自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都一樣思考咗好幾日,怪自己當初揀錯,冇計啦,唯有自己睇開D,盡量我都冇喺小朋友面前表現出來,自己有少少唔開心咁囉

大宅

同路中人,自己哭又哭過,為有正面去接受,同小朋友一齊去面對

男爵府

天天好心情 發表於 21-7-11 17:45
揀完有俾老師睇完先填正式

我小朋友是band 2頭,老師叫佢選擇返band 2頭的學校,我地簡左band 1尾的,結果入左,所以好難講。

子爵府

回覆樓主:

我小朋友既同班同學仔個個都派得好。派第一。亦有2A成績派到1C。
自己心儀中學今年都多同學仔入。
可惜小朋友無運。派第3 2c中學。
小朋友唔肯叩第一。話第3志願間中學佢十分鐘意。
但我仲末接受到2A成績入2C
亦後悔無的起心肝去叩門

男爵府

Band 1 生好多第三志願放b2校,同樣band 2生又係第三志願放b3校,所以去到b2尾b3生就好難揀,以為可以穩入原來位已經攞哂⋯⋯
我都係『受害者』
樓主努力

子爵府

加油呀, 就算到開學都仲有機會

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

試吓叩近屋企的B3校,應該唔難的,至少不是你現在覺得「又遠又差」的。
另外可以試直資,滙知或者創知,問問是否還可接受叩門?

子爵府

loveyou3000 發表於 21-7-11 18:39
我小朋友是band 2頭,老師叫佢選擇返band 2頭的學校,我地簡左band 1尾的,結果入左,所以好難講。
...
每個家長都想仔女入間好學校,即管試下。我仔雖然全班考第二,只排band 2B。也照報了間band 1尾/band 2頭邊界,有少少風險。自行的時候還固意不填第二選擇,別作他選。阿仔當時有鬧我。大抽獎他很幸運入了第一志願,人家眼中這間是band 1,還以為他好叻仔。
不好怪自己,很講彩數。盡力往前看。

珍珠宮

回覆樓主:

讀到書又自律嘅,去邊都讀到書。
小學讀書叻,又唔代表中學自律。 有啲band3嘅,突然自律都可以讀大學,有朋友個仔正是如此,父母已無期望放棄個仔了,點知個仔中四無啦啦發奮,依家大學畢業了

子爵府

天天好心情 發表於 21-7-11 16:32
今年派位係最好嘅一年,可惜我小朋友就係派得唔好嗰個,自以為就算唔中乙1,2b2尾,乙3嗰間b3實中,點知跌到 ...

唔好咁啦,有時塞翁失馬焉知非福,試下讀先啦

子爵府

加油呀媽媽!盡力去叩門等好消息啦!

首頁

尾頁

跳至