自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大廚勳章 醒目開學勳章

自己屋企有番咁上下加底先可以做運動員 ? 例如 要自小培育佢嘅興趣都要返咁上下$
最後要有家人嘅支持先可以中途等學成為全職運動員 ;唔使養家!

男爵府

培養興趣 =/=做運動員。
我細個玩運動,籃球、排球、足球、手球、跑步都代表學校參賽。
都遺傳到比個女運動細胞,由佢3-4歲比佢學跳舞/溜冰,堅持每星期嘅上堂、每星期六係溜冰場坐7-8個鐘等佢學完玩完,都洗左好多錢,但佢真係只當興趣,完全唔鍾意去比賽。
我個人認為做運動員首要條件係個小朋友本身對果種運動嘅渴求,熱愛,不放棄嘅態度。其次先至係家庭嘅培育費。

利申:阿女到而家仲學緊跳舞,跳左十年,而家每堂都要$500

子爵府

yoko_hau 發表於 21-7-31 01:11
都遺傳到比個女運動 ...
都遺傳到比個女運動細胞,由佢3-4歲比佢學跳舞/溜冰,堅持每星期嘅上堂、每星期六係溜冰場坐7-8個鐘等佢學完玩完,都洗左好多錢,但佢真係只當興趣,完全唔鍾意去比賽。
我個人認為做運動員首要條件係個小朋友本身對果種運動嘅渴求,熱愛,不放棄嘅態度。其次先至係家庭嘅培育費。

利申:阿女到而家仲學緊跳舞,跳左十年,而家每堂都要$500

BALLET?

翡翠宮

牛年勳章

識一個女仔幾歲開始學芭蕾舞,跳咗成廿年都仲要係咁比賽,算好叻女但未到世界級,拎一大堆獎做緊跳舞老師教小朋友,收入都唔算好多,相比起咁多年燒咗既錢,有人話覺得唔值,有人話為夢想值得

珍珠宮

其實真係,要有鬥心

珍珠宮

熱愛果種運動,揀左就唔好怨

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我二個仔都喜歡運動
喜歡運動又吾代表喜歡訓練
玩運動系玩心態、玩樂系開心
運動訓練就系辛苦……系兩回事

哥哥系玩足球、打拳、 rugby未去訓練層面

弟弟系訓練游水+跑步一點都不輕鬆、可以講系辛苦、返學日子平衡練水、每天2-3小時、暑假3天早水游2小時、晚水游4-5課2小時、每星期2天跑步3小時、系又忙又攰爆、回家仲要拉阻力帶

首頁

尾頁

跳至