少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

ccyybb 發表於 21-6-1 17:41
而家既年青人係咪同以前既年青人有唔同?而家年青人係咪唔鐘意講野?好想關心佢,但十問九唔應
...

18?

別墅

FaithChoi 發表於 21-7-23 16:02
18?

13開始

大宅

回覆 wan_sosin 的帖子

加油呀~ 希望仔仔一路向好!!!

珍珠宮

annielui 發表於 21-6-2 14:02
回覆 lam0903 的帖子

HIHI......請教......點知道佢尾聲呢? 我都好想知我女幾時尾聲...hahaaaa ...

路過見到呢個post,分享一下。
我女18歲,小學階段好乖,完全唔扭計冇脾氣,冇乜事情要父母勞氣。升上中一後都冇乜野,到中二慢慢開始黎料,情緒波動好大,到中三情況最惡劣,久唔久就發下神經,個人好敏感,阿媽句句都係唔啱聽,易發脾氣。但幸好佢呢個情況都好短暫,發一陣神經,轉頭又冇嘢,所以我都習以為常,比佢發洩一下。但我會趁佢心平氣靜嘅時候,同佢傾情緒管理嘅方法,佢唔發癲嘅時候要多d傾下計,維持關係。個人經驗,13-16歲會有問題出現,尤其係十四五歲最難搞,真係要有高EQ。

媽咪加油!

大宅

回覆 MissMaMa 的帖子

多謝妳分享呀! 我真係好需要妳地過來人既經驗來安慰自己.....希望好快到我分享我是如何走過來的.....THANKS

珍珠宮

annielui 發表於 21-7-27 10:21

多謝妳分享呀! 我真係好需要妳地過來人既經驗來安慰自己.....希望好快到我分享我是 ...

唔使客氣,大家都係同路人,前幾年我都有過迷惘嘅時候,但我同自己講:好快會捱過。今年阿女考完DSE,而家等入大學,有少少苦盡甘來嘅感覺。

JM 加油,呢個階段難捱,但總會過去!

大宅

恭喜妳呀!!!! 祝妳女女一切順利! 我會加油的!!!

子爵府

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第一回

lam0903 發表於 21-6-2 12:39
1個尾聲,1個進行中

你寫得好搞笑

子爵府

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第一回

MissMaMa 發表於 21-7-27 07:59

講得啱各位加油

大宅

michelle9867 發表於 21-8-3 12:17
講得啱各位加油

我嗰個17歲病發,而家差唔多23歲都係未好番!我已經去到心死心傷的地步!理申:我嗰個仲要係女!

大宅

回覆 carenho 的帖子

唉~ 辛苦了媽媽.....請問妳女女既情況係點? 同妳關係點呢?

大宅

多研究下他們喜愛的話題, 做下功課. 之後就有計傾.

複式洋房

家家公主 發表於 21-6-5 11:37
我仔14歲 有時都會叫極吾應 態度差少少
但我係果種無論你做緊咩
得吾得都要應下我 同佢講呢啲係做人嘅基本 ...

同意,起碼要有基本禮貌應下人

珍珠宮

大食寶寶 發表於 21-6-7 22:46
我都想知維持幾耐, 我仔15歲, 問多句就句句粗口嚟回我, 聽到個心好痛 ...

我唔係媽媽,但岩岩係中學ge青少年好多都係咁,會講下粗口,覺得父母好煩..試下慢慢轉變態度...唔好下下都話:我係你啊媽,你要聽我講...佢唔聽你都無計!要慢慢黎!

珍珠宮

Gee2020 發表於 21-7-23 13:14
咁神奇!
真係會有一日會「叮」一聲就開竅?
我希望自己都會等到呢一日

其實每個人都會慢慢長大,但作為經過左青少年階段ge我建議父母有d說話真係要避免講:例如:點解邊個邊個讀到書?你就讀得咁差?又或者成日問佢:Dse考唔好咁點算?你有咩打算呢類問題...
其實佢係呢個年紀可能根本就無唸咁多,煮到埋黎未食囉!如果父母成日問佢一d佢答唔到ge問題..佢地會覺得好煩..自己都唔知自己想點?你又咁多問題問我...最後索性唔理你...當你空氣..另外就係唔好將自己小朋友同其他同學比較,因為比較得通常即係父母覺得自己小朋友差d..係人都唔like俾人話自己差過其他人,更何況你係佢父母?

侯爵府

MommyPanel勳章

MissMaMa 發表於 21-7-27 07:59

我女12中一,冷戰中,無論3餐幾努力改變食物種類,都係食食吓行開位、食唔晒,最近開始一邊食一邊玩手機,食完又唔執嘢。我叫佢早餐及午餐自己安排,唔再整俾佢。
昨天仲WhatsApp 講左啲好難聽嘅說話
我好傷心眼淚不停流
睇完你分享,明白多咗

珍珠宮

vevenuc 發表於 22-6-3 23:11
我女12中一,冷戰中,無論3餐幾努力改變食物種類,都係食食吓行開位、食唔晒,最近開始一邊食一邊玩手機, ...

媽咪唔好氣餒!小朋友進入青春期,情緒變化好大,有時做好多事情係毫無因由,令父母難以理解,甚至心傷。做父母的,別硬碰,某些時候要忍耐。要繼續關心陪伴,適當時候好好傾談。父母都要調整心態,緊記要睇得開。會過去的,加油!

侯爵府

MommyPanel勳章

MissMaMa 發表於 22-6-3 23:32

媽咪唔好氣餒!小朋友進入青春期,情緒變化好大,有時做好 ...

除了3餐,其中一個昨昨導火線,我見到佢上Zoom堂嘅時候睇片及玩手機WhatsApp(估計係同同學傾),我在公司叫佢停,唔肯於是停左Wifi,打嚟好惡叫我開番,但就繼續再咁樣,我又再熄,當時覺得書本都唔擺枱,畫面仲要唔係老師,轉左睇同學,咁樣上堂學到咩 所以佢WhatsApp 我,講左好難聽說話,點解我做佢媽咪,今日咁嘅關係我自己攞嚟

別墅

回覆 vevenuc 的帖子

上zoom,分吓心真係無所謂,兩邊一齊做

珍珠宮

vevenuc 發表於 22-6-3 23:50
除了3餐,其中一個昨昨導火線,我見到佢上Zoom堂嘅時候睇片及玩手機WhatsApp(估計係同同學傾),我在公司 ...

如果係咁,我會whatsapp 返阿女,同佢講:如果換轉你係媽咪,你會點做?你覺得媽咪做錯,咁點做先至係處理得好?

正面d去睇,佢肯whatsapp 你,證明大家仲可以溝通。

首頁
12345...6

尾頁

跳至