醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

非常差,沒有醫德的一個醫生,因為肚痛去看他,他說要到聖保祿醫院照CT SCAN,出了報告我的肚痛來至卵巢瘤加盲腸發炎,他只管自己利益要我開刀切盲腸,不肯交我的個案給婦產科,還說馬上不做盲腸,拖到明天穿了腹膜炎就大件事,會引致死亡。我有要求找婦產科醫生一齊做手術,他說不可以,我當時以為真係唔可以,唯有聽他馬上做了急切盲腸手術。

大宅

jungleworld 發表於 21-5-18 21:04
非常差,沒有醫德的一個醫生,因為肚痛去看他,他說要到聖保祿醫院照CT SCAN,出了報告我的肚痛來至卵巢瘤加 ...

因為他只懂切盲腸,而其實婦產科醫生就可以切卵巢和切盲腸一起做,而且報告指出盲腸只有少部份發炎,沒有含龍,我也沒有發燒,沒有嘔吐,他不是不懂,只是為了個人利益,不放病人健康為首位,儘管明知你兩星期後要再開刀處理最緊要的卵巢腫瘤,他都不肯把我交到婦產科醫生,我是一個很不幸的個案,找他看醫生是我不好彩,希望各位以此為鑒。

子爵府

佢無講錯,急性盲腸炎係好急,可以引致腹膜炎和死亡。就算喺公立醫院,都係要即晚做嘅急症。

沒聽過婦産科識切盲腸,腸縫合唔係咁容易,做得唔好有機會腸塞同腸壞死。外科醫生和婦科醫生理論上係可以喺同一次麻醉先後做,但發咗炎的盲腸如果穿咗係有好多膿,一般唔會同乾淨手術一齊做。

至於盲腸發得嚴唔嚴重,好多時真係做咗手術先知。

大宅

PonyoBB 發表於 21-5-28 00:36
佢無講錯,急性盲腸炎係好急,可以引致腹膜炎和死亡。就算喺公立醫院,都係要即晚做嘅急症。

沒聽過婦産科 ...

因為我已經先做了CT Scan報告,報告已經指出盲腸係屬於初期,沒有含膿,我後來比過三個婦科醫生睇過,和瑪麗醫院外科團隊看過我的報告都說沒有必要馬上開刀,可以比我自己選擇,可以先食抗生素先止發炎,然後找婦科醫生做手術,完全沒有必要分開兩次手術做........

子爵府

jungleworld 發表於 21-6-2 00:54
因為我已經先做了CT Scan報告,報告已經指出盲腸係屬於初期,沒有含膿,我後來比過三個婦科醫生睇過,和瑪 ...

CT scan報告係重要,但都要配合臨床病癥嘅,會唔會你當時好痛?可能當刻醫生判斷似嚴重喇,同埋發炎嘅嘢照嗰刻係初期發炎,幾個鐘都可以惡化得好快。就算公立醫院,都會有打開個肚先發現條盲腸唔係太紅,但無人會鬧早知唔做,始終移除咗發炎嘅源頭係最安全。至於事後去問其他醫生,見你行得走得,有埋病理報告,緊要個個馬後炮話可以唔駛做都得啦,但當刻有幾多醫生肯冒呢個險?公立醫院仲可以收入院觀察一下,但私人執業外科,一定係即時做最穏妥,因為俾你返屋企食藥,如果你半夜大吉利是有咩事都唔知責任誰屬。

子爵府

jungleworld 發表於 21-6-2 00:54
因為我已經先做了CT Scan報告,報告已經指出盲腸係屬於初期,沒有含膿,我後來比過三個婦科醫生睇過,和瑪 ...

(續)

以而家嘅分科,外科醫生唔識做婦科手術,婦科醫生唔識做盲腸係正常不過嘅事。個醫生唔係唔識走去扮識做,或者做完盲腸搞出好多後遺症,都算係咁啦,唯有相信佢當刻嘅專業判斷。俾我經濟上afford到,我都prefer快快切走條盲腸,搞咗急嗰樣好返晒先做婦科。

大宅

PonyoBB 發表於 21-6-2 10:18
(續)

以而家嘅分科,外科醫生唔識做婦科手術,婦科醫生唔識做盲腸係正常不過嘅事。個醫生唔係唔識走去 ...

問題就係緊急是邊樣,我的卵巢瘤有7.4cm大,盲腸發炎部份只有0.3cm.就算要即刻做手術,都應該同時婦產科和外科一起standby做,我有提出,但他不肯,他說要他先做,叫我兩個星期後再找婦產科睇卵巢瘤,他也說明是急的要你馬上跟進,我問過的醫生都是大國手,直情叫我可以告他說他是誤診⋯⋯

子爵府

jungleworld 發表於 21-6-2 10:52
問題就係緊急是邊樣,我的卵巢瘤有7.4cm大,盲腸發炎部份只有0.3cm.就算要即刻做手術,都應該同時婦產科和 ...

7.4cm都算大,但又唔係照用除數等於卵巢瘤急過盲腸25倍嘅。

我覺得告誤診有難度,除非當時係卵巢瘤爆破但佢無判斷為盲腸炎啦。唔通話佢初期盲腸炎判錯嚴重盲腸炎?定係兩個手術無夾埋做?呢啲相對嚟講係小問題同有爭議性,俾我做完無事無幹,保險claim到咁上下就算,真係無咁多心神理佢一次定兩次做。

大宅

PonyoBB 發表於 21-6-2 11:34
7.4cm都算大,但又唔係照用除數等於卵巢瘤急過盲腸25倍嘅。

我覺得告誤診有難度,除非當時係卵巢瘤爆破但 ...

係呀,和你說的一樣,真係冇咁多心神去告佢,而且個爭議都好大,所以我就想在此告訴所有找他的姊妹們,要判斷清楚才好做手術。找多幾個醫生詢問,因為真係有的醫生是為了自己利益而為病人開刀的。

子爵府

jungleworld 發表於 21-6-2 11:59
係呀,和你說的一樣,真係冇咁多心神去告佢,而且個爭議都好大,所以我就想在此告訴所有找他的姊妹們,要 ...

同意,有時間有財力係不妨問多個意見,但有時急症無辦法啦,痛到死或者夜麻麻未必去到搵第二個睇。腸手術係難嘅,無漏無塞無壞死或重做就算啦,身體健康最緊要。

大宅

PonyoBB 發表於 21-6-2 12:06
同意,有時間有財力係不妨問多個意見,但有時急症無辦法啦,痛到死或者夜麻麻未必去到搵第二個睇。腸手術 ...

我就係突然間肚痛到他診所,話係急性才去醫院照CT Stan,又要我即刻做手術話唔做腹膜炎做會死人㗎,我俾佢嚇親先讓他做了手術。其實這個肚痛不一定是盲腸炎造成的,極有可能是卵巢瘤壓迫所致,所以當他看到CT Scan報告時就應該放手,不好強求我去只做盲腸手術。為病人利益着想,做一個有醫德的醫生。

首頁

尾頁

跳至