自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

喺四月中行完街返屋企後,右膝頭內側突然好痛,之後仲腫起咗,食咗好耐消炎藥又貼野都攪唔好

六月頭瞓醒成隻右手手指屈曲唔到,又好麻痹,即刻睇醫生抽血化驗,驗唔到咩,再俾消炎藥我食。嗰時喺醫院量血壓上壓去到成19x,我話冇理由突然咁高,醫生話可能身體發炎會令血壓上升。佢叫我留院觀察,我話不如返屋企自己早晚量住睇睇先。

返到屋企,好唔開心。

之後睇到有人話168斷食好,咁就試下囉。試咗一個半月,肚腩係細咗嘅不過磅數冇大落。最重要嘅係血壓由6月5日,162/95落到今朝7月18日,95/64。

另外,手指斷食後好快已鬆番好多

睇柏格醫生話斷食仲有好多好處,歡迎大家分享下

伯爵府

有冇JM分享下呀

侯爵府

2024年龍年勳章

lalalumlum 發表於 21-7-18 19:54
有冇JM分享下呀

我都有睇dr berg ! 明白左多餐其實會令insulin 升, 斷食同168 都適合我! 初初我以為吾食早餐會好辛苦, 試左又頂到12:30先食第一餐!

男爵府

回覆樓主:

95/64低血壓喎

男爵府

lalalumlum 發表於 21-7-18 17:32
喺四月中行完街返屋企後,右膝頭內側突然好痛,之後仲腫起咗,食咗好耐消炎藥又貼野都攪唔好

六月頭瞓醒成 ...

斷食之後我個人精神集中咗好多,會更加珍惜同享受食物,血糖比以前穩定食少好多立雜野,飲水當然亦都會多咗,同埋我鍾意空腹做運動。不過真係人人身體情況唔同,唔係個個啱斷食。

子爵府

體重輕左,但攪到胃炎,唔敢再用呢個方法

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我咁啱星期五係youtube睇到
有晒研究
斷食除減肥外,仲可幫助抑制腫瘤增生及幫助糖尿病
可以參考下
啱咪試下
唔啱咪尤佢

https://youtu.be/QuZlPRrb8FM
龍鳳媽

別墅

長期斷食,大概2年到,長期斷碳水之後,冇做運動之外體重一路係有keep到,但就食多少少嘢胃就好唔舒服⋯胃脹氣為主

伯爵府

okgoodla 發表於 21-7-18 20:52
我都有睇dr berg ! 明白左多餐其實會令insulin 升, 斷食同168 都適合我! 初初我以為吾食早餐會好辛苦, ...

初初頭星期真係好肚餓,一到12點我即食野,其間不停飲水,之後漸漸適應咗,到依家可以去到2點食野都冇問題

睇Dr. Berg 講斷食仲有消炎作用,我希望佢可以解決我啲痛症,快啲做番運動

伯爵府

CHOR~CHOR~ 發表於 21-7-18 21:02
斷食之後我個人精神集中咗好多,會更加珍惜同享受食物,血糖比以前穩定食少好多立雜野,飲水當然亦都會多 ...

飲水真係多咗,可能咁皮膚都好似改善咗

唔使食早餐,無食零食,慳咗錢

仲有胃口係細咗嘅

啱啱先一個半月,會堅持落去,睇吓身體上仲有咩改善

伯爵府

Salyice 發表於 21-7-18 21:33
長期斷食,大概2年到,長期斷碳水之後,冇做運動之外體重一路係有keep到,但就食多少少嘢胃就好唔舒服⋯胃 ...

我未斷碳水,會食細細舊蕃薯,兩啖十穀米或者一湯匙麥皮

不過休息出行就好難避免

男爵府

斷食對樓主咁神奇,我都有行168, 但血壓食咗藥都係偏高

大宅

六月頭瞓醒成 ...

我168 加減碳飲食, 零運動, 有時忍唔到口都會偷食零食飲下啤酒, 2個月減到十磅

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

桃多多 發表於 21-7-18 22:25
我168 加減碳飲食, 零運動, 有時忍唔到口都會偷食零食飲下啤酒, 2個月減到十磅
...

好成績wor
我上年跑3個月先減到10磅

侯爵府

2024年龍年勳章

lalalumlum 發表於 21-7-18 22:05
初初頭星期真係好肚餓,一到12點我即食野,其間不停飲水,之後漸漸適應咗,到依家可以去到2點食野都冇問題 ...

咁你要堅持試試希望得啦! 我學習佢係怕中年發福都要收斂下! 減左食少啲炭水化合物真係好似輕鬆左啲! 以前嘅我超食得多粉麵麵包呢啲…..
幾經辛苦先習慣到晚間只食半碗飯

侯爵府

2024年龍年勳章

桃多多 發表於 21-7-18 22:25
...

我真係好吾夠堅持, 夏天要飲啲啤酒食下果仁!所以我體重仲欠3kg 先達標

男爵府

六月頭瞓醒成 ...

我由細至大都唔食早餐,身體一向OK,唔知關唔關事

男爵府

我本身冇血壓、血糖、膽固醇問題,但因體重哩十年不斷上升,重咗幾十磅,行得急就氣喘,好辛苦唞唔到氣,所以今年五月做完過小手術後就順勢的起心肝減磅!

我行168已經8個星期,至今日為止共瘦咗13磅,我係零運動,只食早餐和午餐,我冇特別戒飯、澱粉,星期六日就會出街食好少少,晚餐基本上完全唔食,真係好肚餓忍唔住嘅話就飲碗湯,我諗住減夠15磅後就開始做少少運動!

頭一個星期減咗四至五磅,行得急已經唔喘氣,自己覺得輕咗之後舒服好多!
斷食頭嗰幾日比較難頂,但過咗一個禮拜身體已經習慣咗,晚上唔會覺得好肚餓,連零食、甜食都自自然然冇興趣!

水晶宮

2024勳章

試左幾日唔食早餐,會胃痛,斷食唔啱我

子爵府

我16/8 斷食實行咗半年,體重由60 kg 減到50kg, 期間冇乜運動,減少吃澱粉質
不過驗血報告指壞膽固醇高咗,Dr berg 就話係正常反應。有冇jm 一樣情況?

首頁

尾頁

跳至