自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想問下各位,我屋企個雙頭電磁爐今晚突然之間壞咗一邊,請問有冇上門維修電磁爐既師父介紹給我,我個爐過左保養期,我想搵嗰d貼街招私人維修!或者最近有冇媽媽搵過師傅上屋企維修呢謝謝各位幫忙

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

2024勳章

以前見人建議過唔好買雙頭,買兩個單頭實際D,不過就係無咁靚

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hunglingwai 發表於 21-5-24 01:31
想問下各位,我屋企個雙頭電磁爐今晚突然之間壞咗一邊,請問有冇上門維修電磁爐既師父介紹給我,我個爐過左 ...

你有沒有朋友識水電 問他們肯不肯幫你維修,不過你預定要換爐。

子爵府

hunglingwai 發表於 21-5-24 21:31
想問下各位,我屋企個雙頭電磁爐今晚突然之間壞咗一邊,請問有冇上門維修電磁爐既師父介紹給我,我個爐過左 ...

試吓掹咗個電掣,再插番?

公爵府

我好鬼貪平既人
但唯獨電磁爐同雪櫃買Panasonic
因為這兩個家電一壞 會煩死我

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

揾返原廠好啲喎, 除非係識人整

男爵府

小虎與點點 發表於 21-5-24 22:56
你有沒有朋友識水電 問他們肯不肯幫你維修,不過你預定要換爐。
...

識水電又唔一定識電磁爐的。

象牙宮

另外,消委會亦提供電磁爐使用和保養小貼士以作參考:[p=32, null, left]使用貼士:
●電磁爐功率高,切勿與其他電器共用插座。
●保持電磁爐面清潔
●使用前,檢查爐面是否有裂縫或破損。
●不應放過多湯水在鍋內,以免在煮食時濺濕電磁爐。
煮食時盡可能加上蓋子及調低火力,慳電之餘亦可保存食物水分。
●使用後,不應立即切斷電源,因部分型號的內部風扇會繼續開動,讓爐底及面板降溫。

保養貼士:
●電磁爐四周應留有足夠的空間,讓電磁爐散熱。
●避免使用底部粗糙或凹凸不平的鍋具, 以免刮花爐面。
●切勿於爐面拖扯、大力或快速放下鍋具,以免損壞面板。
●清潔前,必須關掉電源或拔掉電源插頭。
切勿用水直接沖洗爐面。在煮食後,可用濕布抹去爐面污漬。
切勿用堅硬的刷子或百潔布刷洗爐面。

price.com
sunning
boardway
fotress
japan
hktvmall
ehome
taobao

wcpcelia    發表於 21-5-25 11:08
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

曾用過以下: 

Lighting 星暉
HIBACHI 氣霸
Giggas 上將
Sunpentown 尚朋堂
sakura
Goodway 威馬

冇特好,也冇太差。當年無3500W 

HOMEY

pricelite.com
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

畀面勳章

sharon_pig 發表於 21-5-25 07:55
我好鬼貪平既人
但唯獨電磁爐同雪櫃買Panasonic
因為這兩個家電一壞 會煩死我

我家用 Panasonic (日本制), 當年買都叫做貴, 成 6千幾 (可以分期), 但好耐用, 貴買平用, 用了超過十年, 乜都抵番.

子爵府

回覆 opclk99 的帖子

最近我都睇過樂聲新款電磁爐,型號忘記左啦,但樂聲陳列室個sales 竟然話爐下面吾可以放野,更加更吾可以裝爐,因為散熱有問題,如果比佢d 師傅上門check 到就會冇左保養,我有焗爐係下面,所以冇買佢啦,人地D 歐洲爐都只係要條 「那」散熱,都吾明佢點解吾得

侯爵府

每日笑一笑 發表於 21-5-25 13:52
回覆 opclk99 的帖子

最近我都睇過樂聲新款電磁爐,型號忘記左啦,但樂聲陳列室個sales 竟然話爐下面吾可 ...

我用樂信牌 下面裝洗衣機,十年壞左。唔通因為我放左洗衣機散熱無咁好?

男爵府

lingluk1306 發表於 21-5-25 13:59
我用樂信牌 下面裝洗衣機,十年壞左。唔通因為我放左洗衣機散熱無咁好?
...

我啱啱轉用樂信,我覺得唔好用,成日cut,我都裝咗焗爐,咁睇怕都係散熱唔夠

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

首頁

尾頁

跳至