自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

實在不能接受。最敬佩的表姐患上了大腸癌。一檢驗已經第四期 還已經抗散到淋巴和肝臟。現階段只希望有奇蹟出現吧。很擔心。現在她什麼也想食,沒胃口 瘦了很多。

伯爵府

無一定答案。視乎病人意願,或者睇多個專科醫生問意見。

男爵府

vv518vv 發表於 21-6-3 16:09
只想知還可以活多久?直得做化療嗎?

Same as my father in law . To lung ... dr said around 6 mths he is 80 plus

伯爵府

Bit2011 發表於 21-6-3 16:16
Same as my father in law . To lung ... dr said around 6 mths he is 80 plus

我表姐只得50+ 太突然。唔知點算好。

珊瑚宮

睇年紀 如果年紀大 醫生唔建議做 不過私家醫生就唔會站晌病人角度諗 最緊要有錢收 咁當然會有好嘅醫生嘅

珍珠宮

vv518vv 發表於 21-6-3 16:19

我唔識,只有祝福佢

男爵府

vv518vv 發表於 21-6-3 16:19

睇吓有咩做,盡量做。
去年尾我老爺已切腸,肝的cancer but find in lung . 唔做啦。keep 住check 指數,佢唔想做化療。
要食多啲蛋,營養奶。

伯爵府

Bit2011 發表於 21-6-3 16:23
睇吓有咩做,盡量做。
去年尾我老爺已切腸,肝的cancer but find in lung . 唔做啦。keep 住check 指數, ...

佢原來開始咗第2次化療。但可能太辛苦發燒要暫停呢次化療。係醫院又無得探 佢話好肚痛又無胃口食嘢。佢已經瘦咗好多

男爵府

vv518vv 發表於 21-6-3 16:26
佢原來開始咗第2次化療。但可能太辛苦發燒要暫停呢次化療。係醫院又無得探 佢話好肚痛又無 ...

會瘦得快。之前手術起私家做。現在食化瘵藥。標把藥要入院搞,所以唔考慮住。
你盡量要佢食D唔補但有營養的(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

吾會。時日無多。做咩仲要增加痛苦?
不如尚行得講得,享受餘下時間。

禁止訪問

牛年勳章

子爵府

如果係我病
我一定吾做
就算做左都未必好
點解仲要做
順其自然好過

newcook    發表於 21-6-4 00:20

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔好諗仲有幾耐命, 醫生都未必答唔到你, 更何況俾你知道又點, 倒數日子仲難受, 長命左的話變得之前白白驚一場, 短命左的話都一樣覺得走得突然.. 而家有得一日就當賺一日, 多d 陪家人.

值唔值化療冇特定答案, 響度問好多人都話唔值架, 俾我揀都寧願痛少d... 但有人求生, 有人求好死.... 既然你親戚開始左化療, 你都唔好諗仲值唔值. 最重要尊重病人意願, 佢點揀總有佢既原因, 佢覺得值得咪得.

複式洋房

回覆樓主:

同我爸爸一樣,大約一年到

wcpcelia    發表於 21-6-4 11:43

大宅

做化療只係延長壽命,一做化療生活質量會差左好多,所以我覺得自己決定,想少啲痛苦走(不做化療),還是辛苦但活得耐啲(唔保證)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

opclk99 發表於 21-6-3 17:38
識親做化療冇個成功。
其實化療有無用?

同惡細胞鬥惡
放下自在

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

象牙宮

直腸癌四期仍有兩成可治癒- ...
大腸癌轉移至肝也可治癒 混合手術同步切除肝同腸腫瘤
https://www.hkioc.com.hk/zh-hant/%E5%A4%A7%E8%85%B8%E7%99%8C%E8%BD%89%E7%A7%BB%E8%87%B3%E8%82%9D%E4%B9%9F%E5%8F%AF%E6%B2%BB%E7%99%92/

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實擴散到其他部位就真係......
講真....可能去到最後係其他部位衰竭走

首頁

尾頁

跳至