夫婦情感

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

回覆 Manwah 的帖子

要同阿保過人世, 只有包容同接受. 我同阿女都係一直包容阿保, 呢樣嘢天生, 佢自己都唔想.

同阿保相處, 講嘢要畫公仔畫出腸, 所有嘢嘅安排同解釋必須清楚,沒有含混之處. 例如要阿保喺屋企幫手,我嘅做法係清楚了解各自擅長嘅瓣數, 喺該方面要尊負責人為"權威", 其他人不得指手劃腳.

例如我家阿保係電腦網絡專家, 屋企所有同電器, 電腦有關嘅事宜由購買至維修全部係佢範圍, 我只負責用, 絕對唔會俾任何意見. 打掃.收納,傢俬同烹飪係我嘅範疇, 我全權負責, 阿保亦唔加任何意見, 只負責食同俾錢.

cathngai    發表於 21-6-19 21:47

大宅

畀面勳章

怎樣知道老公係阿保?我一路懷疑佢係阿保,性格真係好難相處,完全冇溝通,佢做好多嘢亦都唔會理人感受,真係忍得好辛苦

大宅

🤯想落車

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

M.C.123 發表於 21-6-20 18:11
怎樣知道老公係阿保?我一路懷疑佢係阿保,性格真係好難相處,完全冇溝通,佢做好多嘢亦都唔會理人感受,真 ...

你上網揾資料, 最後我都係小朋友的精神科医生說了出來, 阿保的下一代好多是係SENS (ADHD)之類, 因為有自閉傾向會難接受別人的教導, 所以下一代會係ADHD或自閉.

我都沒辦法, 日日同佢嘈, 日日叫離婚.....

佢昨天又吵我一鑊, 是我沖完涼, 唔記得執頭髮....佢不停咁吵又話塞渠, 又會要我比錢通渠....但問題是我當時有少少燒(打針), 另外對手插左了刺.....正在找葯, 又其實家有外傭的.......佢份人好迫逼, 要你做就即時做...好辛苦! 佢係無愛, 無包容, 無忍耐.....(全部都係零) 迫死我, 迫死個小朋友.

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

子爵府

Dada3802 發表於 21-6-20 21:44
情況相似,但小朋友buy daddy even 日日被鬧@@
這情況下,我可以先落車嗎?

最近發現, 我個小朋友越來越似佢爸爸, 都係阿保仲要加ADHD, 我都唔知點解.........

佢早幾年, 未青春期時, 佢係有同理心, 唔自私, 肯做少少家務, 但現在佢係似足爸爸斤斤計較, 唔會關心同有同理心....

另外又可能係爸爸日日打罵, 迫得太緊了, 但小朋友開始跟了爸爸那一套.

可能早幾年, 我中間沒上班, 休息了一年半,個小朋友全時間跟住我的. 近三年幾我一直工作, 所以沒有全天候照顧她發現她各樣都差了.............好無奈

大宅

畀面勳章

Manwah 發表於 21-6-21 09:30
你上網揾資料, 最後我都係小朋友的精神科医生說了出來, 阿保的下一代好多是係SENS (ADHD)之類, 因為有自閉 ...

聽你咁講,有八成病徵相似,但為了小朋友只能容忍,現在大家關係可以用仇人來形容,如果唔係佢心目中的意思就大發脾氣,屋企只會佢控制晒所有野,例如電視睇乜嘢台、冷氣、風扇要開幾多度,廚房唔可以開窗⋯⋯,同埋佢個人好怕面對陌生人,小朋友家長日一定唔會去,面試唔會去,例如要問嘢,佢一定唔會問,同我屋企人講嘅,眼神唔會望人⋯⋯。對住佢好辛苦

珍珠宮

小朋友係呢種情況下長大,就算先天無遺傳到父親既症狀,後天都可能俾父親影响到一樣,仿效咗父親既無同理心,計較既特質...
媽媽辛苦了!

子爵府

crazypaper 發表於 21-6-21 11:21
小朋友係呢種情況下長大,就算先天無遺傳到父親既症狀,後天都可能俾父親影响到一樣,仿效咗父親既無同理心 ...

其實可能係我懦弱, 一直成日吵又唔敢行動, 因為我個小朋友係我小產三次才有的, 所以不想她受到任何苦.....但跟著這個爸爸真係沒有前途.

現在想起來, 自己很笨, 還以為個老公好愛我, 原來不是, 我一直小產了三次, 我身體有事, 他都迫我做IVF, 求要為他留下一代, 原來他從來不愛我, 只愛自己, 要我為他受苦, 但他只為了有下一代, 而從不考慮我的身體情況, 但我又盲目相信以為他真的很愛我, 才想和我有下一代, 事實是他一己之慾.....無奈之中.

珍珠宮

Manwah 發表於 21-6-21 09:30
你上網揾資料, 最後我都係小朋友的精神科医生說了出來, 阿保的下一代好多是係SENS (ADHD)之類, 因為有自閉 ...
樓主是否有用過「惡翻轉頭」呢招?
我前夫「惡翻我轉頭」,不過我前夫好懂用聖經知識來「惡翻我轉頭」,我又特別聽聖經講喔。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Manwah 發表於 21-6-21 09:36
最近發現, 我個小朋友越來越似佢爸爸, 都係阿保仲要加ADHD, 我都唔知點解.........

