自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

因為之前說 2/3 人數的學生可回校上實體課時,不少學校因有內地學童未回港,所以就算一至六年級的在港學童回校,也可能未必有2/3學生。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

abirdma 發表於 21-5-13 09:15
因為之前說 2/3 人數的學生可回校上實體課時,不少學校因有內地學童未回港,所以就算一至六年級的在港學童 ...

相反我小朋友間學校一直都多過2/3學生返學,因為學校有通告話唔使返學留家zoom嗰1/3學生,若果屋企冇足夠支援,即冇電腦冇網絡,或者冇成人在家照顧,係可以選擇返學校。所以,有啲同一個家庭有兩三個兄弟姊妹嘅會選擇全部一齊返學,因為一個返一個留家zoom,又日日唔同時間表返學係幾複雜。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

因為之前說 2/3 人數的學生可回校上實體課時,不少學校因有內地學童未回港,所以就算一至六年級的在港學童 ...

我2個仔中學唔同學校, 3月頭已經全面復課

水晶宮

教育局的計法是用級計,唔會同你計實際人數

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我兩個小朋友復活節後已經可以日日返學(兩個都係讀小學,一間分開上下晝返,一間唔知係唔係老師肯14日檢測一次,所以可以全校返)

子爵府

我係lor

水晶宮

下星期又zoom一星期

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我女間學校,3月中已經全校全面復課了

男爵府

KUDOS 發表於 21-5-13 09:48
相反我小朋友間學校一直都多過2/3學生返學,因為學校有通告話唔使返學留家zoom嗰1/3學生,若果屋企冇足夠 ...

即係可以自選返校定zoom?咁樣都好,有D家長又真係中意zoom多過面授,不過如多過2/3人返學校點處理?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

津中/官小 一直都係2/3,
24號復課 太好了。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

1314625 發表於 21-5-13 09:58
教育局的計法是用級計,唔會同你計實際人數

現有在港一年級至六年級的總人數, 加埋係學校的2/3學生人數就可以了

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

jtw_ki 發表於 21-5-13 10:08
我兩個小朋友復活節後已經可以日日返學(兩個都係小學,一間分開上下晝返,一間唔知係唔係老師肯14日檢測一 ...

小學唔俾返下晝架, 你小朋友間學校本身係分開上下午校?

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

tantanmama 發表於 21-5-13 11:10
小學唔俾返下晝架, 你小朋友間學校本身係分開上下午校?

本身係中小學同一校舍,而家小學部返上晝,中學部返下晝

男爵府

still zoom

水晶宮

BK Milk勳章

全校一齊上左一日又要檢測停5日
本身高年級番左好耐
一加低年級就無得番

abirdma    發表於 21-5-13 14:08

寶石宮

回覆樓主:

3月中已全面復課

公爵府

我仔女都要等24

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

李露眉 發表於 21-5-13 10:23
下星期又zoom一星期

Same here

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

erumic 發表於 21-5-13 11:00
即係可以自選返校定zoom?咁樣都好,有D家長又真係中意zoom多過面授,不過如多過2/3人返學校點處理?
...

唔係可以自選,係每個月已經編好時間表每日邊4級(2/3)要返學,邊2級(1/3)響屋企zoom,日日不同級,但如果冇電腦或家人支援,就可以選擇唔在家zoom日日去返學。而要番學嗰日就一定要返學校。

首頁

尾頁

跳至