自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有2個小朋友, 下年會過去澳洲, 本身做緊稅務, 去到澳洲應該做唔番老本因為澳洲對nursing demand好大, 有意思想過到去讀TAFE既1.5年 enrolled nurse (本身有個accounting degree)
想問大家呢個年紀先轉行讀書會否不切實際?

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Vividada4472 的帖子

10幾年前澳洲會計都係緊需專業,會唔會宜家仲係,就唔使浪費時間精力再讀多個degree,你要過去前的確要搞清楚先

la_source    發表於 21-7-14 10:40
未經本人同意,不得轉載以上內容

男爵府

raro 發表於 21-7-14 10:36

10幾年前澳洲會計都係緊需專業,會唔會宜家仲係,就唔使浪費時間精力再讀多個de ...
我唔係因為移民去讀nursing, 我本身已經有身份
只係我過到去想搵野做, 見到demand大諗緊係咪可以讀個EN搵份stable既工, 因為而家人長壽, 仲有10-15年可以做

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

你的考慮係啱,全球都老齡化,經濟負擔到咪多把刀,護理就算將來再返香港都搵到食。

未經本人同意,不得轉載以上內容

子爵府

回覆樓主:

支持你,如果自己都有興趣嘅話值得一試

大宅

你小朋友幾個大?你讀完書入行做nurse 有冇人幫手照顧小朋友,因為nurse要on shift. Nurse是好但工作時間係其中一大考慮。澳洲冇工人姐姐,要諗點照顧小朋友。

男爵府

cjess111 發表於 21-7-14 11:11
你小朋友幾個大?你讀完書入行做nurse 有冇人幫手照顧小朋友,因為nurse要on shift. Nurse是好但工作時間係 ...
1個6歲, 1個1歲幾, 我唔係搵全職nursing, 可能都係老人院個d, 我想住佢地番學時間就去做野, 當然未必咁ideal,
我個邊有奶奶可以幫下手(雖然唔可以100%依賴)

大宅

Vividada4472 發表於 21-7-14 11:45
1個6歲, 1個1歲幾, 我唔係搵全職nursing, 可能都係老人院個d, 我想住佢地番學時間就去做野, 當然未必咁idea ...

如果有人可以幫手就好,你又係citizen/PR學費又唔會太貴,值得去試。

子爵府

Vividada4472 發表於 21-7-14 10:32
我有2個小朋友, 下年會過去澳洲, 本身做緊稅務, 去到澳洲應該做唔番老本因為澳洲對nursing demand好大, 有 ...

10年前朋友帶仔女返澳洲讀書,佢太太40幾歲系香港ive教書及讀partime獸醫課程,返到澳洲發現好多人讀獸醫,即時決定轉讀護士,讀完1年後未完成課程已有醫院揾佢做parttime,朋友話當地極需求識講廣東話普通話護士,因以有好多移民去澳洲的中國人唔識用英文溝通病情尤其係老人家,畢業後就系醫院工作。只識英文的同學就唔係個個可以系醫院做。

伯爵府

回覆樓主:

搭單問
本身無修讀理科有機會有學校收嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

ychan^ 發表於 21-7-14 12:47
10年前朋友帶仔女返澳洲讀書,佢太太40幾歲系香港ive教書及讀partime獸醫課程,返到澳洲發現好多人讀獸醫 ...

澳洲讀護士一年就得?

男爵府

樓主多謝你
我同你背景、本身專長差唔多
我而家讀緊「醫療支援人員」part time course, 就係唸住有機會回外國時起碼容易搵工,我又識talk ,兩文三語,做前線好
我唔想做老本行,我十幾年前去外國做big 4,你係亞洲人永遠係「亞洲人」,我唔想咁辛苦

wcpcelia    發表於 21-7-19 15:47

子爵府

amypekkle 發表於 21-7-14 23:10
澳洲讀護士一年就得?

我唔記得朋友話佢太太讀幾耐但肯定唔系讀一年咁短

珍珠宮

識人係香港做工程司,去到都係做 nurse , 重新再讀

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

回覆樓主:

我呀嫂都係38歲,又諗住過澳洲,因為有2個小朋友,唔想佢地香港讀書
佢依家响中大讀nurse

子爵府

honeydeer 發表於 21-7-15 06:32
我呀嫂都係38歲,又諗住過澳洲,因為有2個小朋友,唔想佢地香港讀書
佢依家响中大讀nurse
...

Cu master nursing?

象牙宮

Vividada4472 發表於 21-7-14 10:32
我有2個小朋友, 下年會過去澳洲, 本身做緊稅務, 去到澳洲應該做唔番老本因為澳洲對nursing demand好大, 有 ...

38歲轉行讀 enrolled nurse(澳洲) 讀TAFE既1.5年 enrolled nurse
38+1.5 可以=40
澳洲對nursing demand好大, 求職冇咩年齡 DD歧視?

1.5讀+兼做 part time 可以嗎? 你又有2个小朋友。

而家人長壽, 仲有10-15年可以做。
會計可以用 AI 护理不行。机械人不能處理人 。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

opclk99 發表於 21-7-15 06:04
唔係抽水,我亞女都係讀RN,今日好多人見nurse好景又話轉讀nursing,
你讀nursing一來九百幾樣野記,
有d不同一 ...

是, 要考慮之一。
有屎/尿/血,
打包死屍,
處理性病人仕等惡頂野...

醫生同樣要面對。。护理/护士 升級后 做少D。 自我所知。
在香港环境 味道,異味, 地方。。。令人難受。
外國不一樣。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

Vividada4472 發表於 21-7-14 11:45
1個6歲, 1個1歲幾, 我唔係搵全職nursing, 可能都係老人院個d, 我想住佢地番學時間就去做野, 當然未必咁idea ...

老人院果d好辛苦架
你有account degree 不如去做payroll
都好大需求

首頁

尾頁

跳至