自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在若果主科合格,是不是學校都出在學證明書?而再沒有畢業證書這樣東西?

男爵府

點會冇畢業啊?莫非疫情新玩法?
Band1嗎?
可能驚影衰學校,唔畀畢業,
咁佢出街既數字就係「畢業生乜乜100%」。
你明5明?

大宅

hphpphph 發表於 21-6-21 23:49
點會冇畢業啊?莫非疫情新玩法?
Band1嗎?
可能驚影衰學校,唔畀畢業,

我去報讀夜校課程,夜校話就算唔合格,都有在學證明,等同畢業證書。

wcpcelia    發表於 21-6-22 15:41

男爵府

meii939 發表於 21-6-22 00:12
我去報讀夜校課程,夜校話就算唔合格,都有在學證明,等同畢業證書。
唔好意思,唔好意思,完全搞錯晒,哈哈哈……

男爵府

但我覺得唔同喎。
例如毅進,畢業5條2,唔通讀過(在學)就計咩。
了解清楚先好交錢

大宅

meii939 發表於 21-6-21 23:40
現在若果主科合格,是不是學校都出在學證明書?而再沒有畢業證書這樣東西?
...

我記得讀完中六有考DSE就有畢業證書 無考DSE就有張寫修畢中六既證書

用戶要求終止服務

牛年勳章

我諗呢度比較少中六畢業生,佢地嘅媽媽應該會多 d。應屆 DSE 考生,學校張畢業證書好似寫參加 DSE 考試,而唔係好似大學咁,寫住畢業於xxxx年。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

學生證咪係在學證明囉~
未經許可,請勿轉載

大宅

meii939 發表於 21-6-21 23:40
...

中五也有證明書的

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我大仔近幾年中六畢業,佢張證書有寫住 “ xxx has completed S1 - S6 ” ,以及 “graduated from the school in May 20xx. ”

正常畢業嘅學生張證書通常會有 “畢業”字眼,其他情況例如 - 成績未達表/缺席太多,證書上就會出現“修業” ,即所謂嘅修業證書。

翡翠宮

畀面勳章

我女嗰張係:
This is to certify that xxxxxx has completed her secondary education up to Diploma level over the period September, 20xx to June, 20xx
日日是好日

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大笨鐘 發表於 21-6-22 08:58
我諗呢度比較少中六畢業生,佢地嘅媽媽應該會多 d。應屆 DSE 考生,學校張畢業證書好似寫參加 DSE 考試,而 ...

唔係,畢業證書有清楚寫明學歴程度同畢業年同月份。

用戶要求終止服務

牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-22 09:49
唔係,畢業證書有清楚寫明學歴程度同畢業年同月份。

有年份,不過好似無「畢業」字眼,阿仔張畢業證書寫法我未見過,唔係我個年代,畢業於xxxx年。今晚返屋企睇清楚先。
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

大笨鐘 發表於 21-6-22 10:11
有年份,不過好似無「畢業」字眼,阿仔張畢業證書寫法我未見過,唔係我個年代,畢業於xxxx年。今晚返屋企 ...

正常中六畢業會有 “ graduated " 字眼

用戶要求終止服務

牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-22 10:16
正常中六畢業會有 “ graduated " 字眼

阿仔張畢業證書係咁寫

The Certificate is awarded to xxx for having successfully completed the course leading to the Hong Kong Diploma of Secondary Education Examination in 2021
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

大笨鐘 發表於 21-6-22 23:22
阿仔張畢業證書係咁寫

The Certificate is awarded to xxx for having successfully completed the cours ...

OIC. 咁可能有部份學校用 successfully completed 去等同認可 graduated .
因為如果成績或出席率唔達標,字眼上係有分別。

話時話畢業證書而家都唔係太多人會睇,就算見工都唔多睇,多數都係睇 DSE 成績。

首頁

尾頁

跳至