自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

本身自己有買住院保險,現在多左公司團體保險,我給保險經紀睇,因為公司個份賠吾足,要用自身嗰份,但也可能都補吾足要自己補錢,所以介紹我升級買自願醫保高級嗰值,終身保額有二千萬,但就要比塑低費16000,即是無論賠償幾多,我都要出$16000,但我有公司嗰份,可以用公司嗰份比,再用自己嗰份比,變相自己吾駛比,我現在要交每月$450,升級每年交$920美金,我上網參考過有墊底費系好過無墊底費,因為大多數都會全額賠償,加上我有公司嗰份,變相吾駛比錢,還有每年有一次免費身體檢查

珍珠宮

yan12345678 發表於 21-5-22 12:41
本身自己有買住院保險,現在多左公司團體保險,我給保險經紀睇,因為公司個份賠吾足,要用自身嗰份,但也可 ...

有公司果份做底,咁你都唔洗太擔心墊底費。不過之後如果你轉工,咁又轉唔轉到之前果份呢?

其實你而家呢份keep住唔轉都得,公司+自己果份去claim, 都唔洗自己出啦

不過A準梗係想你轉plan,佢可以開單嘛

象牙宮

邊間?
如果買1千萬或低d咪唔洗比咁多月費?
屋企人果份就期,agent都叫轉,
都睇緊。

子爵府

2024年龍年勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-5-22 12:57

有公司果份做底,咁你都唔洗太擔心墊底費。不過之後如 ...

其實我都系甘諗,佢要開單,同保費都吾系貴,也也可以扣稅

複式洋房

yan12345678 發表於 21-5-22 12:41
本身自己有買住院保險,現在多左公司團體保險,我給保險經紀睇,因為公司個份賠吾足,要用自身嗰份,但也可 ...

如果你已經有兩份醫療保險打底,其實你薦底費可以再高啲,因為普通一份醫療保險可以賠十萬左右,坊間有好多高端醫療plan,要留意你後生買保費就平,但係到你60歲以後,保費閒閒哋都要2萬蚊一年,醫療保險係買一世嘅,冇理由到老咗先至唔買㗎嘛,嗰陣時先多病痛,所以薦底費高啲,保費又會平啲。

子爵府

2024年龍年勳章

mercurycc 發表於 21-5-22 13:01
邊間?
如果買1千萬或低d咪唔洗比咁多月費?
屋企人果份就期,agent都叫轉,

二千萬系終身,每次好似五百萬,邊間吾講,這裡不可以推銷

子爵府

2024年龍年勳章

Cynthialaw 發表於 21-5-22 13:04
如果你已經有兩份醫療保險打底,其實你薦底費可以再高啲,因為普通一份醫療保險可以賠十萬左右,坊間有好 ...

我就系這樣諗,自己嗰份十幾年前買,到現在都未賠償過,買時就$400到現在都系$450,但就賠償少,所以想到年纪開始大,所以買份大d保障

複式洋房

Cynthialaw 發表於 21-5-22 13:04
如果你已經有兩份醫療保險打底,其實你薦底費可以再高啲,因為普通一份醫療保險可以賠十萬左右,坊間有好 ...

我自己就不嬲有一份普通醫療,最近另外再買一份高端醫療薦底費五萬(因為呢間公司最多5萬,如果唔係我想揀再高啲),我公司其實都有一份醫療,不過考慮到轉工或者退休之後冇,而且已發生嘅病係唔會再包,所以都係留返自己份普通醫療。咁樣買法保費其實都唔貴,長遠來講俾你淨係留一份高端醫療化算好多,到退休如果唔想留兩份,高端醫療個薦底費可以俾你係退休改一次,可以直接改到0薦底費,咁當然個保費又會貴啲啦。

象牙宮

Cynthialaw 發表於 21-5-22 13:13
我自己就不嬲有一份普通醫療,最近另外再買一份高端醫療薦底費五萬(因為呢間公司最多5萬,如果唔係我想揀 ...

如果保留舊果份,新買另一份舊有病都唔會包?
定係從新申請?
邊間可以轉一次?

