潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

因為買夠了
再加價真的不值了
作為用家親身體會品質一直下降
只好說聲thanks &

大宅

價錢簡直幾何級數上升,好似cf25
2002 港幣一萬頭左右。
2009 EUR1800
2010 EUR2000
2018 EUR4xxx
2020 HKD5萬幾

子爵府

忠實粉絲的我都成功戒了,真係自己都唔相信自己

子爵府

new9734 發表於 21-5-14 22:29

咁我都明白因為咁所以保值同多人追捧但質量維持不到

子爵府

nama 發表於 21-5-14 23:07
忠實粉絲的我都成功戒了,真係自己都唔相信自己

叻叻! 希望SA搵我不會心軟

wcpcelia    發表於 21-5-17 10:53

大宅

加上有疫情之後,用靚袋機會唔多,cc袋加得太勁,有時都會停一停諗一諗,呢2年我由之前差唔多一個月一個包包變成一年只買一個,平時都係買下SLG ,鞋同accessories 算。

子爵府

boolove2013 發表於 21-5-14 22:01
因為買夠了
再加價真的不值了
作為用家親身體會品質一直下降

明你呀。 我前幾年都追, 一個疫情我反思左, 我買完又無咩用, 擺晒係度又無打算賣。 我估有20個, 因為唔數又無影大合照。 而家決定唔買喇, 睇吓人地d靚野就算。

今年2月買左個黑色coco handle 因為之前sa 留。

公爵府

回覆樓主:

我都覺得佢加得又快又多。上一年密密買,已經買哂最主打果D,今年都開始買少咗。會買吓其他牌子。

伯爵府

never say never 既,我都買曬最鍾意既款,但唔會用價錢黎直插Chanel加幅唔值,咩以前有幾平呀而家又有幾貴咁,成日比舊屎,舊屎2002年$10000左右,2002時$10000都好多,金價都係$2900,樓價都係而家既20%

可樂雲吞麵指數聽過未?

舊屎2002年博緊命既我都唔會拎$10000閒錢出黎買手袋

Campenella    發表於 21-5-15 15:02

子爵府

生命麵包 發表於 21-5-15 11:11
never say never 既,我都買曬最鍾意既款,但唔會用價錢黎直插Chanel加幅唔值,咩以前有幾平呀而家又有幾 ...

我個D全部2020年之後買的
以後有D咩真係超鍾意先再算了
不會像以前季季都追rtw同jewelry
我只覺得價錢同質量有落差
服務都失望不過呢樣真好睇個人感覺

大宅

回覆 boolove2013 的帖子

恭喜你 Chanel 畢業先 價值觀嘅野,人人唔同,我身邊有 d 有錢嘅朋友係唔會買貴價名牌野,佢地反而用d錢去買樓買金。如果有能力自己又開心咪做自己鍾意嘅野,冇話啱定錯。

不過近期外國都好多 post 話喺 Chanel 專門店買到嘅袋質素仲差過 A 貨,店員仲要話係正常。我自己亦感覺到佢地近年嘅質素真係越來越差,都開始反思值唔值得,反正呢啲都係身外物,周街都係,不過佢哋d 設計有時真係幾靚,忍唔到手買。

我依家都受朋友影響,名牌嘅野夠用就算,真係好鍾意好值得先買,其實唔買真係夠買多層樓,早d 退休享受另一種人生。

wcpcelia    發表於 21-5-17 10:53

大宅

我都唔買啦,好似俾人撳住黎搶咁!

子爵府

SuperbabyCrab 發表於 21-5-15 15:30

恭喜你 Chanel 畢業先 價值觀嘅野,人人唔同,我身邊有 d 有錢嘅朋友係唔 ...

JM 講得好好

大宅

我眼見質素越來越差,又不停加價,而且D款唔係特別靚,響2020年頭買左一個classic mini 同small flap 後便收手了,宜家算係成功戒左(emoji)

wcpcelia    發表於 21-5-18 10:21

子爵府

chloeyyip 發表於 21-5-15 17:29
我眼見質素越來越差,又不停加價,而且D款唔係特別靚,響2020年頭買左一個classic mini 同small flap 後便 ...

classic mini 同 small flap 都是經典必買! 讚

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

不停加價,以前 walk in 都會買到野。現在每次 walk in都冇咩好野了,都心淡,唔睇,有緣再買啦
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

生命麵包 發表於 21-5-15 11:11
never say never 既,我都買曬最鍾意既款,但唔會用價錢黎直插Chanel加幅唔值,咩以前有幾平呀而家又有幾 ...

Totally agree with u!

大宅

boolove2013 發表於 21-5-15 12:53
我個D全部2020年之後買的
以後有D咩真係超鍾意先再算了
不會像以前季季都追rtw同jewelry

我都係舊年年中開始買手袋同飾物,不過一個袋唔係2、3千,所以我買之前都會諗得好清楚。

暫時所入既袋、飾物同SLG都非常滿意。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

但,我會等,又未完全放棄。

大宅

同你分享埋我有個好朋友,佢以前係做銀行經理,每一個月佢都會用大部分人工黎買 Chanel 同其他名牌,好瘋狂,後來佢生咗仔之後就辭職,戒埋買名牌,送個仔去讀國際學校同學野。佢同我講國際學校門口d 家長阿太大部分都拎唔同嘅 H袋, 佢見慣已經冇乜感覺。我同佢講我自己就真係戒唔到買名牌,佢話自己開心咪得囉,我回佢:你靚女用乜都靚啦!

其實我朋友老公係做生意,所以佢絕對買得起名牌,但佢同我講佢依家已經唔再追求呢啲野,屋企淨係留返一個老公以前送嘅 Chanel 袋,但已經冇用,佢仲話只有健康係錢買唔到。

到依家佢都冇再買過任何名牌,咁多年黎我都毒佢唔到,所以話 「世事無絕對,只要你有恆心/決心就一定得」。

varievarie    發表於 21-5-18 14:03
wcpcelia    發表於 21-5-17 10:54

首頁

尾頁

跳至