自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

冇,我地自己搞掂,反而係我地想幫6299換樓,或者俾錢裝修。

我家族個個結婚買樓都係靠自己,冇人諗過要父母/6299幫手。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

DogdogChan 發表於 21-5-31 11:02
我都非常麻麻4大長老資助,我地買樓係靠自己,供得辛苦,但唔洗睇人頭做人。
我朋友62比首期,然後佢地兩 ...
你朋友CASE , 點會話「冇得早知」丫, 人與人相處,有來有往, 佢不會認為老人家俾左錢仲要通氣掛?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我6299窮到死,唔攞錢已經偷笑,所有駛錢嘅野都係我父母俾 又要唔講得
想認識多啲屯門友

侯爵府

Michellebaby123 發表於 21-5-31 10:19
6299成日話可以資助我哋上車,但我自己好麻麻,覺得收咗人哋錢可能會好麻煩,輕則有說話聽,大則打官司
你 ...

有資助無資助都有機會比說話你聽,要睇6299咩性格,結論係如果佢肯資助,我會接受

P.S.我係唔夠福氣受6299資助既,全部都要自己比

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

Michellebaby123 發表於 21-5-31 10:19
6299成日話可以資助我哋上車,但我自己好麻麻,覺得收咗人哋錢可能會好麻煩,輕則有說話聽,大則打官司
你 ...

有呀, 一開始佢無講明借咗會點樣,一直話幫我地。最後差唔多成事先知原來決定權唔係我地度, 係佢度,間屋加埋佢個名,我話唔加我個名,淨係俾佢個仔,都話唔得。住邊要佢認可先得,我老公唔想俾阿媽控制住,最後決定唔需要佢幫助了。

子爵府

6299有4個仔,淨係俾錢大仔(大伯,當時未結婚、未有女朋友,c6排第二)買樓,其他三兄弟乜都冇
到大伯帶女朋友見家長,就話6299住公屋失禮
大伯結婚生仔,就叫7x 歲99湊仔,冇工人
大伯教中學,唔升職都73k 一個月
仲有好多,恕難盡錄

男爵府

減齡達人勳章

老翻太太 發表於 21-5-31 12:02
自己若有能力不要叫長老幫,後幻無窮,除非長老性格好唔計較,好豁達!遇著對錢好眼緊嘅真係唔好濟!
不過 ...

咁搞笑!
你6299 自己唔要,又唔準人要,俾其他人又要嬲。究竟佢地想點?
想太6299 自己洗哂?捐哂出去?

珍珠宮

借左2成已還返哂
都叫有幫手既

珍珠宮

kekawai 發表於 21-5-31 12:46
咁搞笑!
你6299 自己唔要,又唔準人要,俾其他人又要嬲。究竟佢地想點?
想太6299 自己洗哂?捐哂出去?

6299初初抱著好仔不論爺田地心態,又覺得太6299應該留個錢養老,將來百年歸老先再分家,但誰知道其他兄弟姊妹知太6299有啲啲錢,一個一個咁問太6299攞錢,其他孫結婚生仔又問太6299資助,我6299眼見個個都咁契弟謀住太6299錢,太6299又有求必應唔拒絕咪嬲囉

珍珠宮

Astra00 發表於 21-5-31 10:53
零資助,也慶幸沒有資助。說句話都大聲點。

重點, 自己上車細舊殘, 都咁話

唔洗靠任何人, 個頭抬得夠高

昂首闊步

珍珠宮

yurijm 發表於 21-5-31 10:45
婚後買的,係我老公名下
我有份住咁解

有結婚有咩事你都有一半,無名重好,你幾時有能力可以買多間吾洗比稅辣

伯爵府

你 ...

冇。我奶奶全程只送了一個電飯煲俾我咁大把。唔知點解個電飯煲又鬼死咁耐用,成日想換都冇籍口。

水晶宮

第一層,有。
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

我奶奶有幫我哋喎!

其實,第日我囡大個,我哋有能力都會無條件幫女俾首期,又唔會要囡還,愛既一種表達,只要個女過得好幸福,唔覺得有咩問題喎!

點會有大家欠大家既思想?一家人錫仔女,又何必計較。

子爵府

23年前老公買呢度出左20萬當間屋佢有份,上年吵架第一句要拎返20萬

所以老公幾慘,無親情,呢20幾年奶奶屋企裝修傢俬都係老公比,宜家佢一蚊都唔出,留返比同奶奶住的叔仔搞。

我地住緊間屋又擺明唔再歡迎老爺奶奶(一吵架即拎返錢),佢地住果度又唔敢問叔仔拎錢買下野做維修。

一蚊家用都無得收,仲要上年比人炒左(衰操守)應該無人請返

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無!

子爵府

所以我老左真係唔想似佢地

無人孝順自己又心胸狹窄臨老(68歲)比人炒
入醫院無個仔女問下
幫手問醫生情況又無仔女肯做
自己入院自己出院自己覆診

當然有因果

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

無... 亦無諗過

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

無 資助咗要同住架 咪攪

男爵府

回覆樓主:

首頁
12345...7

尾頁

跳至