婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

婚後我哋一家三口同99、C6阿哥、阿嫂一起住,我獨立湊仔,生活摩擦同99關係搞到好差,C6做夾心餅,一直以來C6都唔想分開住,99亦唔想同佢個仔、孫分開住。
直到後面關係真係好差,我爆喊過一次,加上有心儀的租盤,C6終於鬆口肯搬出去。
99好唔情願好唔開心,係咁問住得好地地點解要搬?
我真係唔信佢唔明白點解我哋要搬
搬左之後99以見個孫為由,逢親佢放假就買好多餸,同哥嫂一齊上黎我屋企,叫我煮飯,大概一個月4次。
餸係99買,佢到左我屋企就陪孫玩,阿嫂除左入門互相say句hi,入屋就坐埋一邊低頭玩手機,完全冇客氣下問一句使唔使幫手。

大宅

lynnchan 發表於 21-6-28 12:43
婚後我哋一家三口同99、C6阿哥、阿嫂一起住,我獨立湊仔,生活摩擦同99關係搞到好差,C6做夾心餅,一直以來 ...

我拎埋d食材入廚房,自己一個人洗米煮飯浸菜擇菜切肉煲湯、基本上都係一湯五餸,燜煎炒蒸焯,都要歷時大概2個鐘頭先搞得掂。
通常食湯先,我拎煲湯出去飯檯,拎埋碗勺,叫佢哋飲湯先,冇一個人郁手裝碗,個阿嫂仲勁,直頭話唔鍾意飲。OK,我冇理佢哋,入廚房搞埋其他嘢。
開飯時間冇一個人郁手裝飯,我響廚房煮到身水身汗,大佬,係咪殘廢左?使唔使我喂埋?
跟著我C6收工到屋企,佢幫手裝飯。

食完飯冇一個人扮下樣幫手收洗碗筷,個個翹埋雙手玩電話睇電視,OK,我洗,C6話佢去洗,我由佢去,結果99唔高興,問我佢個仔去左邊?我話廚房。99又問去廚房做咩?洗碗啊?
我話係啊。

大宅

lynnchan 發表於 21-6-28 12:55
我拎埋d食材入廚房,自己一個人洗米煮飯浸菜擇菜切肉煲湯、基本上都係一湯五餸,燜煎炒蒸焯,都要歷時大概 ...

跟著99冇出聲。飯後果時間我去切左水果出黎,叫阿嫂食,佢又話唔要,唔鍾意食。
講真,我同阿嫂相處時間好短,冇衝突冇意見,但係講真,我覺得佢情商低到可怕,一d都唔識做人。

食完飯後果,99借丟果皮為由走入去我廚房檢查,跟著好似俾佢捉到痛腳咁,企係廚房門口大聲話:d碗仲有泡噶,未洗乾淨,呢d嘢你唔好叫我仔做啊!(99一直對於我C6洗碗呢件事好大意見,同d親戚周圍唱話個仔成世人未要佢洗過碗,娶左老婆反而咁命苦要洗碗)。

本身分開住之後偶爾聚餐我係冇意見,但係前提係唔好指指點點諸多意見,聚餐無非都係想大家食得開開心心,管好自己把口,少干涉好難咩?

珍珠宮

lynnchan 發表於 21-6-28 13:11
跟著99冇出聲。飯後果時間我去切左水果出黎,叫阿嫂食,佢又話唔要,唔鍾意食。
講真,我同阿嫂相 ...
拒絕佢地可嗎?連埋大伯+亞嫂,太可怕,離婚都唔惦

珍珠宮

可以

已刪除用户

大宅

lynnchan 發表於 21-6-28 13:11
講真,我同阿嫂相 ...

你老公對於奶奶咁講有咩反應先? 如果佢覺得無問題, 咪唔好理你奶奶講咩, 什至同佢講你個仔話無問題喎。 如果你老公覺得有問題, 咪同佢講以後唔好上黎聚餐。 呀哥呀嫂, 我覺得可以ignore 佢哋。

子爵府

回覆樓主:

吃力不討好嘅事唔需要做,佢買餸上嚟你就去街,由佢哋玩飽佢,反正唔會有好說話聽,點解要委屈自己。

cathngai    發表於 21-6-28 20:03

大宅

ALYYCC 發表於 21-6-28 14:23
你老公對於奶奶咁講有咩反應先? 如果佢覺得無問題, 咪唔好理你奶奶講咩, 什至同佢講你個仔話無問題喎。 ...

佢覺得佢阿媽好多事,但係又想間唔中可以同佢媽一齊食飯,99宜家又同大伯阿嫂同住,去邊都拉大隊一齊,俾得99過來食飯又冇得特別拒絕哥嫂

水晶宮

買晒餸上嚟唔等於要煮
我會叫外賣
不過要你老公合作先得

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

D碗有泡咪扮驚訝大聲叫老公再洗過囉.
買咗餸黎照煮, 每碟加多一匙鹽囉, 堅持咁做, 睇下佢地下次仲黎唔黎食.

cathngai    發表於 21-6-28 20:04

大宅

回覆樓主:

係時候要學識say no... 人到中年,無需要做d 令自己覺得委屈嘅事。或者可以選擇出街食,分2份俾錢 或者你c6 自己約阿媽食,唔好搞著我

cathngai    發表於 21-6-29 07:29

子爵府

2018復活節勳章

淨係睇都癲,真係難為樓主做亞四。我覺得招呼奶奶都算。大哥大嫂又唔通氣

珍珠宮

樓主真係好脾氣,我先唔會比佢地黎,要聚餐ok,上佢地屋企,然後全程同bb玩,唔理佢地。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我覺得你一係就繼續做阿四但唔好有任何怨言!一係就反抗!
好簡單佢買曬餸上嚟,你唔好煮,叫外賣食!你話費事煮費事洗!試幾次,睇下佢點

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你老公覺得冇問題,呢個先係大問題
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

Cookingbeauty 發表於 21-6-28 17:02
係時候要學識say no... 人到中年,無需要做d 令自己覺得委屈嘅事。或者可以選擇出街食,分2份俾錢 或者你c6 ...

讚同。唔需要討好全世界所有人。令自己唔開心既事首先就要唔好再做。

男爵府

如果唔想直接叫外賣咁反叛,應該將d餸煮到一pat垃圾咁,極咸極辣極燶,等佢哋自己頂唔順走人或叫外賣,被質問就咁一句我煮到好大壓力煮唔到呀,連糖鹽胡椒粉都亂哂大籠!
咁樣做一次唔得,就做多一次,肯定唔再敢買嘢上去樓主屋企。
如果c6反對,叫佢咁叻自己放工煮,否則難保老婆壓力大到掟爛哂d碗碟,有餸都無碗碟裝。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

反抗同拒絕係必需
另外建議買部洗碗機

大宅

cecelc 發表於 21-6-29 01:03
反抗同拒絕係必需
另外建議買部洗碗機

同意。 煮就老公煮。 食完洗碗碟機洗。

首頁

尾頁

跳至