自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

侯爵府

親人剛剛退休做身體檢查先發現生癌,完全無痛無瘦無病徵,係政府覆診每次都等幾粒鐘,轉介另一科仍未收到通知幾時有期

咁就去私家睇醫生,個醫生話腥報告比佢望一望再約期見,點知即日就見,即日book埋其他檢查,一星期內做手術,完全感覺到錢可以解決到問題,不過一下子就自費洗幾十萬

本身成家都無買保險,依家都想幫父母買返份,以防萬一,但佢地年紀買保費都唔平,健健康康既,可能7-80歲都唔需要用到份保險,白白送錢比人,真係好矛盾

la_source    發表於 21-8-4 11:39

男爵府

-Athena- 發表於 21-8-4 07:06
親人剛剛退休做身體檢查先發現生癌,完全無痛無瘦無病徵,係政府覆診每次都等幾粒鐘,轉介另一科仍未收到通 ...

保險真係要後生早買,越老越貴。

男爵府

大笨鐘 發表於 21-8-4 07:52
保險要趁年輕,未有病去買,年紀大咗,病痛出現,保費就會好貴。值唔值得買每個人有自己睇法。緊急情況,政 ...

我呢啲後生時, 因為家族史, 保險公司唔受我醫療保。而家過咗咁多年, 話你個record 靚啦, 你可以買醫療保啦。…. 不過因為年紀都有番咁上下⋯⋯大家都知保費唔會平得幾多

真係嘥鬼氣, 退左休, 有啲咩大病痛我都諗住唔醫啦, 食幾多, 著幾多根本就係天註定。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

問題唔止係錢,係爭取時間,身邊家人在政府排CT都要5星期見醫生,最後都係自費私家做同私家覆診,長期病分分鐘洗過百萬。

侯爵府

從來保險都係買個保障,一向都有一批人buy一批人唔buy。
我老豆幾十年前死都唔肯買,話咒佢。結果兩三年後,都係30幾歲就發現有高血壓心臟病。之後先去買,間間都唔受保啦,一係加勁貴囉。

一係你就咩事都只入政府,一係你就勁有錢(何生個種),否則我就一定買。

我讀書時我媽已幫我買人壽,之後到我出來做嘢買晒成套,同老公結婚,生埋兩個都買齊成套。當買個保障,有咩小事可即入私家。

子爵府

wwtsy 發表於 21-8-5 07:53

他未必有,否則唔會嫉妒賺幾萬血汗 ...

幾萬都嫉妒?
佢大老闆來,一個月起碼幾十萬啦。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

zxyggp 發表於 21-11-8 09:52
我女同阿媽嘅私家手術費,差唔多全claim(我無買門診,所以門診果$500自費)可能要睇每月供幾多,同埋供邊 ...

全對~

羊毛出在毛身上、保險公司有報表(我朋友幫保險公司寫軟件)、會分析客人以至全家人的保單收益多少、如果索償保險、蝕得多就大幅加保費、甚至拒保~

其實、大多情況是自己付款入院~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

熊熊老婆 發表於 21-8-4 08:10
最慘係供咗幾十年,到時有事,就話你嗰樣嘢係唔保 !

我屋企人都試過

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-8-4 08:10
最慘係供咗幾十年,到時有事,就話你嗰樣嘢係唔保 !

就係最驚咁!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

micsin 發表於 21-11-8 08:21
個個都話趁年輕買 買多幾年 比多幾年 其數條數 一樣 最須要時 緊係貴d la, 保險公司最賺錢 你估真的可以 ...

我入院照腸,照埋肝/腎,胃鏡,除左老公份午餐,全claim

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

PIGPIG朱 發表於 21-11-7 21:28
可能因為公司吧

公司是指保險公司,私人公司的保險,不會理個員工有乜野病

我是指自己果份私人保險,乙肝都無加loading

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我女同阿媽嘅私家手術費,差唔多全claim(我無買門診,所以門診果$500自費)可能要睇每月供幾多,同埋供邊款,真係好難分
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

公爵府

回覆 Rita 的帖子

水晶宮

2024年龍年勳章

貓咪達人 發表於 21-11-8 07:35
唉…我忍唔住要呻下,我16年前買左份危疾已經供滿,岩岩唔好彩有癌搵保險傾,佢話要睇返我癌症去到邊個程 ...

傾咗先
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

80歲但係上有1000萬保障,相信三萬蚊冇乜可能。10年前65歲,普通住院保險都已經要2萬幾!唔知點解你老公客會咁平,可能佢無講得清楚比你老公聽!

珊瑚宮

micsin 發表於 21-11-8 08:21
個個都話趁年輕買 買多幾年 比多幾年 其數條數 一樣 最須要時 緊係貴d la, 保險公司最賺錢 你估真的可以 ...

我入過三次私家醫院(唔計生仔),全claim.

珊瑚宮

amypekkle 發表於 21-8-6 08:29
可唔可以講係乜癌?二百幾萬,好「嗱利」!

同問

侯爵府

大笨鐘 發表於 21-8-4 07:52
保險要趁年輕,未有病去買,年紀大咗,病痛出現,保費就會好貴。值唔值得買每個人有自己睇法。緊急情況,政 ...

個個都話趁年輕買 買多幾年 比多幾年 其數條數 一樣 最須要時 緊係貴d la, 保險公司最賺錢 你估真的可以全claim 嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

amypekkle 發表於 21-8-5 21:13
「保險要趁年輕,未有病去買,年紀大咗,病痛出現,保費就會好貴。」~

都係。保費貴都算,最怕係年紀咁 ...

這完完全全是誤導~

因為世上是有通貨膨脹2、30年後、保障額只會得返約20%、試想下40年前一個車位是多少錢、所以Agent 到一段時間、會約妳分析以前的保單、說妳之前的保單因為通貨膨脹、保障額唔夠、需要買多份 、即是年輕時買、根本是沒有用、因為保險公司、對客人的賠償率、是以客人年齡來計算~

初結婚時、阿仔出世想買保險、跟住叫咗個Agent上嚟、最後我問佢、到我60歲的保費是多少? (因為我知道、大多發現有病、都是60歲以後)、得來數字嚇了我一大跳、我計了一個晚上、知道唔值得買、自己努力儲蓄、更為實際~

香港女性、平均年齡88.5歲、那保險要買到幾多歲 ?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

Etcetc 發表於 21-11-7 23:25
我自己咁睇,當一個人知道自己有重病時已經好徬徨困擾,果一刻只係想盡快搵到醫生醫好自己。買咗保險,仲要 ...

唉…我忍唔住要呻下,我16年前買左份危疾已經供滿,岩岩唔好彩有癌搵保險傾,佢話要睇返我癌症去到邊個程度先可以睇下賠償幾多,我記得買個陣保險經紀講過有2種癌分別 原位癌同癌症,原位癌賠好少,但癌症會賠償100%,我唔係原位癌,但保單寫明癌症賠足100% ,依家又玩文字遊戲,好無奈,有被騙既感覺

首頁
12345...13

尾頁

跳至