自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1.普通醫保普通房額外醫療: 逐項計,多咗的額在額外claim到八成

2. 全數賠償,墊底費$23000, 保費貴千幾蚊一年,非手術癌症治療也有賠償

買緊1好多年,現在諗怕有事claim唔足,自己冇能力比餘款。

但如果買2,主要係for大件事?如小事只係幾萬蚊,自己都要先比2萬幾

自己冇其他保險比墊底費

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Lovelymame 發表於 21-6-6 12:44
1.普通醫保普通房額外醫療: 逐項計,多咗的額在額外claim到八成

2. 全數賠償,墊底費$23000, 保費貴千幾 ...

我都係考慮緊同你case一樣。暫時谂住保留1(因為呢幾年有D小病,應該2不會受保呢D部份),同時買2,但揀高D墊底費,因budget有限,咁做保費平D。諗任将來有小事claim1,大事claim1+2。

男爵府

Lovelymame 發表於 21-6-6 12:44

2. 全數賠償,墊底費$23000, 保費貴千幾 ...

我都諗梗

男爵府

agugi 發表於 21-6-6 12:50
我都係考慮緊同你case一樣。暫時谂住保留1(因為呢幾年有D小病,應該2不會受保呢D部份),同時買2,但揀高D ...

買兩份咪好貴
咁點解唔只買2,咩事都係claim2,用買1的錢嚟比2的墊底費

男爵府

Lovelymame 發表於 21-6-6 13:08
買兩份咪好貴
咁點解唔只買2,咩事都係claim2,用買1的錢嚟比2的墊底費

係喎,你話現在claim咗1的,2的唔受保
唔介意想問吓,你claim1的係claim幾多錢,自己要比幾多?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我自己揀左2,每年兩萬墊底費唔會好重負擔,但萬一出大件事洗費係好甘,分分鐘一鋪清袋。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Lovelymame 發表於 21-6-6 13:08
買兩份咪好貴

因我買1後呢十年身體有好幾種疾病,都幾肯定買2不會保我呢幾項,如放棄1就现有疾病全冇保障。(2未買,不過朋友同我差不多所以我咁估計)

男爵府

其實如果大病,例如癌症咁,係咪去政府醫院醫好過私院

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Lovelymame 發表於 21-6-6 13:11
係喎,你話現在claim咗1的,2的唔受保
唔介意想問吓,你claim1的係claim幾多錢,自己要比幾多?
...

暫時claim過的最多4~5萬,自己比$2O00內。但我的1,早年買,上限只二十多萬,所以想買2。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Lovelymame 發表於 21-6-6 13:14
其實如果大病,例如癌症咁,係咪去政府醫院醫好過私院

不是,我就係近年有親人cancer排政府手術+化療。亦有友人cancer用保險全程在私家治療。時間,待遇,都差好遠。起碼,私家有事立即做手術,化療覆診不用次次等幾個鐘。

男爵府

如選一, 最後揀左名醫名私家醫院, claim 完等於無claim 過, 因名醫名醫院收費係會超出限額好多. 如為左吾超出限額而揀普通醫生普通醫院, 效果可能等同去左公立醫院一樣, 只不過吾駛等咁耐.

男爵府

agugi 發表於 21-6-6 13:14
因我買1後呢十年身體有好幾種疾病,都幾肯定買2不會保我呢幾項,如放棄1就现有疾病全冇保障。(2未買,不過 ...

咁又係,如果claim過,我諗份保險就唔cut得了,因為再買其他就唔保這項

首頁

尾頁

跳至