過家庭醫生? 我C6有3高, 去睇西醫開血壓藥, 問左醫生可以去打先打的....

男爵府

VMKS 發表於 21-5-10 08:27
點解唔可以考慮自己? 而家係講緊打D藥入身體呀! 如果打咗針有咩事, 係咪你照顧人哋全家? 你打完無事唔代表 ...

講得好
自己條命黎,我都好鍾意去旅行都唔敢搏,但d人成日鬧唔打既人係自私,仲要話阻住地球轉
我覺得咁既行為咪一樣係自私,想地球圍住佢轉

ntk_mami    發表於 21-5-10 11:31

用戶要求終止服務

牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-10 09:56
咪就係囉,唔打針就話人自私,一係就講颜色。好似我有食開血壓同膽固醇藥,須然叫做算穩定,但醫生都係叫 ...

咁啱見到東方引述病人醫護權益會個調查,數字同樓主講嘅相乎,訪問咗718名未打疫苗成年人,究竟幾有代表性
樓主同東方都好偏激
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

麟媽媽 發表於 21-5-10 09:57
9月後打的針?仲訂?要打嘅已經打咗啦,我堅決反對九月後政府繼續訂針,浪費納稅人嘅錢!
...

難說。
如果到時未解高危,政府訂針幫市民打我唔反對,始終安全放第一位,但不能再免費幫今日放棄的人打針。

珍珠宮

麟媽媽 發表於 21-5-10 09:55
當全世界大部份人已經打咗針,佢哋就唔會再封關,香港系一個自由貿易港,香港冇可能以後或者未來幾年繼續 ...

除咗無遠見外,仲有公民意識,為大眾安全考慮的意識嚴重缺乏。如果真係經醫生診斷唔建議打針,無可厚非。但我相信大部份唔打針的人,實在無多了解同認真研究適唔適合,都係道聽塗說人云亦云,物以類聚居多。

男爵府

麟媽媽 發表於 21-5-10 09:52
咁受外來嘅刺激,我妹夫風險更高啦!

自身免疫問題,即係身體自己無端端自己打自己喎,
刺激物可以避免,
我唔係醫護人員,我都係睇返來的。

用戶要求終止服務

牛年勳章

白毛毛 發表於 21-5-10 09:53
唔洗嘈。當日後開關但全世界都要有針紙先比入境時,班人自然會去打針。
但9月後打針的,政府唔該最少收返成 ...

同意~
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mlcbb 發表於 21-5-10 09:26
因為政府不斷宣傳叫人打, 所以咪唔打loh..
官員防疫亂咁黎都無後果既, 有班人會質疑點解要聽你話

所以講到尾咪就係唔合作囉
話驚咩打完會死主要都係藉口黎啫
天朗氣清

子爵府

回覆樓主:

點解咁容易下定論? 好似我爸七十多歲有二高加長期煙民,係第一批我幫佢預約去打針, 後來見有死亡個案,所以我叫佢睇定啲遲啲先打。明天回醫院可看抽血報告,如果穩定就這星期去預約打針。 我認為每個人都有啲心理關口要過, 暫時唔打唔代表一定唔打, 亦唔應該被評為阻住地球轉。

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-10 09:56
咪就係囉,唔打針就話人自私,一係就講颜色。好似我有食開血壓同膽固醇藥,須然叫做算穩定,但醫生都係叫 ...

我血壓藥, 膽固醇藥都有食
肝酵素係普通人五倍以上

打左兩針過三星期無問題

我係爆既話, 打唔打都一樣爆
香港每日死百幾人
死於心臟病都有十幾人
當中搵幾個有打過針既一定有

但事實係, 無打針死既比例仲多

happylife28    發表於 21-5-10 19:13
天朗氣清

男爵府

飛哥與發仔 發表於 21-5-10 09:43
我哋冇打喎, 老人家冇打,熟嘅朋友都冇打,那又如何? 好阻你咩?

係!

happylife28    發表於 21-5-10 19:14

珍珠宮

白毛毛 發表於 21-5-10 09:53
唔洗嘈。當日後開關但全世界都要有針紙先比入境時,班人自然會去打針。
但9月後打針的,政府唔該最少收返成 ...

到時D長期病會突然間好返

天朗氣清

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

loveyou3000 發表於 21-5-10 10:08
自身免疫問題,即係身體自己無端端自己打自己喎,
刺激物可以避免,
我唔係醫護人員,我都係睇返來的。

你講開呢個免疫系統問題,我朋友親身經歷過奇怪事發生!佢係舊年十二月份中咗新冠肺炎,當時大家都好擔心,因為佢有晒三高,又超重又有脂肪肝,佢入院嘅時候我哋全部人都好擔心佢。留醫大約五個星期就出院,瘦咗十幾20磅,佢話因為醫院冇啖好食!上星期佢返去常規檢查,佢之前嘅病患數據全部變得好靚仔,醫生話好奇怪,仲話佢係Spider Man,基因突變。佢話因禍得福,我話你減肥成功咋啩?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

SaSally 發表於 21-5-10 08:49
只要打釘可以去旅行, 幾多都市病都會馬上打, 就算要比1000蚊都會衝去打
...

我支持政府,打一針派一千蚊 實有一批人去打

首頁
45678...34

尾頁

跳至