佢早幾年, 未青春期時 ...
我就是看到自己有阿保症,所以一直以來都讓我前夫做帶領管教她們。現在我先生和其他人都讚我前夫教導她們很好。雖然大女兒7歲時被診斷為邊緣阿保,現在高中的年齡,已經毫無阿保症狀了。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

Manwah 發表於 21-6-16 21:57
平時出口又出手,已經想走,但考慮到下一代。
今日又發癲,原因係工人病咗,睇左兩次醫生,保險賠償了360元 ...

拍拖甘耐都唔發現?

侯爵府

Manwah 發表於 21-6-17 09:33
正確

個小朋友都中一, 係近十幾年先有SEN, 阿氏保加呢D野......

其實係生小朋友後整个情況複雜咗、工作多左、衍生好多問題、使真實嘅一面暴露出嚟....所以生仔後見真章我好認同!
你老公嘅性格同我仔好似、好自我、自私、冇同理心.....雖然佢都唔想、但我已經唔想同佢住啦!
我c6反而对錢吾計較、但就冇同理心、唔識關心、安慰別人、吾明白人哋感受;仲有病態冇手尾(同个仔一樣)!
我近排都好似你咁、成日諗係咪應該離開佢哋;每日家嘈屋閉、感受唔到屋企有愛、好影響另一个正常嘅仔

子爵府

858D 發表於 21-6-21 23:48
樓主是否有用過「惡翻轉頭」呢招?
我前夫「惡翻我轉頭」,不過我前夫好懂用聖經知識來「惡翻我轉頭」,我 ...

係呀, 只有咁樣佢先會收口, 佢同一件事, 可以碟碟不咻咁罵幾百次, 要偏行己路, 不接受別人, 我唔罵, 佢不會停口的

子爵府

KARORO1030 發表於 21-6-22 00:21
拍拖甘耐都唔發現?

拍拖两年, 又無同居, 怎會知道呢?

正如前面幾個人都係話上左賊船.....

而且'阿氏保加'係近十多年先聽過, 以前边度識? 我個小朋友都十幾歲了, 你話我何來知道?

再者佢係專業人士, 外表正正常常, 一般人都唔會覺得有問題.........

只有相處過, 一起去過旅行的人才會覺得有點怪.......我教會的人都要十幾年先開始話我老公奇怪.

子爵府

gilgilgilgil 發表於 21-6-22 08:26
其實係生小朋友後整个情況複雜咗、工作多左、衍生好多問題、使真實嘅一面暴露出嚟....所以生仔後見真章我 ...

我個基本相同, 惟一佢十分之計較錢銀, 日日算住我, 好難頂, 好彩我有工作, 否則好可憐.

另外我個十分十分有手尾, 近乎過份那種, 要人跟佢那套, 要人去完厠所, 要用花酒洗一次個厠所,

洗杯(飲完水後), 要人沖十幾二十秒, 要人沖完涼即時清潔個洗手間, 即時執走頭髮, 晚晚睡前要重新再舖一次被舖......

佢點做, 其實我完全無問題! 但要人學佢好似機械人咁重覆.
唔係我性格.....而且我屋企有外傭, 何解唔係個工人做, 要我跟手做呢?

你想一想, 你做每一件事都有個CCTV跟住你, 你會怎樣?

侯爵府

opclk99 發表於 21-6-17 07:35
上一代冇SEN依個概念,
無支援,大堆依d人非常crazy....
同情流主,

所以我奶奶都唔知佢老公同個仔有問題

侯爵府

Manwah 發表於 21-6-22 09:17
我個基本相同, 惟一佢十分之計較錢銀, 日日算住我, 好難頂, 好彩我有工作, 否則好可憐.

有冇同佢傾過?
最慘同佢哋傾好似完全get唔到、唔明白、根本溝通唔到、點解決?又固執到死、又唔察覺自己有問題、又唔察覺令人哋好辛苦......

子爵府

gilgilgilgil 發表於 21-6-22 10:13
有冇同佢傾過?
最慘同佢哋傾好似完全get唔到、唔明白、根本溝通唔到、點解決?又固執到死、又唔察覺自己 ...

absolutely .....好無助....

好似同一道牆講道理, 無反應, 無回應, 只有回音.............自己同自己講野咁.

侯爵府

Manwah 發表於 21-6-17 09:47
偶已, 但佢唔知自己唔啱.....有時佢講野好過份(阿氏保加特性), 咁我就要拍佢(或者叫做打佢幾下), 要佢停, ...

會打你真係唔得、太過份喇!
唔好話離婚住、試下分開住一排先、希望佢可以反省下自己
我自己都好想暫時離開一段時間

侯爵府

Manwah 發表於 21-6-17 10:05
佢唔係精神失常, 佢唔會拎刀的, 因為佢係一個好怕死的人......

佢的言語傷害先係白色恐怖, 佢唔會覺得用 ...

好似我仔、同人嗌交嗌唔贏就出手打人
不過會唔會攞刀我真係唔敢肯定、因為佢哋成日失控、衝動

首頁
12345...10

尾頁

跳至