自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

年紀已過半百,10幾年沒工作,現在做緊一份contract工,每月26K , 初初覺得唔識點樣做(參於一個新project), 經過幾月的努力,現在終於有點眉目點樣做,工作亦變得輕鬆一點

最近公司同team來了個高級同事, 她初嚟步到,對project也知得不多,所以老闆叫我講解給她聽,和她一起合作研究project應該點樣做, 基本上係我教佢做,我知她人工高我很多(56K)

由於人手不夠,我知公司想請多一個高級同事這職位,我諗過既然我而家都做緊高級同事做嘢,點解我唔自己申請佢個位出多些人工呢?

不過佢個位應該壓力大些,因為佢要負責report畀senior management, 所以有點糾結

究竟我應該安於現狀定係要接受挑戰呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

申請左先,真係請先再諗

侯爵府

我會申請, 得唔得人地決定, 唔申請之後揼心口睇住下手又賺咁多

wcpcelia    發表於 21-7-26 15:16

大宅

blinknogood 發表於 21-7-24 15:30
年紀已過半百,10幾年沒工作,現在做緊一份contract工,每月26K , 初初覺得唔識點樣做(參於一個新project), ...

照申請,高層覺得你得,自然會俾offer你!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

申請左先,人工double up 有多,試下無蝕底。

子爵府

如果係我會申請呀,壓力呢啲嘢做做下就慣㗎啦
奉勸你如果諗住安於現狀唔申請,就睇開啲,唔好眼紅啲高級同事人工高

大宅

chengcheung 發表於 21-7-24 15:52
如果係我會申請呀,壓力呢啲嘢做做下就慣㗎啦
奉勸你如果諗住安於現狀唔申請,就睇開啲,唔好眼紅啲高級同 ...

說得非常對,千祈唔眼紅人哋

別墅

年紀已過半百,10幾年沒工作,現在做緊一份contract工,每月26K , 初初覺得唔識點樣做(參於一個新project), ...

既然公司需要用更多錢請多一個高級職員,但請人前郤無考慮過內部躍升(照計內部升自己人,加你一截人工,點都化算d),咁會唔會代表緊你唔係咁適合呢?

又如果你申請左,但最後唔成功,你打算繼續留,定走?

如果諗得通,申請無妨

大宅

宇宙大魔王 發表於 21-7-24 16:04
既然公司需要用更多錢請多一個高級職員,但請人前郤無考慮過內部躍升(照計內部升自己人,加你一截人工, ...

因我公司係半官方機構,請人需公開招聘, 任何人都可以申請

不過你說得極對,如果唔成功的話,留喺公司可能會好尷尬

大宅

blinknogood 發表於 21-7-24 16:14

不過你說得極對,如果唔成功的話,留喺公司可 ...

我個到同你差唔多都係半公營,大把同事apply上一級唔ok,之後咪繼續做,一d都唔尷尬喎。反而真係升到嘅會比人玩

伯爵府

回覆樓主:

有料嘅一定會申請。
唔得先算。

男爵府

年紀已過半百,重投職場,有26k, 算唔錯。

你呢26k本身夠用嗎?如果唔夠先諗下一步。

你依家教新同事,都係一些基本公司流程同要求,到佢上咗手,要做嘅嘢有機會多過你教佢嘅嘢。如果係你,你會應付倒嗎?

子爵府

blinknogood 發表於 21-7-24 16:14

不過你說得極對,如果唔成功的話,留喺公司可 ...

差成倍人工,考慮學歷經驗年紀,係咪想請番同公司的人?你試吓無妨,但我係你上上司,應該會優先考慮街外人做呢個項目。

珍珠宮

點解你公司會請一個無乜能力既做高級嘢?叫低級D既職員教高級職員做嘢,好似講唔通
定係呢個高級職員有特別過人之處?

我公司都有個係咁,無能力就扮阿姐,老闆叫我教佢,佢唔識就搵我做,做完佢就學我點做

侯爵府

睇下你教人地既係咩先,係手板眼功夫既定係需要d尃業技術野。

珍珠宮

blueberry123 發表於 21-7-24 16:25

同意,如果只係教基本公司運作流程,唔算係教。只能講係介紹。

做project係要make decision,如果袋得50K,應該責任都唔細,而家只係剛開始俾佢熟悉公司環境。

大宅

blueberry123 發表於 21-7-24 16:25

非常同意, 我而家教新同事是本流程及要求, 到佢上咗手, 佢做嘅嘢應該比我多

至於我能否應付到, 我覺得做那方面我應該可以, 只是不想面對壓力, 畢竟年紀已這麼大,不想因為工作壓力而影響身心健康

其實人工冇話夠唔夠用?多又多用?少有少用啫

伯爵府

回覆樓主:

如果我係話事人嘅角度我會咁諗,
請高級人士返嚟,叫佢同你學習先,只係一個短期嘅適應時間,基本流程ok曬,果位高層人士就可以更加順暢地做番佢本來應該要負責嘅重要職位。
我冇睇低你嘅意思,公司有咁嘅決定一定有佢嘅原因。
如果你真係好想都可以嘗試下申請。

公爵府

試下囉,又吾使比錢。

伯爵府

Xmas吸收勳章

如果經濟冇壓力,我會安於現況,因為唔想咁大壓力,只想準時收工

首頁

尾頁

跳至