夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

大家好!最近發生左一件事,想問下大家意見應該點處理。
事緣我同男朋友拍拖四年,星期六日都會係佢屋企過夜,佢細妹我地初初拍拖見過一兩次,無咩特別感覺,直到我留意到平時佢細妹老公係度既時候佢講嘢好溫柔有禮,但當老公唔係度就原形畢露,同屋企人講嘢好大聲又粗魯,勁無禮貌,我當時就知道呢條女係假人一個,對佢開始無好感,但無謂講男朋友屋企人壞話,我都無出聲,見到佢細妹最多都係hi bye,唔會傾偈。

星期日父親節,我男朋友問細妹係咪出街食,佢細妹答:係呀,我book左枱啦,不過限聚令剩係book到四人。
我男朋友就打俾我問我星期日我屋企出去食飯,不過限聚四人,你諗住點。
我當下第一時間其實有啲嬲,點解你細妹唔尊重下你問一句你女朋友會唔會黎先去book枱,或者book之前講聲阿哥因為限聚四人,可能無辦法預到你女朋友啦。

我覺得佢細妹專登先斬後奏,等我無得去。

我都嬲我男朋友點解唔話佢細妹點解唔問聲先book枱,而係問我你星期日嗰日會唔會選擇返屋企食飯,感分明佢唔覺得細妹感做有問題啦!

補充多少少,我男朋友全屋人都好驚佢細妹,無人敢出聲話佢細妹。

大家覺得我應該點應對?

洋房

補充多少少其實我原本都無打算去,因為一直以來男朋友屋企既飯局我都盡可能唔會去,唔想應酬佢地,有時就算我係男朋友屋企我會自己留係屋企,由得我男朋友自己去。

洋房

其實原本好少見到佢細妹,但某啲原因佢細妹最近搬左番屋企住,所以一個星期會見到一兩次

男爵府

收聲食花生係一個唔錯嘅應對
唔駛應酬咁益你
心情靚可以同佢講多謝
再靚啲可以笑住講多謝

la_source    發表於 21-6-23 09:47

洋房

回覆 uckukuku 的帖子

點解話食花生?我係嬲我男朋友無用,唔出聲話佢細妹唔識尊重人

洋房

我覺得如果多左嗰個係佢老公,佢一定會分枱,分明針對我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

睇完, 我不覺得細妹有幾針對你。
一個局外人好正常的想法,父親節自己屋企攪, of coz 同自家人吃, 我做妹既未必會預埋「未來」阿嫂份。
你4/f 的回應, 係「你覺得」姐, 咁如果佢老公來, 咁一定要分台喎,限聚4人。
再講, 末入門, 已經要想如何應對, 將來日子, 你米要諗好多野?
阿妹未必針對你, 但你不喜歡阿妹, 就堅既。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

回覆樓主:

對老公/老婆講嘢溫柔啲,對父母、兄弟姊妹無咁溫柔,相信好多人都係咁

限聚之下,一家四口食飯好正常
你本身就唔鍾意男朋友細妹
明明你都話唔鍾意應酬男朋友家人,唔預你又唔高興
如果預埋你,你又可以話細妹迫你去應酬佢哋,分分鐘到見面時,你都會覺得細妹飯局上有言行係針對你

無論係點,永遠都係人哋唔啱

eggcake    發表於 21-6-27 23:42

男爵府

回覆樓主:

如果你男友主動搞食飯就唔會係佢妹book,男人多數都係唔想煩,男家食父親節飯咪由得佢地想點搞囉,無去都唔係好緊要,男友個妹又唔洗交心佢唔搞到你咪由佢

男爵府

拍拖果4年,你都會被邀請去男朋友家慶祝父親節/母親節?定係疫症先有錦安排。

你本身打算留係屋企,唔諗住去,其實佢叫唔叫你,都唔會影響你心情。

每個家庭總有一個係troublemaker, 睇吓係99定姑拉。

洋房

回覆 Yee_ng 的帖子

係呀!男人你唔搞佢分分鐘唔慶祝都無問題!我好奇想問你覺得結婚之後呢啲節日都分開大家各自家庭慶祝ok ma?我其實希望分開,你有你屋企慶祝我有我。

大宅

唔覺佢細妹有咩問題,人地家庭活動唔一定要預外人。你用你女朋友身份同人地個老公比都唔係好對等。
4個一檯最好架啦,問左呀哥,呀哥話你會黎,5個出去食咁煩,咁不如一嘢book 4個。就咁睇佢無對你做過d乜你都覺得佢係八婆啦,唔通你好好相處咩

洋房

回覆 秋天與楓葉 的帖子

我覺得佢細妹唔鍾意我係因為我留意到佢每次見到我都黑面。其實佢係細妹only我都無打算同佢搞好啲關係,我男朋友仲要同我講我想你地相處得融洽啲,我真係想講我咩都無做過。

洋房

回覆 kwhkwh 的帖子

其實我留意到佢都唔鍾意我,佢見到我既時候會黑面。

洋房

回覆 Belavizio 的帖子

我男朋友屋企既飯局通常我男朋友都會問我去唔去我有一兩次都有一齊去食,細妹都係度,但佢細妹見到我會黑面。

男爵府

melody174 發表於 21-6-19 16:52

係呀!男人你唔搞佢分分鐘唔慶祝都無問題!我好奇想問你覺得結婚之後呢啲節日都分開大 ...

有時都會睇c6想唔想我去,男家主要都係想見c6我去都係陪坐,其實各有各慶祝都好,會自然d講話題又唔洗就住

洋房

係呀!我會同將來既老公感講,大家各自同自己屋企慶祝,唔好煩,反正我都唔想應酬你屋企,你都未必想應酬我屋企人。

男爵府

我覺得好小事,父親節日子難book枱,未必book到多過一枱,book得一枱都無計,主角係爸爸,唔係樓主,無理由因為樓主去定唔去再決定book唔book, 萬一遲左book連果枱都無埋,點算
而且樓主亦唔係經常出席,姑仔同你應該都唔熟,咁情況唔考慮到你,好正常

男爵府

Belavizio 發表於 21-6-19 16:52
拍拖果4年,你都會被邀請去男朋友家慶祝父親節/母親節?定係疫症先有錦安排。

你本身打算留係屋企,唔諗住 ...

可能人地阿妹都覺得未來大嫂係troublemaker

洋房

大家感話啦!佢細妹都係一個麻煩既人

首頁

尾頁

跳至