心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

自黑暴,疫情,香港分化,每個屋企人都有自己立埸,我一向選擇避而不談。我知道媽咪,細佬都係YC,佢哋往往有好多怨恨。之前黑暴,細佬佢無多表態,我慶幸佢唔太深黃,但近來報紙倒閉,細佬喺唔同社交媒體上發聲,我真係好驚訝,我認識甘多年嘅細佬,諗嘢甘偏激,媽咪亦十分支持佢嘅想法。我真係好心痛,但我亦好耐弱,同佢爭拗嘅勇氣都無。我自己有家庭,唔同佢哋住,我無法勸佢哋,根本好難改變佢哋思想。但我真係好心痛好惋惜最close嘅屋企人係甘。政治信仰真係好可怕,真係好唔忍心至親嘅人一直活喺D甘負面情緒中。

男爵府

同樓主情況差唔多, 好心痛......

男爵府

回覆樓主:

眼見屋企人喺社交媒體上發表黃言論,我心好想unfriend佢,唔想再睇,因為睇完好心痛,自己心情也受影響。但又擔心unfriend咗會影響大家關係,而且連lee個唯一可以了解佢嘅渠道都無,就唔再知佢諗法,真係好擔心好心up。

男爵府

owla 發表於 21-6-28 13:36
同樓主情況差唔多, 好心痛......

身同感受

伯爵府

妹妹豬媽媽 發表於 21-6-30 13:19
眼見屋企人喺社交媒體上發表黃言論,我心好想unfriend佢,唔想再睇,因為睇完好心痛,自己心情也受影響。但 ...

可以unfollow,對方不知的,佢有新帖也不會彈出嚟,想睇至睇

大宅

眼見屋企人喺社交媒體上發表黃言論,我心好想unfriend佢,唔想再睇,因為睇完好心痛,自己心情也受影響。但 ...

可以按取消追蹤的

男爵府

回覆樓主:

我早巳無追蹤,但又擔心佢,所以放唔低

男爵府

妹妹豬媽媽 發表於 21-7-4 01:31
我早巳無追蹤,但又擔心佢,所以放唔低

你回想下,你覺得佢地有無同你一樣擔心你,放唔低你?

我認識嘅黃人都好無情無義,所以佢點對我我點對佢,包括家人

如果你地一向關係好好,感情應該可以容得下政治嘅影響。不過黃人一向比較感情用事,所以比較少可以理智處理呢啲事

男爵府

立夏 發表於 21-7-4 08:00
你回想下,你覺得佢地有無同你一樣擔心你,放唔低你?

我認識嘅黃人都好無情無義,所以佢點對我我點對佢 ...

JM你講得好啱呀,嗚...嗚。

我同自己講,佢哋對外點講,有咩「理想」我唔理。但對住我時,希望佢哋忍到唔講,佢哋諗嘢甘唔正常,甘多怨恨,無理由要控制埋我諗法。lee個係我嘅極限,如果係朋友/舊同學,我一早delete了。

男爵府

妹妹豬媽媽 發表於 21-7-4 18:00
JM你講得好啱呀,嗚...嗚。

我同自己講,佢哋對外點講,有咩「理想」我唔理。但對住我時,希望佢哋忍到唔 ...

感情嘅嘢係雙方,你緊佢地佢地唔緊你的話,就會失去平衡,最後都保唔住個關係,只係睇下幾時爆。

所以佢地點對你,你就調節番自己點去睇佢地,慢慢放手。

我好明白你感受,好多人包括我都响呢2年去經歷過,明白到如果一直唔捨得,一直期待,最尾失望難過嘅始終只有自己,對方唔會有感覺。

大宅

立夏 發表於 21-7-4 20:35
感情嘅嘢係雙方,你緊佢地佢地唔緊你的話,就會失去平衡,最後都保唔住個關係,只係睇下幾時爆。

所以佢 ...

子爵府

妹妹豬媽媽 發表於 21-6-28 07:12
自黑暴,疫情,香港分化,每個屋企人都有自己立埸,我一向選擇避而不談。我知道媽咪,細佬都係YC,佢哋往往 ...

同你—樣!非常傷心,又無奈,已無可能回到過去了。我已選擇放棄,以後只會專注自己家庭。

侯爵府

2024年龍年勳章

我很早已取消追蹤黃親人, 有些仲係至親
黑暴年之後, 大家都少左溝通

子爵府

2024年龍年勳章

妹妹豬媽媽 發表於 21-6-28 07:12
自黑暴,疫情,香港分化,每個屋企人都有自己立埸,我一向選擇避而不談。我知道媽咪,細佬都係YC,佢哋往往 ...

人有自由意志
政治立場睇下你用邊個角度
世界漸走一體化,其實平民一個,又唔係政客
洗乜咁上心,哂氣又傷感情
總之,家人關係永遠係最寳貴,冇其他野可代替。
你幻想下臨終既人,腦海會諗起咩?就知咩最重要。

男爵府

有政治信仰不緊要,但香港人99%沒有政治質素,尤其係黃C,用政治做藉口揾交曹

男爵府

我同c6政見不同,但唔會面左左,只要大家知道對方底線,唔過界就可以。有時係街佢見到警察都會話係黑警,我會同佢講,唔係個個警察都係壞人,唔可以咁偏執。佢聽到我咁講都會收聲。

民房

我覺得,人不犯我我不犯人,互相尊重本來係最好,但而家個情況,唔駛咁客氣啦!直接駁返就好,反正道理在我們這邊!有時想忍但真係忍唔到口

大宅

我們每月都有家庭聚會, 各人都有在社交媒體上發表不同的言論! 有藍又有黃. 見面時亦沒有什麼問題, 有講有笑, 你話下我, 我窒下你. 唔會覺得自己先對? 大家都識尊重別人的想法, 冇想去改變人! 或者 咁樣先會開心呢!

珍珠宮

Facebook?如果係就unfollow,佢哋唔會知

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

明白你的心痛。
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

首頁

尾頁

跳至