烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

[quote]RRainy 發表於 21-5-27我唔係食全素的
不過大部份時間都食素

早餐最容易, 我唔怕悶, 永遠都係oats / muesli, 有時就麵包蛋糕
oats通常只加熱水沖, 有時加d芝麻粉, 乜粉物粉
muesli就用無糖豆漿 / 鈣思寶浸
無肉既麵包其實好多選擇
早餐食素無難度!

午餐我係公司食
一係帶隔夜飯, 其實屋企夜晚有魚/肉, 不過我唔帶
一係就蒸十穀飯+腰果/合桃/豆豆
再唔係就整蕃茄烚蛋三文治
午餐食素無難度!

晚餐同屋企人食, 就難dd
屋企通常兩個餸, 一個係菜, 一個係蛋白質 (蒸魚, 蒸雞, 豆腐, 雞蛋), 豬肉太貴, 所以都好少食
豆腐, 雞蛋都好百搭呀, 可以變出好多菜式, 仲有豆製品如腐竹, 素雞, 枝竹...
素肉都唔平, 而且唔算健康, 都好少買

你呢? 你會食咩? 一齊分享下, 大家拎下靈感

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你有冇睇過這個post
这樓主示範到怎樣不重覆啦
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21390874

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

個人行平時食素就蛋奶素, 但奶會盡戒, 唔會專登飲, 好難100% milk free, 太多食物有奶響入面而唔為意, 奶茶都會飲不過少飲~~

朝早多數豆奶/咖啡/面包/overnight muesli/overnight oats/恰蛋

晏晝出街食, 無特別揀D 素菜餐廳, 公司附近唔多, 會揀返普通餐廳既素食, 素肉果D我都唔介意~ 始終長期素食, 多好多選擇, 更易長久去行~~

譚仔三哥有素湯底
南記可以清湯/小窩走肉碎, 出黎有D似清湯
burger 果D 好多都有素肉了, 相對易搵食
Super sandwich 都有素肉揀
車仔面就揀菜/菇/豆腐/酸齋/蘿蔔
唐記包點除左素包, 都有新肉揀

夜晚如果自己食就會揀D 素菜館幫襯下~ 除左可以食素, 更想佢地多D生意...哈哈, 多數街坊店舖既素菜餐廳都唔太多人~ 都坐得比較舒服又唔洗同人迫, 同屋企人食 (唔係食素)就會揀返上面果堆~

大宅

早/午餐 - 雜米/豆 粥

晚餐 - 炒兩個齋菜配飯 / 炒粉麵 之類

男爵府

回覆樓主:

主料:茄子、香菜、芝麻

辅料:酱油、素蚝油、糖、蜂蜜

1.茄子去皮切段。上锅蒸8分钟左右。

2.取出从中间处切开,在两边用刀划2刀,将茄肉展开,不要切断。

3.锅中刷油,将茄肉平铺开来,煎至茄子底部微黄后翻面。

4.调个酱汁:碗中倒入酱油、老抽、素蚝油、糖、蜂蜜和水,搅拌均匀。

5.调好的酱汁淋入锅中,撒上芝麻,香菜。

6.煮至汤汁浓稠出锅,盛入放入米饭中,素版鳗鱼饭完成。

複式洋房

我係奶素食者,冇刻意避開奶,但都會避免日日都奶,因為奶容易惹痰,我留意到盡量將牛奶改為植物奶,冇太多黏稠嘅痰或鼻水,萬一感冒都冇咁手尾長。

我飲食傾向清淡,早餐通常食燕麥或粥。

午餐在外面食,就多數會食米線,或齋鋪的兩/三餸飯。

我唔太鍾意食白飯,假如一個人煮食午餐或晚餐,我主要係煮麵,最鍾意食宮麵(幼滑、快熟)。雪櫃有乜菜就自由發揮。偶然會滾湯,我無蕃茄不歡,簡簡單單嘅蕃茄豆腐紫菜滾湯,已經好滿足。

複式洋房

新豬肉麻婆豆腐,節瓜炒粉絲都唔錯

大宅

麥包 蕃著 豆fu 西蘭花 准山 蕃茄 紅蘿蔔 多食有益
想飽肚口感好d可以食金針

洋房

食素肉

首頁

尾頁

跳至