自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血金章

出呢個post希望有緣人睇到,要小心自己嘅身心狀況,唔好俾咁大壓力自己!
身邊都有親朋好多時因壓力會屈到有癌症,估唔到自己都爭啲出事….

由五月中開始大牙附近啲黏膜有啲不知名嘅白色網紋,唔知咩嚟,但吾痛,但過咗兩日都唔散,就去睇家庭科醫生,佢都唔知係乜,俾咗維他命我。然後六月頭發現連個舌頭都有啲不知名嘅斑點,開始有啲驚,上網找資料擔心自己係舌癌、口腔癌。去咗政府街症俾咗飛滋膏漱口水、另外又經保險經紀搵咗個外科醫生睇,佢俾咗抗真菌藥,話先觀察情況。最後自己瘋狂上網搵資料,先大概知道自己呢個病徵似扁平苔蘚……..

子爵府

熱血金章

大概知自己情況,跟住去咗睇牙醫,個老牙醫好有經驗一望就知係苔蘚,但係他說免疫系統問題,佢話好似鼻敏感一樣,佢乜都做唔到。

由於都係好擔心,係討論區搜尋有關資料,bk有人分享情況,同自己好似,然後就找到了一個好有經驗嘅口腔頜面科醫生。(因為我好想對症下藥,醫好個病)
今朝終於見到醫生,非常專業,臨床確診九成係苔蘚,但佢話一定要去做化驗確診,先會開類固醇藥物醫我。因為佢係一個非常守規、有醫德、安全嘅醫生,佢話萬一,如果係口腔癌,用錯類固醇會有反效果。我覺得佢跟足程序上,不想有任何差錯,影響病人。

子爵府

熱血金章

呢個病係唔會傳染,係自己免疫系統打自己,所以壓力都可能係主要原因,估唔到自己吾夠40歲, 身體就向我響警號,自問飲食好健康又休息到足夠,都會有啲不知名嘅病。

所以我奉勸各位媽媽真係盡量放鬆心情,教育仔女真係好勞氣,但係如果自己身體出現毛病到時真係得不償失。希望大家都身體健康

MICLOH168    發表於 21-12-22 02:31

子爵府

我有舊同事早幾年都有呢個症,好困擾,近一年好返好多,佢相信係因為壓力減少所致

子爵府

熱血金章

cupid0627 發表於 21-6-25 11:06
我有舊同事早幾年都有呢個症,好困擾,近一年好返好多,佢相信係因為壓力減少所致
...

其實好困擾,呢個唔係普遍嘅病,好多時要睇幾個醫生先知道自己咩事。同埋有一至5%會導致口腔癌

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

親友都係啱啱有呢個病, 去左化驗等結果, 上網真係香港區資訊唔多, 得bk果個帖
你係睇邊個醫生?

珍珠宮

回覆樓主:

留名!
想知多啲
我都好怕自己會變口腔癌
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

熱血金章

貓頭雀 發表於 21-6-25 11:18
留名!
想知多啲
我都好怕自己會變口腔癌

你有類似情況嗎?
其實唔係普遍嘅病,我都係上網咁咁下先知大概自己係咩事,加埋搵咗幾個醫生睇先知。

大宅

減齡達人勳章

鍾太2009 發表於 21-6-25 11:05
呢個病係唔會傳染,係自己免疫系統打自己,所以壓力都可能係主要原因,估唔到自己吾夠40歲, 身體就向我響 ...

請問可否pm我醫生資料,我都想睇,謝謝

民房

我最近都有呢個問題
請問可唔可以pm比醫生資料?

侯爵府

多謝分享經歷,祝安康

子爵府

2024年龍年勳章

點解會咁Q,我近日都發現口腔有白色圈圈嘅紋。點算呀?樓主,請問可否介紹醫生給我,十萬個唔該!

子爵府

鍾太2009 發表於 21-6-25 11:03
大概知自己情況,跟住去咗睇牙醫,個老牙醫好有經驗一望就知係苔蘚,但係他說免疫系統問題,佢話好似鼻敏感 ...

謝謝分享資訊加油

子爵府

回覆 鍾太2009 的帖子

可否介紹個專科比我!我媽最近條脷又係有白點

別墅

鍾太2009 發表於 21-6-25 10:56
出呢個post希望有緣人睇到,要小心自己嘅身心狀況,唔好俾咁大壓力自己!
身邊都有親朋好多時因壓力會屈到 ...

樓主可吾可以介紹個醫生比我,我條脷都有白色點點又吾痛,都担心係衰野

大宅

真係要多啲放鬆心情,煲多啲劇笑多啲

子爵府

2024年龍年勳章

鍾太2009 發表於 21-6-25 10:56
身邊都有親朋好多時因壓力會屈到 ...
樓主,你康復進度怎樣呢?可否分享下,謝謝你。

侯爵府

畀面勳章

請問可以話我知你睇邊位口腔頜面科醫生?家人有需要去睇,謝謝
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

謝謝樓主分享
唔講唔知有這種病
估好多人都以為自己生痱滋

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好多謝樓主分享,唔講真係唔識,壓力真係會衍生疾病,祝平安

首頁

尾頁