自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我對仔女一個升小三一個升小六,成績ok 唯獨英文比較差,我諗住俾佢地睇啲學到英文嘅片當溫書,等佢地唔洗日日對住本書咁悶
請問有無好介紹?

男爵府

啱啱睇緊呢個,唔係啲乜嘢卡通片英文,簡簡單單文章加生字解釋,我覺得幾好
https://www.youtube.com/watch?v=0-SLJGUqU-0

大宅

YouTube係單向,要學好英文要有語境。比學英文app仲好。

大宅

twosonsma 發表於 21-7-12 18:24
啱啱睇緊呢個,唔係啲乜嘢卡通片英文,簡簡單單文章加生字解釋,我覺得幾好
https://www.youtube.com/watch ...

好似都幾好喎,唔該哂

侯爵府

2024年龍年勳章

cc1209 發表於 21-7-12 18:34
YouTube係單向,要學好英文要有語境。比學英文app仲好。

好過無, 語境好難揾, 一係國際學校, 一係去外國生活

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

會唔會試下俾佢自己搵片睇? 我都覺得靠YT學英文麻麻地, 但我住呢邊中學至正式學英文, 我個仔d 小學同學自己搵片睇, 肯學果d 朋友就算冇人教冇人同佢地講, 1, 2年d 英文講得算流利.

不過你同佢一齊睇過, 冇問題至佢自己睇, 因為有d 片表面ok, 去到中間就有問題.

大宅

回覆樓主:

Netflix 片可以揀英文字幕,我見我女有興趣睇多d, 英文好左dd, 比之前講多左

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

Netflix
我一個k2,一個小一
自己揀睇咩卡通片
我見佢兩個有時自己玩講英文

公爵府

2023年兔年勳章

陣間欣 發表於 21-7-12 18:11
我對仔女一個升小三一個升小六,成績ok 唯獨英文比較差,我諗住俾佢地睇啲學到英文嘅片當溫書,等佢地唔洗 ...

睇 YouTube 係學到英文,連英文粗口都學埋

瑪瑙宮

好媽媽勳章

telfast 發表於 21-7-13 01:50
Netflix 片可以揀英文字幕,我見我女有興趣睇多d, 英文好左dd, 比之前講多左
...

子爵府

charlieXD 發表於 21-7-13 02:19
Netflix
我一個k2,一個小一
自己揀睇咩卡通片
係米要收費?

公爵府

陣間欣 發表於 21-7-12 18:11
我對仔女一個升小三一個升小六,成績ok 唯獨英文比較差,我諗住俾佢地睇啲學到英文嘅片當溫書,等佢地唔洗 ...

你哋學校嘅內聯網,應該有一些網站為學生提供其他學習資源,應付學校日常課程已經足夠。
如果要糾正grammar,一定要勤做練習,再加大量閱書。圖書館好多有趣嘅英文書,總有幾本能引起他們興趣吧。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

hahaha1231 發表於 21-7-12 23:24
好過無, 語境好難揾, 一係國際學校, 一係去外國生活

點解唔睇電視嘅英文台???
我細個成日睇,所以我語感ok...除了grammar

當然YouTube 都有學英文,但你要陪住佢。因為佢睇睇下會唔知去咗乜Channel..我姨甥初時時peppa pig..睇睇去咗恐怖豬。不過唔知宜家仲有無。just a example.

https://www.sundaykiss.com/%E7%86%B1%E8%A9%B1/%E9%BC%93%E5%90%B9-%E5%85%92%E7%AB%A5-%E8%87%AA%E6%AE%BA%E9%81%8A%E6%88%B2-momo-%E6%8D%B2%E5%9C%9F%E9%87%8D%E4%BE%86-%E6%BB%B2%E5%85%A5-youtube-peppa%E8%B1%AC-%E5%8D%A1%E9%80%9A%E7%89%87-377110/

首頁

尾頁

跳至