自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

公爵府

牛年勳章

cga 發表於 21-6-20 13:49
小小壓力,有時又唔開心,工作量又多,冇以前咁快手,形成左D壓力,唯一誘因,北上陪下老公,老公北上工作 ...

佢而家長期係大陸?所以你想退休上去陪佢?

男爵府

cga 發表於 21-6-20 13:56
Resign可即刻拎,因是公積金

你份人工高唔高? 如果得萬零蚊, 辭咗職人對家庭收入沒有甚麼大影响。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

當錢吾係問題
吾做又有咩夢想想去實踐
出左門口預左揾吾返呢份糧
工就份份都吾好做
尤其做新人更加多要克服
我係你多做幾年
等個仔考完dse
香港讀就轉part time或者吾做
要出國起碼多份糧

複式洋房

PIGPIG朱 發表於 21-6-20 13:59
有人提到比仔到外國,我個人覺得你真係要比既,好多人大學4年先去外國一年,都夠架啦,都是洗你幾拾萬,你 ...

我同老公超想仔回內地入大學,特別老公內地工作多年,佢話上去讀完再去外地或回港讀 master就 完美

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

cga 發表於 21-6-20 13:49
小小壓力,有時又唔開心,工作量又多,冇以前咁快手,形成左D壓力,唯一誘因,北上陪下老公,老公北上工作 ...

"舊制醫院 frontline 文職" 工時穩定, 唔會炒, 準時出糧, 係悶的, 見咁多人應該時間快過, 係有時遇到的麻煩人, 不過你都做左咁耐都有的道行, 假期都唔會少, 現在無得去旅行, 之前可以一年放兩次大假去旅行, 差下電又過一年.

不過, 睇下你老公意見

水晶宮

cga 發表於 21-6-20 13:32
小小壓力,做 frontline,成日比人鬧,雖然做左二十多年,已叫頂到下,但人到中年,突然好想走,可能做了 ...

如果夠錢用,唔做又會開心啲,咁咪提早退休囉,pt可以慢慢揾,因為唔係等錢開飯嘛

珍珠宮

cga 發表於 21-6-20 14:01
我同老公超想仔回內地入大學,特別老公內地工作多年,佢話上去讀完再去外地或回港讀 master就 完美
...

無問題照行,條數計得掂,你一家人所有開支先兩皮幾,我覺得好優勝,你開支好細啊。
所以你有權選擇開心既生活,人世間無野難得過揀一世開開心心

伯爵府

回覆樓主:

一係轉心態打工,一係轉半職過日辰,唔會靠晒老公,仔大兩老日後可能突然需要好多錢用...

大宅

cga 發表於 21-6-20 13:36
仔一直有外婆照顧,我就返工
如退休,又疫情後,會久不久北上陪下老公(老公長註內地工作,weekend才回) ...

jm 如你情況,我一定提早退休。

首先,應該你是40中,應該有好多野想做未做。 運動,興趣,陪下父母,朋友,學習,享受,這世界好大,你老公在大陸,你又可1星期2,3天在大陸陪下佢,早上去下按摩,美容,行街。 有幾天在香港,陪下個仔。

唸起都開心。

複式洋房

PIGPIG朱 發表於 21-6-20 13:57

600萬儲蓄,一年得12萬股息太少啦...

之前唔識投資,近幾年先慢慢入D穩健收息股,慢慢儲下股咁,希望遲D多D息

珍珠宮

cga 發表於 21-6-20 14:06
之前唔識投資,近幾年先慢慢入D穩健收息股,慢慢儲下股咁,希望遲D多D息
...

甘得架啦
但千期唔好急,唔好比人呃,呢度好多經紀想呃人架,你唔好理佢地丫
第日你ftm左大把時間了解啦,最緊要穩陣既先買

複式洋房

PIGPIG朱 發表於 21-6-20 14:03
無問題照行,條數計得掂,你一家人所有開支先兩皮幾,我覺得好優勝,你開支好細啊。
所以你有權選擇開心既 ...

早買樓又早換樓,所以供完,四大只剩二人,又有兄弟姊妹分擔,又不用擔心,加上我地一家好小消費,所以支出小,28000 一月支出有時仲有剩

子爵府

繼續做,但可能會轉個份!
仔只係初中,你又咁後生,今日唔知聽日事,做完儲下錢好

珍珠宮

cga 發表於 21-6-20 14:09
早買樓又早換樓,所以供完,四大只剩二人,又有兄弟姊妹分擔,又不用擔心,加上我地一家好小消費,所以支 ...

Ftm左可能少外食又洗少左一筆

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你四十多, 仔在初中, 如你冇健康問題, 儲多幾年錢, 等個仔入了大學或大專才退休比較穩陣.

如工作壓力太大, 可找份part time. 現代人壽命很長, 但老左病痛多, 醫藥洗費多.

人生無常, 只靠一個人賺錢係有風險.儲多些彈藥, 等個仔再大些先退休啦.

男爵府

cga 發表於 21-6-20 13:20
背景:
自住大西北三房已供滿(不用換樓,只計劃幾年後才裝修)
四大不用太大負擔,每月象徵式每邊二千,共 ...

冇病冇痛, 退休會無所事事, 與社會脫節的。 家人是否接受妳溶入他們的生活? 真係要想清楚才好!

複式洋房

Anka 發表於 21-6-20 14:02
"舊制醫院 frontline 文職" 工時穩定, 唔會炒, 準時出糧, 係悶的, 見咁多人應該時間快過, 係有時遇到的麻 ...

如果不是舊制,一早走人,frontline 廿多年,老實叫頂到下,我以為自己做到60先走,但突然心好累,同老公傾,佢叫我走,話冇人知人生幾時係尾,我地又分隔兩地十多年,佢係支持我走,但我掙札,舊制一走就冇

男爵府

回覆 cga 的帖子

其實我同你嘅家庭情況都差唔多, 老公長期喺大陸做野, 仔就讀高中, 家庭資產畀你哋多些, 不過有兩個長老要养。 我老公有時叫我 唔好做, 尤其而家一來一回成兩個月先返屋企, 隔離三個禮拜 跟住返工返 一個月左右。 成日都話 自己係 酒店隔離三個禮拜好悶, 好想我陪佢。 但係 如果我唔做, 好難入揾番 返呢份荀工, 反半日, 有30k,15% 公積金。 唯有等佢炒我 咁我先可以正式退休。

珍珠宮

wongsiuchu 發表於 21-6-20 14:16
回覆 cga 的帖子

其實我同你嘅家庭情況都差唔多, 老公長期喺大陸做野, 仔就讀高中, 家庭資產畀你哋多些 ...

你份工得確幾荀喎

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

4x 退休。 有冇計劃空出的時間做咩? 如果唔係,自己會感覺好頽,好無用。 要計劃好d,先好退休。

首頁
12345...25

尾頁

跳至