自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

阿Be 發表於 21-8-3 23:28
黎緊星期日要打第一針(復必泰)了,好緊張,因為自細有隱性地貧,又是office久坐一族,平時零運動,但又想將 ...
4) 在針口敷退熱貼。no.

針後常見副作用處理方法及注意事項:

1.針口痛:按摩?No!

接種疫苗後,針口位疼痛屬正常反應,有些人或在附近按摩紓緩不適,廖家康則不建議!因人手按摩難以控制力度,有機會用力不當增加針口位的紅腫情況,尤其女士肌肉量較少,用力按摩或者會加劇痛楚。至於正服用薄血丸、抗血小板藥、抗凝血藥等人士更要避免,在針口位附近按摩或增出血情況。

2.肌肉痛:切忌冰敷和熱敷!

打針後如出現肌肉疼痛,廖家康指可以用常溫的水或凍水沾濕毛巾,敷在患處,但應避免患處出現溫差過大的情況,因此不建議熱敷(如用電熱顫或熱毛巾)或者冰敷,以免加強該處的血液循環,增加出血和紅腫情況,又或使皮膚過冷致肌肉收縮,加強痛楚。

3.頭痛:止痛藥睇分量

若針後感頭痛可服用止痛藥,如撲熱息痛(Paracetamol)、布洛芬(Ibuprofen)等,但需留意各種藥物的每日上限,以免服用過多損害肝臟。市面上常見的撲熱息痛藥物為必理痛,廖家康指頭痛時可服用一至兩粒,每粒必理痛含500毫克撲熱息痛,每日最多只能吃8粒。至於布洛芬是非類固醇消炎止痛藥,每次可吃一至兩粒,但因止痛作用較強,其每日上限為1,200毫克,即最多只可吃6粒。

4.發燒:服藥未見退燒要求醫

打針後發燒屬正常情況,代表身體的免疫系統正在運作;廖家康建議發燒時可服用撲熱息痛、布洛芬等消炎止痛藥幫助退燒及紓緩不適,服藥後亦應多加休息。一般服藥後發熱情況會改善,但若服藥兩至三小時後量體溫卻未見降溫,就應求醫。

上述的常見副作用大多能靠接種者自行處理,但廖家康指出現以下情況,因並非尋常的副作用,建議馬上求醫:

• 頭暈
  • 血壓上升
  • 休克、暈倒
  • 心悸(不論跳得過快或過慢)
  • 呼吸困難
  • 視力受損
  • 手腳不尋常地抽搐
  • 長出紅疹
  • 氣促

專家紛紛預告第二劑副作用更強烈,休息對於接種者而言更為重要,廖家康提醒打針當日別安排太多活動,盡量多休息;打針後最好有人陪同,盡量別獨留家中,尤其長者,即使出現任何嚴重副作用都能有人在旁照顧、及時處理。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

黎緊星期日要打第一針(復必泰)了,好緊張,因為自細有隱性地貧,又是office久坐一族,平時零運動,但又想將 ...
有隱性地貧無咩事, 我都有,係血 cell 細 d, 身體無病無痛, 同打針無關係。 睇下你有無咩敏感仲好。
利申,已打2針。。

伯爵府

maywong288 發表於 21-8-4 01:36
唔知關唔關事 只作參考

第一針 空肚去打 真係冇左半條命 燒左幾日 針口位痛 第4日肚痾 格拿底淋巴腫左發炎 ...

原來係真呀?
我行緊168,第一針11點打,應該唔可以食哂,我c6話一定要食野先去打,我好勉強食咗一啖麵包就去打。
嘩,打時打完痛到我呢!打完下午開始好攰好攰,手臂痛咗幾日,第二日真係痛死我!如來真係要食飽啲去囉!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

聽講食多d維他命c,飲多d水,有人話飲熱檸水。

因為熱檸水冇害又簡單,所以我都打前打後飲熱檸水同水。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

睇醫生身體檢查

珍珠宮

回覆樓主:

5) 保持輕鬆心情
6) 多休息

公爵府

網上有人話煲定魚腥草返屋企飲

有同事打針後醫護人員叫佢每日要飲12杯水或以上

珍珠宮

我聽過話飲竹庶茅根?

不過我打完咩都唔覺.. 所以我咩都無做..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我打針之前食咗兩日海帶綠豆沙,打完第二日就飲廿四味,唔知關唔關事,但我冇發燒冇唔舒服

首頁

尾頁

跳至