母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大家有用過西式的方法增加奶量嗎?
例如, lactation cookies, lactation tea, flex seed, moringa, oat ?
另有人試過power pumping 嗎?

(唔使叫我補奶粉喇謝謝)

男爵府

產後試過 traditional medicinals lactation tea 但當時又魚湯 又不停埋身,我唔知呢個茶包單獨有幾有效

餵到5個月左右,BB大食咗,但固又未代到一餐嗰排覺得吃力就試咗

- oat :飲咗幾日麥皮/植物奶好似仲跌咗… 驚驚… 即停

- 黑豆漿
- 芝士撻(增肥之選!)
- fenugreek 丸
- upspring朱古力味嗰飲品,其實都係fenugreek底

嗰排飲係覺得有效嘅
如是者又捱咗幾個月

最近BB 已11個月 兩餐固,夜奶都飲少咗,我產量少到M都來了,再食/飲 呢啲作用好似不大… 都唔知應該回購再俾多次機會試下定自然斷奶算

水晶宮

uckukuku 發表於 21-7-9 00:30
產後試過 traditional medicinals lactation tea 但當時又魚湯 又不停埋身,我唔知呢個茶包單獨有幾有效

...

Ooo d 鬼講到oats 好勁,原來都唔一定有效。。。

水晶宮

uckukuku 發表於 21-7-9 00:30

...

Thanks 呢幾日唔知係我狂飲水定係食咗lactation cookies 定係泵密咗,好似真係多咗d 奶

男爵府

Nbs 發表於 21-7-12 20:54
Thanks 呢幾日唔知係我狂飲水定係食咗lactation cookies 定係泵密咗,好似真係多咗d 奶
...

你講完我又好想試下曲奇 你試邊個牌子

水晶宮

uckukuku 發表於 21-7-12 23:09
你講完我又好想試下曲奇 你試邊個牌子

就咁ihexxbs type in lactation cookies 咋,都唔知邊到有
其實好貴,同埋好高calories, 我驚會肥haha
(可以自己整嘅,不過我又懶)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