自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

點解扶手電梯左邊唔可以企要空出黎, 就算扶手電梯隔離有行人樓梯, D人都係淨係企右邊
搞到成條人龍喺度又慢

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

Hailey_Lam 發表於 21-7-25 11:01
點解扶手電梯左邊唔可以企要空出黎, 就算扶手電梯隔離有行人樓梯, D人都係淨係企右邊
搞到成條人龍喺度又慢 ...

我都係唔明架,左右一齊上唔係快啲咩?

珍珠宮

左行右企係港鐵好多年前宣傳口號
聽講就係跟英國地鐵文化
而家好明顯就係香港人生活節奏快
行電梯快幾秒都有機會趕到一班地鐵,所以一直咁流行
繁忙返工放工時間時
行電梯真係趕到一班車

observer    發表於 21-7-25 11:15

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Hailey_Lam 發表於 21-7-25 11:01
搞到成條人龍喺度又慢 ...

空出嚟係俾嗰啲趕時間既人, 將電動扶梯當做普通樓梯咁 行上去嘅。

如果所有人都 唔肯行上去,而選擇企喺 扶梯既 梯級 度,而令到有條長龍出現, 咁樓主你可以行出嚟,行樓梯上去㗎, 既然你都係想慳腳骨力, 用多啲時間 就係代價, 大家都係咁諗啫。

qoo888    發表於 21-7-25 11:13

伯爵府

樓主係咪上班一族?你試吓朝早返工時間去搭地鐵就知道點解

子爵府

Kuromi1127 發表於 21-7-25 11:05
我都係唔明架,左右一齊上唔係快啲咩?

如果我突然間趕時間 想快啲 離開 電動扶梯 , 特別係知道一分鐘後 有列車到, 但係成條扶手電梯 左右都企滿曬人 我可以點呀 ?
你唔係間唔中會有成人帶住小朋友咁樣,使用咗成級樓梯, 起碼你叫佢借一借,你落到 或者上到下一級。
我冇咁做過,但我見過人哋咁做。

大宅

observer 發表於 21-7-25 11:14
如果我突然間趕時間 想快啲 離開 電動扶梯 , 特別係知道一分鐘後 有列車到, 但係成條扶手電梯 左右都企 ...

其實已經一早改左唔准行只可以企,拖住個小朋友再讓人行對大人小朋友都危險。
點可以話人估用?

珍珠宮

observer 發表於 21-7-25 11:09
空出嚟係俾嗰啲趕時間既人, 將電動扶梯當做普通樓梯咁 行上去嘅。

如果所有人都 唔肯行上去,而選擇企喺 ...

唔知你有無理留意我有句就算隔離有行人樓梯呢句, 我都試過見到條人龍塞住哂就去行行人樓梯咖

你好似理解左我係唔願行樓梯果D人嘅?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

如果我突然間趕時間 想快啲 離開 電動扶梯 , 特別係知道一分鐘後 有列車到, 但係成條扶手電梯 左右都企 ...

乜唔係有樓梯可以上落架咩?!
咁突然好難叫人成排移動就你架喎

理解係,扶手電梯唔會(行住上落),港鐵不時有扶手電梯安全廣播既:
握扶手,企定定!

珍珠宮

成條扶手電梯都企滿哂人你咪行行人樓梯囉, 我有句係隔離有行人樓梯喎

侯爵府

Hailey_Lam 發表於 21-7-25 11:22
唔知你有無理留意我有句就算隔離有行人樓梯呢句, 我都試過見到條人龍塞住哂就去行行人樓梯咖

你好似理解 ...

我有睇到

珍珠宮

Kuromi1127 發表於 21-7-25 11:23
我有睇到

幾驚你睇唔到, 係為鬧而回, 罼竟而家HK真係好多怨氣

侯爵府

MiMicc南 發表於 21-7-25 11:22
其實已經一早改左唔准行只可以企,拖住個小朋友再讓人行對大人小朋友都危險。
點可以話人估用?
...

無錯~
根本就本末倒置,守規距既人就反而唔正確咁

侯爵府

Hailey_Lam 發表於 21-7-25 11:25
幾驚你睇唔到, 係為鬧而回, 罼竟而家HK真係好多怨氣

點會呀,寫得好清楚喎

公爵府

點可以話人估用?
...

我為咗自己安全,都會傾向企左邊。 試過一次拖住個六歲小朋友踏上扶手梯(向下行),正準備等佢企好我就企喺佢前面嘅時候(2秒鐘時間),我後邊突然間有個女人唔知趕住去邊,撞左落我度,我爭啲跌落電梯,好在我老公扶得切我。 我幾想鬧佢,不過佢走太快鬧唔到。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

observer 發表於 21-7-25 11:09

如果所有人都 唔肯行上去,而選擇企喺 ...

你是不是誤解咗樓主意思?
佢意思是點解要空出一邊而只單邊企,搞到大排長龍!
並不是話啲人唔行而攪到大排長龍喎

況且扶手電梯安全使用是企定定,選擇用行方法某程度是危險⚠️

子爵府

Hailey_Lam 發表於 21-7-25 11:23
成條扶手電梯都企滿哂人你咪行行人樓梯囉, 我有句係隔離有行人樓梯喎
...

第一我講緊佢係突然間有急事,即係已經企咗係電動扶梯。 我自己試過咁樣中途行過隔籬,空嘅自動扶梯去上落樓層。

第二讀 你唔知有電動扶梯帶動 速度,上同落都係快過你自己行普通嘅樓梯咩?

有人係唔鍾意電動扶梯架!因為佢哋永遠都唔夠膽行第一步, 呢啲人係寧願去行普通樓梯, 所以先會喺電動扶梯嘅樓層 ,有普通樓梯嘅設立。
我以前見過好多次 ,有人唔遵守左行右企呢個規則, 成條扶手梯都係企曬人, 咁趕時間嘅,咪去行普通樓梯囉……
我亦都自己經歷過, 明明行緊自動扶梯,點之前面嗰兩階, 啲人企咗喺度唔行 !咁我唯有停下來等佢哋上到地面之後,我拿拿聲急步行上去,唔好阻住後面想行電動扶梯嘅人。

子爵府

回覆樓主:

有d電梯好短,繁忙時間不左行右企加速消散人群,下班車到左,上班車既人仲企係電梯等上,好混亂

子爵府

點可以話人估用?
...

因為我真係見過有人問個位太太可唔可以拉拉小朋友畀佢落樓梯, 雖然呢個情況極少見, 當時位小朋友真係好細個又瘦 , 如果係我我唯有停低 。
我承認我用錯字眼應該係使用。

伯爵府

呢D escalator etiquette都係大家接受咩嘅啫。

首頁

尾頁

跳至