自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

daniel1314 發表於 21-6-29 23:10
D 人話小學派位6:30 左右就收到sms 通知那一間!唔知中學放榜下星期二晨早有冇呢?
其實大約幾多 ...

上年有人講
升中要成10點先收到信息,
最好係即日返學校睇最快

別墅

傻太 發表於 21-6-29 18:43
你仔應該係band 2頭
Number係乜都要band 1坐定曬才開始派band 2

但成績差過佢嘅派到b1 又點解釋 我都唔明呢點

別墅

BeAhappyC9 發表於 21-6-29 10:18
統一頭5間揀Band幾?

一間聯系b1
其他全b2

子爵府

meiho1819 發表於 21-6-29 23:18

聯係/直屬位好多時都有位流落Band 2,你哋同係band 2,佢抽到你抽唔到
聯係/直屬位都要等有關小學band 2揀曬先到街外band 1

子爵府

牛年勳章

嗰份成績係指學校考試成績表,定係根據呈分試計每科比重後嘅成績?可能就係呢度有差別變化:
【小學升中派位分Banding的解說】
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473

珍珠宮

mingming112 發表於 21-6-29 18:51
放心一定冇可能,我朋友個女小學大抽奬入咗超級寶校,扣左第二間,中學自行兩間1C都唔收,大抽獎揀咗間神校 ...

好命到咁,兩間 1C 都唔收,即係根本未夠班,反而屁股撞棍入到 1A, 那麼她讀得吃力嗎?

珍珠宮

cibewong 發表於 21-6-29 18:54
唔該你呀,因為我朋友剛剛過咗身,佢個囡今年升中,好難過,而家只有佢爸爸幫手,希望佢個囡順利派到中學 ...

祝福佢

子爵府

回覆樓主:

一定無可能,如果係世襲跟哥哥姊姊上小學,咁細老妹無小一派位編號咁點

大宅

升小派得差,到升中又派得差,我覺得係因為填表策略問題

男爵府

畀面勳章

與其話係關個號碼事,不如認冇抽獎命好過啦,小學中學個號碼邊有關係㗎

侯爵府

meiho1819 發表於 21-6-29 23:16
一d都無進取 只係揀左一間聯系中學 其他全b2,
個重點係 其他成績差過佢嘅派到b1 所以我都唔明
...

好明顯你都而家都吾知升中點玩,你小朋友係 b2, 同学也是 b2但入咗 b1聯繫中学,聯繫中學通常自行入,不是抽獎入,所以同學自行比你表現好才可以 b2入b1中學!
PS:好多家長成日話自己小朋友比其他人成績好,其實成績係小學係有排位,所有都係以為,中/英有分閱讀,聆聽,寫作,課文,往往好多只睇課文就以為比人好,要平均分!還有就算你中/英課文成績比人好少少,但只要別人數學比你高多些,就好易趴你頭,全級多1名,高1名已可影響你排位 b1/2!

別墅

kayen 發表於 21-6-30 09:30

好明顯你都而家都吾知升中點玩,你小朋友係 b2, 同学也是 b2 ...

我係睇全級排名 係睇平均分 我點會無睇 家長 唔會有人睇分數 去同分數比較啊嘛 ? 當然係睇級名次啦,
我亦知in有影響 我當然係睇名次啦 睇咩分數呢?
我亦明佢係b2 但我揀b2 佢都派左b2尾你有咩資格話我唔了解呢我相信唔多唔少個num 有影響 係因為有同學都一樣 小學派得差 中學結果一樣差
我之所以咁樣講 係因為小朋友係級3x名 但派位結果同全級100名後嘅一樣 請明白

侯爵府

meiho1819 發表於 21-6-30 10:02
我係睇全級排名 係睇平均分 我點會無睇 家長
我亦知in有影響 我當然係睇名次啦 睇咩分數呢
我亦明佢係b2 ...

咁你相信你想相信就好,好多小學呈分係唔會行定講排名,只會講組別

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

1314625 發表於 21-6-29 10:15
我懷疑有啲關係,我親戚中小學都派得差,2次都要靠近叩門入返心儀學校
無關係,我仔小學大抽獎派得差,中學派第1志願。

別墅

kayen 發表於 21-6-30 10:04
咁你相信你想相信就好,好多小學呈分係唔會行定講排名,只會講組別
...

我地老師係有講全級排第幾 亦對派位結果感到好意外 因為佢地學校 b3學生都派左佢派到果間 而我亦唔係進取家長 揀晒b1學校 我當時亦已好保守 以b2為主 我當然亦無話我仔一定係b1 只係覺得個num有少許影響

大宅

2024年龍年勳章

成績差過佢,你點知?呈分計法係每科%然後總計成績,唔係靠單項分數,邊緣人最容易錯判自己係banding,任何科目都要計數據,唔可以單靠一個項目就斷定人地成績差過你小朋友,例如呈分比重同你小朋友爭少少,但同學其他幾項全滿分,結果已經不一樣,另外你可以睇晒同學全張成績表?

別墅

我係小貓咪 發表於 21-6-30 10:20
成績差過佢,你點知?呈分計法係每科%然後總計成績,唔係靠單項分數,邊緣人最容易錯判自己係banding,任 ...

佢係精英班亦都話有級名次囉 算啦 唔想再講

伯爵府

meiho1819 發表於 21-6-30 10:27
佢係精英班亦都話有級名次囉 算啦 唔想再講

唔好嬲,級名次同全港排名可能唔同,因為學校未必計視藝音樂,全港係計

可能有啲同學因為視藝音樂而全港排名前咗

我仔都係因為視藝差,全港排名冇咁好

不過已經過去,努力現在

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

joannemak 發表於 21-6-30 10:56
唔好嬲,級名次同全港排名可能唔同,因為學校未必計視藝音樂,全港係計

可能有啲同學因為視藝音樂而全港 ...

係,學校排名同呈分會有差別,因學校排名咩科都計,呈分係指家科目仲有不同比重
例如有人體育音樂視藝高分,扯高校偏排名,但一到呈分,主科比重高就影響了

另外有可以低排名同學係靠其他表現在自行得到取錄,自行的話學校鐘意點收都得(尤其如果係體藝用特異功能入)

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

meiho1819 發表於 21-6-30 10:13
我地老師係有講全級排第幾 亦對派位結果感到好意外 因為佢地學校 b3學生都派左佢派到果間 而我亦唔係進取 ...

因為有D家長誤以為級名次=呈分名次, 但計法未必一樣, 所以有JM也提醒一下.
另外, B3生派入B2學校亦唔奇, 可能你果區B2位多過B2學生, 有B2學校有位剩咗而B3生抽奬號碼前就抽入咗.

首頁

尾頁

跳至