1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

19個月多囡囡都唔多講嘢,只講嘩。嘩。ba ba ba ,ma ma ma,好少講單字或疊字,但會講BB話。她有返playgroup,miss叫佢謝謝,佢都唔講只係會做手勢(emoji) 合十請請(emoji)(emoji)
都唔知有咩辦法可以令佢開口講嘢?

大宅

lulugrace 發表於 21-5-25 12:02
19個月多囡囡都唔多講嘢,只講嘩。嘩。ba ba ba ,ma ma ma,好少講單字或疊字,但會講BB話。她有返playgro ...

你地喺屋企有冇經常同佢講野
初生嗰陣就算佢聽唔明,我都不停同佢講野
講佢知我做緊乜,同埋唔好講bb話
全日我就係不停自問自答
再不停引導佢講野
我女而家22m,可以同我用句子交談傾計

別墅

littlekite1 發表於 21-5-25 12:18
你地喺屋企有冇經常同佢講野
初生嗰陣就算佢聽唔明,我都不停同佢講野
講佢知我做緊乜,同埋唔好講bb話

我地都有經常和她說話架 (emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
我哋又沒有同她講BB話架(emoji)(emoji)(emoji)
你囡好叻呀! 22個月識講句子(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

lulugrace 發表於 21-5-25 12:24
我地都有經常和她說話架 (emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
我哋又沒有同她 ...

咁健康院有冇要你女女2歲再返去check?
加油呀,慢慢引佢講野
佢想要既野,攞既野,食既野
全部都引導佢講去表達
唔好佢未開口就幫佢做晒,咁佢就更加懶得講野

別墅

littlekite1 發表於 21-5-25 12:43
咁健康院有冇要你女女2歲再返去check?
加油呀,慢慢引佢講野
佢想要既野,攞既野,食既野

有呀!要返去健康院check
我哋都有引導佢講呀
佢死都唔開口。
問佢要唔要?食唔食?佢會點頭,但都唔開口。
再重複重複問佢,佢就開始冇耐性喇,會大叫。

大宅

lulugrace 發表於 21-5-25 12:47
有呀!要返去健康院check
我哋都有引導佢講呀
佢死都唔開口。

只要囡囡聽得明就唔怕,講野有快有慢,唔好太過緊張,繼續同囡囡講野就得,如果情況到兩歲都差不多先考慮去睇Speech Therapy都未遲。

別墅

cherry@sum 發表於 21-5-25 12:59
只要囡囡聽得明就唔怕,講野有快有慢,唔好太過緊張,繼續同囡囡講野就得,如果情況到兩歲都差不多先考慮 ...

佢聽得明指令,但唔講。
所以我先有點擔心。
Thank you!

男爵府

19個月多囡囡都唔多講嘢,只講嘩。嘩。ba ba ba ,ma ma ma,好少講單字或疊字,但會講BB話。她有返playgro ...

19個月聽得明指令同有少少單字唔使太擔心。應該只係時候未到,唔係有問題。多啲同佢講過一排就爆發都未定。我囡囡大概21個月左右幾何級咁上。

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 lulugrace 的帖子

唔使太擔心, 佢可能呢刻唔願講啫, 我仔又係咁, 都係同你個囡差不多年紀時唔多講, 去到接近2歲好多嘢講, 啱啱23號2歲, 尋日佢仲講咗句短句:"呢架係貨車"!或者你引導吓佢講, 我之前放假會帶領住佢講一D詞語, 生果呀動物呀親人稱呼咁, 佢會跟住我講

別墅

honeybid2 發表於 21-5-25 15:40
19個月聽得明指令同有少少單字唔使太擔心。應該只係時候未到,唔係有問題。多啲同佢講過一排就爆發都未定 ...

好,希望她肯開口講嘢喇。謝

別墅

ka_kelly55 發表於 21-5-25 15:42
回覆 lulugrace 的帖子

唔使太擔心, 佢可能呢刻唔願講啫, 我仔又係咁, 都係同你個囡差不多年紀時唔多講, ...

佢講親人稱呼都唔多
但她唔肯講姨姨、婆婆。
只講baba, mama, wah! E e r r 個d。。。
但你問佢邊個打個邊親人,佢又會指晒出來。但唔開口。(emoji)(emoji)

洋房

我囡20個囡 都未識講野
淨係講 baba 同 mama
如果佢地平時識聽指令都 唔洗咁擔心。

別墅

玉子813 發表於 21-5-26 22:51
我囡20個囡 都未識講野
淨係講 baba 同 mama
如果佢地平時識聽指令都 唔洗咁擔心。

好,謝謝你
我都知唔急得

大宅

lulugrace 發表於 21-5-25 16:31
佢講親人稱呼都唔多
但她唔肯講姨姨、婆婆。
只講baba, mama, wah! E e r r 個d。。。

你好,我囡囡都接20個月,佢而家講野程度同你描述既野一模一樣,請問你囡囡而家有無講多左野,我都擔心緊,謝謝

別墅

bbmiumiu 發表於 21-11-24 22:32
你好,我囡囡都接20個月,佢而家講野程度同你描述既野一模一樣,請問你囡囡而家有無講多左野,我都擔心緊 ...

哈哈! 原來真是唔使太擔心。
我囡現家成日經常跟人講嘢,人地講一句,佢就複製同一句,而且講嘢多左好多。講到你煩。
請放心。

大宅

lulugrace 發表於 21-11-25 08:49
我囡現家成日經常跟人講嘢,人地講一句,佢就複製同一句,而且講嘢多左好多 ...

你就好啦,我囡仲唔肯跟我哋講嘢,我希望緊

男爵府

lulugrace 發表於 21-11-25 08:49
我囡現家成日經常跟人講嘢,人地講一句,佢就複製同一句,而且講嘢多左好多 ...
想問下佢係幾時開始講野?
我個仔18個月同你個女一樣....擔心

別墅

bubula 發表於 21-11-25 10:56
想問下佢係幾時開始講野?
我個仔18個月同你個女一樣....擔心

我囡係由24個月開始先突然突飛猛進(emoji)(emoji)

別墅

joycechan721 發表於 21-11-25 10:05
你就好啦,我囡仲唔肯跟我哋講嘢,我希望緊

沒有問題嘅!她可能在吸收中你們大人說話嘅用詞。我囡都係24個月先開始突飛猛進架。

大宅

lulugrace 發表於 21-11-25 11:04
沒有問題嘅!她可能在吸收中你們大人說話嘅用詞。我囡都係24個月先開始突飛猛進架。
...

我囡28個月,9月開始上N班,同埋上左幾堂言語治療,都仲未肯開口講嘢,擔心緊…

首頁

尾頁

跳至