複式洋房

yan12345678 發表於 21-5-22 13:10
我就系這樣諗,自己嗰份十幾年前買,到現在都未賠償過,買時就$400到現在都系$450,但就賠償少,所以想到 ...

冇乜claim即係其實身體健康,咁好好丫,如果本身冇病歷仲可以搵多幾間保險公司比較下,唔一定要用返本身嗰間,貨比三家丫嘛

複式洋房

mercurycc 發表於 21-5-22 13:18
定係從新申請?
邊間可以轉一次?

唔好信自願醫保嗰啲話現有病都會包,我問過幾間經紀,其實都係唔包,分分鐘仲要身體檢查,我就係本身有少少問題,所以新買嗰份寫明唔包,仲審查咗2個月,所以舊嗰份千祈唔好取消呀

珍珠宮

回覆樓主:

你有公司份可作為high-end份墊底,現在不用擔心買high-end墊底費高的問題。

要考慮的係,日後若你無公司的group medical,你覺得你現在的plan夠唔夠?你會唔會想要high-end的賠償額?如果想用high-end即upgrade,你就要考慮早啲買。因為你現在那份平plan,之後轉high-end要再核保,會有已知疾病的不保或加loading的問題。倒轉講,如果你現在買high-end,日後你downgrade 轉返平啲的plan一般唔洗再核保。

複式洋房

mercurycc 發表於 21-5-22 13:18
定係從新申請?
邊間可以轉一次?

高端醫療plan好多間都可以轉一次,佢網頁都寫到好清楚,你可以睇吓啲條款,啱心水再問佢哋攞個plan

珍珠宮

Cynthialaw 發表於 21-5-22 13:26
唔好信自願醫保嗰啲話現有病都會包,我問過幾間經紀,其實都係唔包,分分鐘仲要身體檢查,我就係本身有少 ...

自願醫保已知病係未必包架喎。未知但已有的,就用%按年加賠償額。
我無買自願,但聽過下,好似係咁。

子爵府

2024年龍年勳章

Cynthialaw 發表於 21-5-22 13:20
冇乜claim即係其實身體健康,咁好好丫,如果本身冇病歷仲可以搵多幾間保險公司比較下,唔一定要用返本身嗰 ...

所以就系我令遠只有付出,不想收獲,有邊個想入醫院,只記得除出世到現在只入過三次醫院,而且只住過幾日,同很多年前事,所以現在我連點入醫院手續都吾識

子爵府

2024年龍年勳章

Cynthialaw 發表於 21-5-22 13:26
唔好信自願醫保嗰啲話現有病都會包,我問過幾間經紀,其實都係唔包,分分鐘仲要身體檢查,我就係本身有少 ...

其實我吾系取消舊嗰份,而系升級

珍珠宮

回覆樓主:

睇個樣都係想搵你佣金,兩份住院,正常都cover 到99%

住院係講緊做手術費果d.

複式洋房

白毛毛 發表於 21-5-22 13:30
自願醫保已知病係未必包架喎。未知但已有的,就用%按年加賠償額。
我無買自願,但聽過下,好似係咁。
...

你講得啱呀,我嗰時問都係咁講,佢哋啱啱出自願醫保嘅時候講到好好㗎嘛,想氹啲老人家買,但係其實同普通醫療冇乜分別,已知病大多數都唔包,未知但已有嘅等候期好長,除咗有得扣稅之外好似都冇乜特別,所以最後我都冇買自願醫保,買返其他plan

珍珠宮

Cynthialaw 發表於 21-5-22 13:55
你講得啱呀,我嗰時問都係咁講,佢哋啱啱出自願醫保嘅時候講到好好㗎嘛,想氹啲老人家買,但係其實同普通 ...

我本來想轉份high-end做自願慳稅。我無已知病不受影響。不過自願個賠償額特別cancer好一般,所以我最後無轉。

子爵府

2024年龍年勳章

babytt2 發表於 21-5-22 13:54
睇個樣都係想搵你佣金,兩份住院,正常都cover 到99%

住院係講緊做手術費果d.

比佢賺無所謂,最緊要系要夠全面,吾好都時需要時又伊様吾保嗰樣吾包,最憎甘煩

首頁

尾頁

跳至