想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

備孕左都有一年多都冇成功, 星期六去照超聲波, 醫生話我一邊卵巢有2 粒4X3 cm 既朱古力瘤..有可能會令輸卵管塞 (所以先仲未有bb), 要睇下有冇塞就可以做手術切除朱古力瘤順使睇下有冇塞 (私家都要7- 8 萬, 政府有排排隊...), 或者做輸卵管X RAY(做完都有3個月要休息), 大家有冇呢個經驗呢...

複式洋房

jennifer8013 發表於 21-6-15 16:44
備孕左都有一年多都冇成功, 星期六去照超聲波, 醫生話我一邊卵巢有2 粒4X3 cm 既朱古力瘤..有可能會令輸卵 ...

我自己都有子宮肌瘤已經六年了,生左係左卵巢上面,大約3cm,有同醫生提及過有計劃想生BB,醫生就話size keep住無大,無痛無特別好唔舒服就無大問題。因為如果有特別唔妥,醫生就建議照磁力共振最清楚所有野。
但有可能真係視乎個人。

別墅

jennifer8013 發表於 21-6-15 16:44
備孕左都有一年多都冇成功, 星期六去照超聲波, 醫生話我一邊卵巢有2 粒4X3 cm 既朱古力瘤..有可能會令輸卵 ...

我備孕好多年,但一直都唔成功⋯宜家已經係高齡
最後生殖科醫生檢查時,表明因為我有朱古力瘤,一邊4cm,一邊2.X cm,繼而影響著床,所以叫我先做手術
因為年紀問題,加上有醫療保,就揀去私家做係腹腔鏡手術,婦科醫生幫我順手通埋輸卵管同處理粘連,我好耐之前其實已做過輸卵管顯影,當時發現冇塞,而做手術時,婦科醫生話都冇塞,不過就粘連嚴重,佢都跟手處理埋,然後仲開埋排卵藥畀我,希望我快啲成功咁

洋房

回覆 曼露絲 的帖子

你係邊間做呀?當時做左幾多錢呀?

洋房

回覆 Wcyco 的帖子

我覺得朱古力瘤本身情況都唔係太差, 但個醫生一話有機會個輸卵管會塞, 我就驚lo...

別墅

jennifer8013 發表於 21-6-16 09:48
回覆 曼露絲 的帖子

你係邊間做呀?當時做左幾多錢呀?

由我婦科醫生揀去浸會做,埋單大概$83000

複式洋房

jennifer8013 發表於 21-6-16 09:51
回覆 Wcyco 的帖子

我覺得朱古力瘤本身情況都唔係太差, 但個醫生一話有機會個輸卵管會塞, 我就驚lo...:igi ...

我自己係主要擔心醫生話只有照磁力共震先知道個瘤係由卵巢生入面生出來定外面生出來。
但暫時無乜野,所以醫生叫我keep住半年超聲波檢查。
保持唔好食激素嘅嘢亦係最緊要既一個動作^^

別墅

幫推

大宅

如果輸卵管塞好煩,會導致宮外孕
到時又要再全身麻醉做多次手術

大宅

同你情況差唔多,但係冇做手術,因為我本身AMH 低,如果微創,有機會影響卵巢,因為會切埋部分卵泡,本身少卵,做完手術會仲少。婦科叫我約不育科再攞意見(我高齡)

我主要食Q10養靚d 卵,有睇中醫調理身體,亦有跟西醫教day 10開始隔日do,食葉酸。

試左幾個月就成功,但化學冇左,睇西醫話排清,連本身粒息肉都冇埋。有食中藥排,仲有食滴雞精。

化學左個時即係黎m,跟住個個月接住就中左,依家week 17+,我覺係有食Q10有用,養靚左d 卵(靚卵少卵,好過多而唔靚,但要趁仲有卵嘅時候快啲搞),再加上冇左息肉,所以著床終於成功,又似終於開著左個機器。

希望幫到你。

洋房

我係有左先發現自己有6cm朱古力瘤,之後生完第一胎變左2cm,生完第二胎就無哂。我醫生話唔影響,所以懷孕果時都係mon住。

加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

detox6066 發表於 21-6-16 14:03

同你情況差唔多,但係冇做手術,因為我本身AMH 低,如果 ...

想問下粒瘜肉係自己冇左?定係切埋?

別墅

我建議你去搵生殖科check 下
因為我keep 住都有朱古力瘤,做過三次手術
而家話婦科話我有手術後遺症
子宮有積水及粘連,影響生育
我唔想你步我後塵...

複式洋房

我之前都有朱古力瘤x2, 加埋有13cm.
做手術切除之後有黃金6個月自己有, 不過都唔成功....

輸卵管X RAY 我都有做, 好似休息一個月都OK.

最後係瑪麗既IVF成功左. 你睇下不育科, 醫生應該會俾到意見你. 加油!

複式洋房

kala0101 發表於 21-7-3 12:50
我建議你去搵生殖科check 下
因為我keep 住都有朱古力瘤,做過三次手術
而家話婦科話我有手術後遺症

請問邊位醫生?手術係用電切定係冷刀技術?

複式洋房

Bilibalawonder 發表於 21-7-5 16:36
我之前都有朱古力瘤x2, 加埋有13cm.
做手術切除之後有黃金6個月自己有, 不過都唔成功....

請問邊位醫生?手術係用電切定係冷刀技術?

複式洋房

回覆 smilechan865 的帖子

手術係微創, 江孟儀醫生

複式洋房

Bilibalawonder 發表於 22-5-16 14:32
回覆 smilechan865 的帖子

手術係微創, 江孟儀醫生

多謝分享

首頁

尾頁

跳至