自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

本身香港是粵語區,要用普通話學中文都有不少語言混淆的情況,例如聽電台,DJ以標準粵語說“書dai子”(書呆“oi"子), "呢件事好hong動”(轟“gwang"動). 聽到我莫明其妙。

家中孩子有幸入到普教中班,普通話發音標準且算流俐,但說廣東話時,有些字會怪怪地,例如“呢朵花好靚”變咗“呢朵hua好靚”,"呢本書好睇“變咗“呢本shu好睇。

子爵府

回覆樓主:

多學一種語言是好,但現在說的不是語言,而是語文,要讀要寫的,母語的語文要用“第二語言”來學,作文要思考,思考又是用甚麼語言呢?會否混亂?勉強用第二語言來思考會否造成障礙?

現在很多中學去到高中,中文都轉回粵教中,要考DSE死亡之卷嘛?雖然聽講未來DSE口試會取消,但香港小朋友用普通話考dse口試怎夠新移民厲害?都是一句,身體最誠實

侯爵府

書dai子呢個講法幾十年前已經有, 同普教中無關
至於好轟動變成好hong動, 我諗佢係想講好哄動, 同普通話都無關

子爵府

蝦米豬 發表於 21-6-13 11:07
多學一種語言是好,但現在說的不是語言,而是語文,要讀要寫的,母語的語文要用“第二語言”來學,作文要思 ...

你講得啱!

普通話好可以寫好規範嘅書面語,但一篇好嘅文章絕對唔係淨係睇文句係唔係規範。思想、佈局謀篇、寫作技巧呢啲係更加重要,而呢啲都同思考不能分割,而我哋思考當然係用母語,即係廣東話啦!

普通話喺現今社會當然重要,但係要普通話好,咪學好普通話囉,而唔應該將學好中文混為一談。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主:

我女由小一讀到小四 都係普及
無你所講既發生

你平時用乜語言同阿女溝通?

Tabo63    發表於 21-6-13 11:51

男爵府

我覺得普通話要學好 但同學好中文無掛鉤!我覺得好多詩詞歌賦 文言文 都係用粤教 先有個種味道!我真係唔明點解d學校要精英班係普教中 唔比家長自行選擇!

珍珠宮

本身香港是粵語區,要用普通話學中文都有不少語言混淆的情況,例如聽電台,DJ以標準粵語說“書dai子”(書 ...

于占元北方人,收徒弟教佢哋北派 ,全部徒弟都要跟師傅講普通話㗎。

上次訪問元華,話佢哋細個同啲師兄弟全部都係私底下用 普通話 傾計 因為太細個就入去學師喇不過佢哋唔會因為咁樣而唔識講廣東話㗎
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

我媽識講廣東話、普通話、客家話、印尼話,以前後生都冇問題,但係年紀大就會將所有話撈埋一齊講

親戚朋友喺新加坡住,小朋友識講廣東話普通話英文,佢哋唔會將啲話撈埋一齊,所以可能係睇年紀。

子爵府

Eunice0203 發表於 21-6-13 11:19
我覺得普通話要學好 但同學好中文無掛鉤!我覺得好多詩詞歌賦 文言文 都係用粤教 先有個種味道!我真係唔明 ...

其實應該少咗學校普教中,我女學校本身兩班普教,兩班粵教,而家都取消埋普教中了。

係呀!唐詩宋詞用普通話讀係唔押韻!

子爵府

本身香港是粵語區,要用普通話學中文都有不少語言混淆的情況,例如聽電台,DJ以標準粵語說“書dai子”(書 ...

我講嘢有懶音,但好奇怪小學係普教嘅阿囡完全無呢個情況。

以前偶然佢有啲字唔識廣東話發音,咪教返佢, 唔覺好大難度,只要家長肯花少少時間同佢讀吓本中文書。

珍珠宮

多學一種語言是好,但現在說的不是語言,而是語文,要讀要寫的,母語的語文要用“第二語言”來學,作文要思 ...
口試應該係用廣東話的

公爵府

我小朋友都係普教中,平時講廣東話,冇你小朋友嘅情況。呢個應該係個別事件,與普教中無關。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

用戶要求終止服務

牛年勳章

阿仔6年小學普教中,屋企用粵語,無出現混淆情況。
未經許可,請勿轉載

子爵府

小詠 發表於 21-6-13 11:24
于占元北方人,收徒弟教佢哋北派 ,全部徒弟都要跟師傅講普通話㗎。

上次訪問元華,話佢哋細個同啲師兄弟 ...

而家唔係話普通話好便忘記廣東話,而是寫和讀中文的水平與學習方法,學中文的語言與思考用的語言的互通還是障礙的問題。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

naicha 發表於 21-6-13 11:13
書dai子呢個講法幾十年前已經有, 同普教中無關
至於好轟動變成好hong動, 我諗佢係想講好哄動, 同普通話都無 ...

唔,幾十年前已有也是因為普粵混淆成了流行字。畢竟香港都算是南北匯集的地方。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

珍珠宮

蝦米豬 發表於 21-6-13 12:11
而家唔係話普通話好便忘記廣東話,而是寫和讀中文的水平與學習方法,學中文的語言與思考用的語言的互通還 ...

我覺得係冇問題,外國嘅人佢哋除咗讀英文都會讀法文荷蘭文咁唔通佢哋幾種語言會混淆, 應該就唔會啦
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主,
97前「書呆子」個讀音都應該係「書dai」咁。dai呢個音係粵音來的。

至於你的仔女將「花」在廣東話讀成hua,咁似係你小朋友自己撈亂咗。

子爵府

ching070707 發表於 21-6-13 11:17
我女由小一讀到小四 都係普及
無你所講既發生

家中用廣東話溝通。
學校的普通話語境好,老師是native普通話人,班主任堂如果是那些老師做班主任,都會用普通話。
小朋友本身耳仔很靈敏,學樂器快上手,一年級已可考五級琴(其實最少有六級程度或以上,但因為樂理是筆試,年紀太少未準備考)

子爵府

老實講以前個年代粵教中,有數據顯示中文水平差嗎?以前d人文筆仲好好呀,當然普通話係一定要學嘅,但係我會覺得係當語言科去學,並不是語文科。為何不能兩者兼讀呢?

男爵府

蝦米豬 發表於 21-6-13 12:23

家中用廣東話溝通。

你意思係指因為你小朋友耳仔靈敏所以先混淆「花」字嗎?
另外,耳仔靈敏同學樂器好有關係嗎? 我小朋友耳仔算靈敏,因為學語言好快,聽一次好快就發到音,但學樂器時,佢係好弱喎學樂器或音樂好,咩唔係關音感事咩?

首頁

尾頁

跳至