論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sisilee321 發表於 21-8-1 20:18
我都見左個完約,佢要1000蚊伙食費唔肯食我提供的野.....但又未搵到第二個姐姐
...

最低工資加1000伙食?如果佢真係完全唔食你d野都ok。我姐姐係最低工資+food allowance+每日包埋佢3餐。嗰陣請左幾個都請唔到,一話俾food allowance先請到依家呢個。我請個海外由我女半歲請到佢就2歲都仲未黎到,硬食,但聽聞依家都叫到6000up

子爵府

Bubeau 發表於 21-8-20 07:32
最低工資加1000伙食?如果佢真係完全唔食你d野都ok。我姐姐係最低工資+food allowance+每日包埋佢3餐。嗰 ...

好似好難搵到正常價完約姐姐....

子爵府

宜家呢份$4520,剛續約,10月開始,下一張約$4630

複式洋房

我個情況係我同先生,歲半仔今日請左個都係5千...
邊有9千咁貴

男爵府

要湊好多個new born 老人家同寵物?

男爵府

我覺得做得好完左第一張約,加少少冇所謂,但一定唔係去到$9000 咁離譜

複式洋房

agnesmama 發表於 21-8-23 11:12
我覺得做得好完左第一張約,加少少冇所謂,但一定唔係去到$9000 咁離譜

係呀..我尋日去門市見左個
初初傾落都唔錯...
最後問佢價錢..佢話6千5
唔包野食就要8千......
嚇死我同先生..
好彩最後都搵到個5千...加少少都由佢

男爵府

LCK0707 發表於 21-8-23 11:33
係呀..我尋日去門市見左個
初初傾落都唔錯...
最後問佢價錢..佢話6千5

我見過一個要雙職父母,冇老人家冇baby,仲要自己間房,(我符合晒佢嘅條件)佢要我$8000,星期六stay out,我回左佢一句good luck! 我唔想做壞個市

複式洋房

agnesmama 發表於 21-8-23 16:12
我見過一個要雙職父母,冇老人家冇baby,仲要自己間房,(我符合晒佢嘅條件)佢要我$8000,星期六stay out ...

傻咩…8千蚊?佢肯定係傻左
仲要stay out,出左事點算?
外出訓好似僱主都犯法嫁

複式洋房

sisilee321 發表於 21-8-20 08:43
好似好難搵到正常價完約姐姐....

找到,最後4個月跳工
加人工也唔do
我有獨立房對佢好

男爵府

回覆樓主:

我姐姐前後做了 10 年,中間斷過。現在第二個約。我俾 $5,500。 佢由我大仔係 BB 湊到 10 歲,加上細仔係SEN好難搞, 所以我俾。

複式洋房

farm712 發表於 21-8-25 08:40
我姐姐前後做了 10 年,中間斷過。現在第二個約。我俾 $5,500。 佢由我大仔係 BB 湊到 10 歲,加上細仔係SE ...

咁$5500都要比
而家好難搵姐姐肯湊2個

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

其實最緊要睇下家庭成員,有無獨立房,才去討論價錢。

如果有老人家,有nb,又獨立房,好多工人做做下都跳工,除非人工高過6xxx。

正如香港有最低工資,但厭惡性行業,只俾最低工資,跟本無人做。

真心講,外傭都係人,想人工高又唔太辛苦,好正常喎。

複式洋房

回覆樓主:

我續約都係比最低工資咋

伯爵府

fingerose 發表於 21-8-1 15:35
我剛見完一個將完約姐姐,佢要求5500, 我同agent 講叫佢搵第二個僱主。agent 同我講有人試過比8000 請, ...

總有人比八千,咪就係有錢人,間屋幾層嗰D, 成日亂吹八千九千,我身邊真係無見人出呢個價,可能我窮。

伯爵府

agnesmama 發表於 21-8-23 16:12
我見過一個要雙職父母,冇老人家冇baby,仲要自己間房,(我符合晒佢嘅條件)佢要我$8000,星期六stay out ...

無他嘅,可能比佢遇著個傻的僱主肯出呢個價呢。等同我如果中五學歷,無經驗,去見工要求人工六萬,放星期六日,有房坐咁解,人地只會認為你一係白撞,一係精神有問題啫。

大宅

上年12月到開始搵姐姐(照顧new born, 第一間agent, 佢地問我地最高人工出到幾多, 話而家好難搵姐姐, 就算5千幾都未必搵到, 跟住我地用$5500去confirm一個本地斷約姐姐(原因僱主要移民), 到差唔多黎ge時候突然要求家訪, 然後都未黎家訪就話要cancel我地單job
後黎經朋友介紹第二間agent (做印尼姐姐多), WhatsApp問agent已經send左3個姐姐比我, 第2日去到佢公司直接interview埋其中一個就黎完約姐姐, 覺得幾好即場confirm, 我問agent人工如何, 佢話$4630就可以喇(冇另比food allowance)
岩岩姐姐黎到我地屋企, 覺得暫時一切表現都好好
我覺得高人工只係啲agent吹噓出黎, 無論出幾錢都好, 都係要take risk姐姐有機會放飛機

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

happyyan123 發表於 21-9-10 02:20
上年12月到開始搵姐姐(照顧new born, 第一間agent, 佢地問我地最高人工出到幾多, 話而家好難搵姐姐, 就算5 ...

請問可否pm邊間agency 多印尼完約姐姐,thx

大宅

上年12月到開始搵姐姐(照顧new born, 第一間agent, 佢地問我地最高人工出到幾多, 話而家好難搵姐姐, 就算5 ...

+1, 可唔可以PM埋比我,我AGENT又係吹到話而家好難請姐姐,要比多D錢

大宅

可否都PM AGENT資料比我? 其實我於7月中已申請了一個海外印印, 但直至現在申請仍未有進展, 我都開始想轉搵本地斷約或完約印尼姐姐.

首頁

尾頁

跳至