家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

BabyGGBaby 發表於 21-6-2 20:43
股票卡是通過參與富途牛牛的各種活動或積分商城的積分兌換獲取的。不過要留意是要儲夠足額的股票卡之後才 ...

幾時先有一股騰訊

大宅

所以依家送友邦,比較容易儲到。

大宅

yan12345678 發表於 21-6-3 17:58
每一個香港人持有香港身分證只可以申請一次,所以只扣一次$50手續費及15平台費,到抽簽结果公布後,佢會全 ...

個$15唔係平台費,係證券交易所的收費每手計。
所以認購5手係要($1萬 +$15) x 5 +$50

認購完成後富途會退番$15 x 5 +$50 ,富途係比番交易所的費用。

子爵府

2024年龍年勳章

BabyGGBaby 發表於 21-6-3 20:01
個$15唔係平台費,係證券交易所的收費每手計。
所以認購5手係要($1萬 +$15) x 5 +$50

Sorry!唔係平台費,係香港結算所收申請手續費,以每手計15蚊,到認購完畢後會退回返戶口,不過其實香港結算所系無得退,只不過富途牛牛幫你比左

大宅

yan12345678 發表於 21-6-3 20:12
Sorry!唔係平台費,係香港結算所收申請手續費,以每手計15蚊,到認購完畢後會退回返戶口,不過其實香港結 ...

甘送的$1蘋果股票是否收到後直接賣出就可以?還是要開個美股戶口有$1500美金才可以賣出?謝謝

大宅

hasauwai 發表於 21-6-3 22:06
甘送的$1蘋果股票是否收到後直接賣出就可以?還是要開個美股戶口有$1500美金才可以賣出?謝謝
...

我都想知道

大宅

...

要開美股戶口才可買賣,即要入金USD1500 才可激活。

大宅

yan12345678 發表於 21-6-3 18:03
幾時先有一股騰訊

現在邀請2個人就可以換一股友邦保險了。

子爵府

2024年龍年勳章

...

資金要放在美股戶口6O日先有1股蘋果,同美股系無免佣

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

回覆 BabyGGBaby 的帖子

請問是否開戶放HKD10000, 60日就有1股APPLE, 不用抽IBOND都有?

大宅

tofulo 發表於 21-6-4 10:07
回覆 BabyGGBaby 的帖子

請問是否開戶放HKD10000, 60日就有1股APPLE, 不用抽IBOND都有? ...

不用抽iBond,不過你放$1萬響富途無息收,攞到Apple 股票要開美股戶口入金激活才可取。
所以用來買iBond 就最好可以賺少少使費, 另外裝好App 點擊下面連結開戶便可以取現金卷及股票卡

大宅

yan12345678 發表於 21-6-4 07:00
資金要放在美股戶口6O日先有1股蘋果,同美股系無免佣
一世免佣只限港股,另外美股戶口要激活入金先可以買賣。

大宅

全新客戶首先安裝手機App 然後點擊以下連結就可以獲得現金卷及股票卡。

今期最抵!富途迎新送一股蘋果,用我嘅邀請link註冊再拎多HKD50現金券同HKD50股票卡,一click領取>>
https://hk-upgrowth.futuhk.com/a ... nt%22%3A%2230%22%7Dhttps://hk-upgrowth.futuhk.com/act/invitation/share?code=d105292019b35a7fa9abbd79192c6b36&channel=1287&subchannel=10001&global_content=%7B%22promote_id%22%3A10025%2C%22sub_promote_id%22%3A6%2C%22promote_type%22%3A1%2C%22promote_content%22%3A%2230%22%7D

子爵府

yan12345678 發表於 21-6-3 18:03
幾時先有一股騰訊

股票卡有無到期日?
假設股價 $91.5,係咪有 $100 股票卡就可以換 1 股,之後剩低 $8.5 可以繼續儲?如果有 $200 股票卡則可以換 2 股,剩低 $17 繼續儲?股價係用幾時嘅股價?有無諸如交易印花稅、交易徵費、交易費等費用?

子爵府

2024年龍年勳章

choyki 發表於 21-6-4 13:41
股票卡有無到期日?
假設股價 $91.5,係咪有 $100 股票卡就可以換 1 股,之後剩低 $8.5 可以繼續儲?如果 ...

子爵府

yan12345678 發表於 21-6-3 20:12
Sorry!唔係平台費,係香港結算所收申請手續費,以每手計15蚊,到認購完畢後會退回返戶口,不過其實香港結 ...

iBond 出咗咁多批,我都係而家先知有「香港結算所申請手續費每手 HK$15」咋!
我一向經銀行認購,無呢項收費。
各媒體嘅報導亦無提過呢項收費。
咁估計其他證券行都應該有呢項手費(或者幫你畀咗但無話你知佢幫你畀咗),而銀行則都無呢項收費(定係幫你畀咗但無話你知佢幫你畀咗)。

男爵府

ibond冇存倉費,買其他股票有冇存倉費?

大宅

choyki 發表於 21-6-4 13:41
股票卡有無到期日?
假設股價 $91.5,係咪有 $100 股票卡就可以換 1 股,之後剩低 $8.5 可以繼續儲?如果 ...

有到期日,換剩的碎銀沒得留沒得退不找零,唔夠一股價錢沒得換。賣出一股個的交昜費用要收嘅,不過唔多,賣出一股友邦約$7。最傷就係要當碎股賣要折讓就賣出可以快的。如果留番收息要比最低代收股息手續費$30有可能會一股股息唔夠比手續費,要嘔突比番錢佢。如果你個戶口因此變成負數負資產,要比利息。

如果你目標係友邦換股票卡的話,最近一次的除淨日是2021/05/25,下次是今年9月,現在換還有幾個月先到下次除淨日,要在除淨日前沽出就可免比代收股息費$30。

大宅

ikioma 發表於 21-6-4 15:25
ibond免存倉費,買其他股票有冇存倉費?

iBond 免存倉費,港股都免存倉費,其他要查一查個App 有講。

大宅

全新客戶要賺股票卡最好就係點擊我條link 註冊首先就有$50現金卷再加$50友邦卡,開戶後就用接龍方式用自己的邀請其他親友登記,邀請到一位咁就再有$50股票卡,趁依家友邦仲係$100樓下就可以換到一股,換完一股就當碎股賣出去,賺住幾十蚊先,連埋現金卷就有百幾蚊袋住先。再抽iBond,等60日換美國蘋果股票,入金手續費及匯率差價可能要約一百蚊,但在除淨前賣出都再有約HKD900利潤。

記住要用手機裝咗個富途 Futu App 先 ,先click 條link。然後係個App 入面用電話號碼登記就得。有優惠齊齊分享,我試過曬的步驟先話你知架。

首頁

尾頁

跳至