自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

應該打邊隻好?

象牙宮

你係康復者,係咪問醫生會好d?

大宅

2024年龍年勳章

科興...至少副作用少D...

複必副作用勁D...

近期D輸入都話打左複必兩針都中招...

D人話複必保護率勁D..你就自己諗了

複式洋房

Giant 發表於 21-7-22 20:16
應該打邊隻好?

科興

琥珀宮

SiuYuen_FB 發表於 21-7-22 20:22
科興...至少副作用少D...

複必副作用勁D...

打針唔代表唔會中招,係防重症

la_source    發表於 21-7-23 12:14

伯爵府

復必泰OK喎

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我係booking方便自己,近自己同時間合適,最後book到復必泰,打咗第一針。。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

應該打邊隻好?

兩隻打咗都有機會中,兩隻防重症都接近100%,一隻用傳統技術副作用低,一隻用新技術可以更好,也可能有後遺症自己衡量。

OM123321    發表於 21-8-3 15:34
Tabo63    發表於 21-8-3 11:21

珍珠宮

mandy952 發表於 21-7-22 20:34

之前嗰d話復必泰抗體超高,保護力超好嘅報道好易令人誤會打復必泰係唔會中招。

大宅

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 21-7-22 20:34

我冇話唔代表唔會中招....

但至少打隻副作用少D....

而且科興防重症係100%

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

*『抗體產生指標』與『標準指標』*

從藥劑師的分析,其中一個數據就是每個『驗身指標』都要跟一個『標準指標』比較。 接種疫苗之後, 一眾媒體只關注一個『抗體產生指標』, 但從來沒有人提到身體需要抗體嘅『標準指標』是幾多,事實上身體所需要抗體指標是0.05,科興產生的抗體大概是 0.1至 1,其實己經足夠,Biontech產生的抗體是 50到 90,當然是高,但不一定是好事,要身體質素好的年青人才可承擔負荷,另外還可參考另一個被忽略的數據:『量度指標的時間』,現在是在接種疫苗之后 14天量度的,Biontech在很短時間[1~2天]就升到最高水平,但 30天至 60天就下降到指標 40 /50,相反,科興 提升抗體很慢,14天之後還是較小,但 30至 60天後則慢慢增加到 20 /30水平。但己足夠有,年紀較大或身體虛弱的人, 有多一點時間去適應抗體慢慢增加。

仲有一個一般人非常錯的概念,接種疫苗是提供身體辨認病毒的方法, 是當身體有感染的時候,便認出病毒並生產抗體消滅病毒,並不是絕對保證接種疫苗之後不會受感染 ,或百毒不侵,所以提高幾多倍抗體都是次要,只不過在感染之後,因曾接種疫苗,身體就快速辨認出病毒和產生抗體對抗病毒。 同一道理,最好的方法就是保持城市清潔,個人衛生,減少接觸有病毒嘅地方和病源。 如果身體健康又接種咗疫苗, 當有病毒入侵身體,可立刻辨認, 健康嘅身體就可以製造大量嘅抗體,無需要靠外物來維持抗體嘅水平,如果要靠疫苗不停咁刺激身體產生抗體,咁就等同吸毒一樣,要定期注射,所以要等長啲時間,睇吓邊隻疫苗可以令到免疫系統的記憶長一些。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我之前都係同老婆咁講、例如抗體有30個已經夠、科興已經100個、復必太有800個、但結果都係一樣能抗病毒減輕重症、所以我都係打科興疫苗~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 21-7-22 21:07

從藥劑師的分析,其中一個數據就是每個『驗身指標』都要跟一個『標準 ...

好詳細

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

從藥劑師的分析,其中一個數據就是每個『驗身指標』都要跟一個『標準 ...

謝謝你實用的資料,詳細又具參考價值
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我要去旅行
所以只揀人地認可既復必泰

伯爵府

應該打邊隻好?

問過家庭醫生話打得嘅話,打你心入面信嗰支。呢度無人知道你病歷史。叫你打任何一支,你有後遺症你會怨人。唔係你醫生,唔係醫生嘅人亦都唔應該係你問嘅對象。

打咩都好,打自己心入面想打嗰支。

利申:5月打完兩劑科興

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

2024年龍年勳章

kittylam 發表於 21-7-22 20:55
之前嗰d話復必泰抗體超高,保護力超好嘅報道好易令人誤會打復必泰係唔會中招。
...

以我理解
1,打復必泰預防率較高,唔代表完全預防。
2,打後就算中左,90幾比率都係輕症。
Life must go on

珍珠宮

wln 發表於 21-7-23 02:11
以我理解
1,打復必泰預防率較高,唔代表完全預防。
2,打後就算中左,90幾比率都係輕症。

所有疫苗都係咁,不過之前復必泰嘅高抗體防護論的確會有好多人誤解高防護等於唔會中,科興都係100%防重症,兩隻實際防護其實分別不大。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

仲有~

買基金真係好傷

首頁
12345...7

尾頁

跳至