夫婦情感

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

HOPEFORBB 發表於 21-6-17 10:56
回覆 Manwah 的帖子

你可能會話我涼薄,佢我改變唔到,我唔會理佢

又不是涼薄, 只是離婚, 對下代是好是壞.....

一個沒父親的孩子, 又不見得有多好...

但長此下去, 又不是對小朋友好, 两難.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

子爵府

Macusmama 發表於 21-6-17 10:59
你拍拖時無發現?

無可能知, 又不是同居...

一星期見一两次...怎會知道....

而且他當時追求你, 怎會現真身?

珍珠宮

Manwah 發表於 21-6-17 11:02
無可能知, 又不是同居...

一星期見一两次...怎會知道....
忍受不到,唔好忍了,何必屈就自己呢?我唔會委屈自己...

大宅

你點知佢係亞氏保加症?

子爵府

Wish1388 發表於 21-6-17 12:17
你點知佢係亞氏保加症?

陪小朋友見医生(精神科, 有ADHD), 個精神科医生話"真係難為你, 大同細都有問題, 我見到你真係好! 我同你先生完全不能溝通, 因為你先生係"命令"我(醫生)點去醫病...........

我答: 我知我老公有阿氏保加", 所以小朋友才有ADHD

伯爵府

Manwah 發表於 21-6-17 12:28
陪小朋友見医生(精神科, 有ADHD), 個精神科医生話"真係難為你, 大同細都有問題, 我見到你真係好, 我同你先 ...

大細都有問題,都真係難為你,必要時放棄個大可能冇咁辛苦

大宅

Manwah 發表於 21-6-17 09:47
偶已, 但佢唔知自己唔啱.....有時佢講野好過份(阿氏保加特性), 咁我就要拍佢(或者叫做打佢幾下), 要佢停, ...

打人犯法架喎! 唔係男人唔可以打女人,係根本任何性別都唔可以向人或動物郁手

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

辛苦你!
相信阿女出世後,你做中間人的日子很不容易
阿女已初中,踏入青春期,如果你老公繼續佢嘅管教方式,相信你會越來越難處理

必要時先照顧好自己,問問自己將來的路是否可走下去
如果為著顧全大局而委屈自己,只會造成大家都不快樂的局面

Manwah    發表於 21-6-18 09:29

大宅

Manwah 發表於 21-6-17 09:47
偶已, 但佢唔知自己唔啱.....有時佢講野好過份(阿氏保加特性), 咁我就要拍佢(或者叫做打佢幾下), 要佢停, ...

阿保既人本身係咁,你改變唔到佢。咁你可唔可以帶佢睇心理醫生?或者有無d同路人既group, 可以學下點樣對住阿保既伴侶?

珍珠宮

回覆 Manwah 的帖子

我係阿保女,支持樓主你走向離婚。保護好你自己嘅情緒健康為重。

Manwah    發表於 21-6-18 09:30
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

恩庭寶貝 發表於 21-6-17 23:29
係呢到應該唔止你拍拖唔知老公係 ADHD,仲有好多人陪你,結婚後先知都幾攞命,簡直好似上錯賊船。
...

尤其生長在社會對阿保教育缺乏資源的年代長大的阿保,如我自己,好多都唔會知道自己有 阿保 思維。配偶亦對甄別阿保缺乏認知。好多時直到生了兒女,到了兒女這代,社會對阿保教育資源 增進了,才甄別到兒女遺傳了 阿保 思維,才反省自己。
我就是這case。可惜我前夫一直抵賴我有阿保。常逼我改,我改不了,簡直就是「困獸之鬥」。
好在,我現任先生能容納我這阿保,完全天作之合。皆大歡喜。我先生一同我相處幾個月就已經甄別出我係 阿保。他就是有能力上得我呢隻「賊船」嘅大男人。我亦毫無隱瞞地向他擺到明,我就是我這麼難相處的「賊船」。
如果我早知道自己係 阿保,我就唔會應承同我前夫生兒育女。不過又係嗰句:「有早知,就冇乞丐」

Manwah    發表於 21-6-21 09:22
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

858D 發表於 21-6-18 03:55
尤其生長在社會對阿保教育缺乏資源的年代長大的阿保,如我自己,好多都唔會知道自己有 阿保 思維。配偶亦 ...

你可否教我怎樣和阿保相處, 好像困獸之鬥, 好辛苦....

你會否知道自己有問題, 定或是不覺? 還是改不了, 不想改?

其實小朋友心理都開始有些問題, 有見學校的輔導, 最後發現家長有問題....

個心理輔導知道我先生有問題, 提議佢, 引導佢, 都係全然拒絕

男爵府

Manwah 發表於 21-6-18 09:33

你會否知道自己有問題, 定或是不覺? 還是改不了, ...

此版友有個專講阿保的貼 講咗60幾頁,你有空可以睇下

夫妻中一或兩位都有 Asperger或其他自閉症,如何相處?
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23103807

伯爵府

想生BB熱投

Manwah 發表於 21-6-17 12:28
陪小朋友見医生(精神科, 有ADHD), 個精神科医生話"真係難為你, 大同細都有問題, 我見到你真係好, 我同你先 ...

生小朋友
是否容易有遺傳?

同情樓主似上咗賊船

子爵府

回覆 uckukuku 的帖子

有睇過, 但係各個CASE有同, 有所不同....
我老公係高智能分析型的阿氏保加, 他係拒絶接受同溝通的種類....好似好難處理...

我已經容忍到抑鬱了......有時對著佢EQ真係會零蛋.

子爵府

miniyan 發表於 21-6-18 14:09
生小朋友
是否容易有遺傳?

個女遺傳左部份, 有ADHD, 少同理心....所以我開始愛的教育, 唔想佢係阿保女....

男爵府

Manwah 發表於 21-6-18 14:29
回覆 uckukuku 的帖子

有睇過, 但係各個CASE有同, 有所不同....

我都知各家唔同…. 唸住可以搵到共鳴或者啟發

咁有無試過用高智能道理拗贏佢令佢肯做一件事?定無論如何佢道理有問題都會死跟自己嗰套?後者有期望盞迫死自己 真係早走早着,不要因為佢而自己EQ IQ崩潰埋一份

珍珠宮

Manwah 發表於 21-6-18 09:33

你會否知道自己有問題, 定或是不覺? 還是改不了, ...
我記得你在我 阿保 的主題下問過我為何你 老公總會在臨睡前才來整理床單被子,都就來瞓啦,整理來有乜用?
我也是鍾意臨睡前才來整理床單被子的。原因都是比較實際的節省資源方案。
我早上起床總有事情想馬上去做的,一旦離開了睡房就不花資源專程回去整理。
等到晚上睡覺時,由於我對蓋在我身上的每一層床單被子 order,material,where,what,how 等等都很講究。所以必須按照我的設計去整理好,我才睡得好。

我前夫直情連洗好嘅衣服都不幫我摺。因為我很講究每一類衣服有該類衣服的摺疊方法,連顏色也要歸類擺放。他學不會我的要求。

首頁
12345...10

尾頁

跳至