少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

大食寶寶 發表於 21-6-7 22:46
我都想知維持幾耐, 我仔15歲, 問多句就句句粗口嚟回我, 聽到個心好痛 ...

你會點應佢?

大宅

ccyybb 發表於 21-6-7 22:49
你會點應佢?
我每次都話哩啲說話對任何人都唔應該講, 我話你咁樣對我講知唔知我有幾傷心, 講哩啲野連自己都唔專重
初頭話完佢都有少少收歛, 現在講到變左口頭禪, 佢係由開始打機就變成咁

別墅

大食寶寶 發表於 21-6-7 22:57
我每次都話哩啲說話對任何人都唔應該講, 我話你咁樣對我講知唔知我有幾傷心, 講哩啲野連自己都唔專重
初頭 ...

一定好心痛

男爵府

我都忍夠了,理解青春期個腦「腎腎」地,但真係唔係大晒,包容再包容,但態度繼續衰,知佢考試要留家溫書,我都局住要留家,諗住整下下午茶等佢開心下,我只係講了句快d過埋下星期就好了,佢回我一句「你咪自己出街囉」,真係頂佢個掣,都唔知過去十二年樣樣為佢究竟為左乜,一於洗晒d錢去,一蚊郁唔留比佢。

別墅

櫻花公主 發表於 21-6-8 08:28
我都忍夠了,理解青春期個腦「腎腎」地,但真係唔係大晒,包容再包容,但態度繼續衰,知佢考試要留家溫書, ...

佢12歲?
https://m.mamaclub.com/learn/%e9%9d%92%e6%98%a5%e6%9c%9f%e5%83%8f%e8%a1%8c%e8%b5%b0%e7%9a%84%e7%82%b8%e5%bd%88%ef%bc%9f56%e4%b8%ad%e5%ad%b8%e7%94%9f%e3%80%8c%e6%a5%b5%e5%ba%a6%e8%a8%8e%e5%8e%ad%e7%88%b6%e6%af%8d%e3%80%8d%e8%88%87/

別墅

我都忍夠了,理解青春期個腦「腎腎」地,但真係唔係大晒,包容再包容,但態度繼續衰,知佢考試要留家溫書, ...

你係咪獨子?我覺得大d會好d既

大宅

我咪一樣, 佢哩排考試, 我失業 為左佢有OFFER都唔做, 日日佢返嚟煮佢想食既野, 平時少煮飯我現在晚晚都煮飯佢食, 唉.........煮埋比佢食, 仲要黑面, 態度超衰佢怕再留班, 搵私補同佢補, 我張啲錢用晒係佢身上都唔知為咩

男爵府

ccyybb 發表於 21-6-8 09:09
佢12歲?
https://m.mamaclub.com/learn/%e9%9d%92%e6%98%a5%e6%9c%9f%e5%83%8f%e8%a1%8c%e8%b5%b0%e7%9a% ...

係12歲,一搭正就發作,其實我真係忍就好耐,今次真係唔想忍,我都想愛自己多d

男爵府

大食寶寶 發表於 21-6-8 11:59
我咪一樣, 佢哩排考試, 我失業 為左佢有OFFER都唔做, 日日佢返嚟煮佢想食既野, 平時少煮飯我現在晚晚都煮飯 ...

真係明白你,我都唔知點解要洗錢喺佢身上

男爵府

ccyybb 發表於 21-6-8 09:26
你係咪獨子?我覺得大d會好d既

係獨子

別墅

櫻花公主 發表於 21-6-8 13:41
係獨子

突然覺得自己唔孤獨,希望大家快d捱過

大宅

我都係一個仔,
最慘我老公唔覺有問題, 辛苦只有自已

珍珠宮

回覆樓主:

我仔10歲左右開始,現在13歲已尾聲,有講有笑,會主動搵我傾偈。

子爵府

大食寶寶 發表於 21-6-7 22:46
我都想知維持幾耐, 我仔15歲, 問多句就句句粗口嚟回我, 聽到個心好痛 ...

你點可以畀佢咁樣 基本禮貌要尊重父母點可以講粗口

大宅

回覆 wan_sosin 的帖子

恭喜妳呀! 又一survivor勵志故事..... 請問妳仔仔呢幾年病發係咁嫁? 有目標人物or一視同仁? 妳又係點捱過呢段艱苦歲月呢? thanks

珍珠宮

annielui 發表於 21-7-22 10:55

恭喜妳呀! 又一survivor勵志故事..... 請問妳仔仔呢幾年病發係咁嫁? 有目標人物or ...

我仔無目標人物,令佢唔高興就咩人都黑面發脾氣,對我嘅火力會細少少,但都唔會放過。
佢都係典型青春期狀況,終日唔出聲黑口黑面,問又唔答,大人講多句即嚟料,咩都佢啱唔認錯,經常講大話,偷偷地打機。。。
自細佢同我關係都好嘅,佢心底都係尊重我,只係青春期佢都控制唔到佢自己。佢而家講返話佢對嗰時做嘅野一片空白,唔知發生咩事咁樣。
實在嗰啲日子都好難過,間唔中會比佢激到我喊!但係可以嘅時候,盡量堅持同佢溝通,聽多啲佢啲感受,有時同佢傾計,我同佢講,有咩都可以講我聽,我保証我唔會多說話多意見,會真係聽,咁佢會講多啲囉,咀我真係要忍口唔出聲。

大宅

多謝妳分享....那請問妳仔仔係咪突然有一回復正常? 而且對所有人都正常返嗎? THANKS

珍珠宮

annielui 發表於 21-7-23 10:16

多謝妳分享....那請問妳仔仔係咪突然有一回復正常? 而且對所有人都正常返嗎? THANK ...

都算係,有一排佢突然定咗,面色好咗,連樓下好熟嗰個看更都同我講佢大個咗,開始有文有路。
佢最近都同我講,之前我哋一開聲佢已經好嬲好忟,而家佢想嬲都嬲唔出,唔忟憎。

大宅

wan_sosin 發表於 21-7-23 10:49
都算係,有一排佢突然定咗,面色好咗,連樓下好熟嗰個看更都同我講佢大個咗,開始有文有路。
佢最近都同我 ...

咁神奇!
真係會有一日會「叮」一聲就開竅?
我希望自己都會等到呢一日

珍珠宮

Gee2020 發表於 21-7-23 13:14
咁神奇!
真係會有一日會「叮」一聲就開竅?
我希望自己都會等到呢一日

都係嗰句,要堅持,個個人都會長大,唔會一世細路仔脾氣,不過個過程真係令人好討厭,惟有諗遠啲諗多啲將來。

而家個仔雖然收咗脾氣,亦唔再樣樣呃我哋,但係都仲有好多野要教,不過而家叫聽教啲,似番個人多啲。

首頁
12345...6

尾頁

跳至