自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

-Athena- 發表於 21-8-4 09:09

2-30年前買既話,保費10萬都已經好多,依家閒閒地去私家做 ...

我買左2份醫保1份基本住院,1份100萬住院…住院墊底費5萬…claim唔足就claim 100萬住院…另1份危疾100萬…仲有一份買條命仔250萬…咩住層樓…我都我老公各自買咁大額…

男爵府

QQ70 發表於 21-8-4 09:02
呢個年紀買真係好貴,醫療保真係襯後生買!我知有人對保險極反感,成日叫人唔好我就叫身邊嘅人一 ...

即刻只要有錢去睇私家診所,做檢查,確診後去政府度排好快就有得醫,根本唔洗買保險。

大宅

Ftmagic 發表於 21-8-4 09:10
我試過
十幾年前買,當時保嘅範圍唔大
或者而家嘅保單可能全面啲

其實十幾年前買份保險都要耐唔耐review
如果你係d 無agent跟嘅單, 唔好話夠唔夠claim, 想claim都唔知搵邊個
好多人就係求奇買份保費平嘅保險, 之後claim唔到就話保險呃人..
其實買保險真係要搵個好嘅agent跟

珍珠宮

littledot 發表於 21-8-4 09:11
其實都唔係,幾多歲買都好,醫療保險都係每年加價,只係早買就唔會有嘢唔保者特別加價。
...

正確

用戶要求終止服務

牛年勳章

白毛毛 發表於 21-8-4 09:15

其實呢,重病急病政府可以話即收,係好好的。

我就係經歷過等待嘅忐忑,因為檢查確認唔到係唔係癌,要做咗手術,化驗咗先知。家人好擔心,所以喺私家做咗手術,之後先買住院保險。
未經許可,請勿轉載

琥珀宮

-Athena- 發表於 21-8-4 07:06
親人剛剛退休做身體檢查先發現生癌,完全無痛無瘦無病徵,係政府覆診每次都等幾粒鐘,轉介另一科仍未收到通 ...

而家就無謂買啦,見過兩個買左,諗住私家做手術,結果一半自費,最後都係返政府做,再cut埋張單,一係就買最高端嘅醫療保險,一係就睇政府,如果唔係中間嗰種就費事買

伯爵府

mother904 發表於 21-8-4 09:06
可惜現實是後生買落的保險,中老年要用時先發現保額唔夠cover醫療開支
...

睇你買幾多啫,有好多選擇,cover唔哂都好過無

珍珠宮

大笨鐘 發表於 21-8-4 09:21
我就係經歷過等待嘅忐忑,因為檢查確認唔到係唔係癌,要做咗手術,化驗咗先知。家人好擔心,所以喺私家做 ...

係經歷過就知。

珊瑚宮

親人剛剛退休做身體檢查先發現生癌,完全無痛無瘦無病徵,係政府覆診每次都等幾粒鐘,轉介另一科仍未收到通 ...
是否岑信X医生?
玩具萬歲!

大宅

QQ70 發表於 21-8-4 09:02
呢個年紀買真係好貴,醫療保真係襯後生買!我知有人對保險極反感,成日叫人唔好我就叫身邊嘅人一 ...

有啲人諗野唔係唔啱,過期囉,因為沒有雙倍印花稅前,梗係可以自己買一間住,一間收租人地幫你供,只要比首期就可享受樓價上升,係槓桿式賺錢,但而家麻,同名買多間未賺就先比幾十萬重價印花稅了,幾十萬啊!夠你比晒咁多年醫療保費了!
仲有,賣樓去醫病,咪即係在自己財富開刀? 講笑嗎?

珊瑚宮

如買一年保費5萬個D
入一次養和條單成千萬都賠
玩具萬歲!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

年紀大先買醫保又貴又可能好多部位唔包... 除非仔女有可以供... 如果唔係..有事都只有去政府到睇

子爵府

loveyou3000 發表於 21-8-4 09:17
即刻只要有錢去睇私家診所,做檢查,確診後去政府度排好快就有得醫,根本唔洗買保險。

...

做檢查都係錢,有 d 病政府唔一定即醫,我舊年先經歷過,C+ 做左手術,化驗完先知差 d 出事,就係政府唔會同我做手術,唔做手術又點化驗,又點知有無事?
用左十幾萬做手術,感恩有保險,claim 完, 我只係比一萬多 d ! 我碌卡找手術費,未要找卡卡數,claim 到筆錢已經入左我戶口

珍珠宮

manman333 發表於 21-8-4 09:36
有啲人諗野唔係唔啱,過期囉,因為沒有雙倍印花稅前,梗係可以自己買一間住,一間收租人地幫你供,只要比 ...

同埋用40年做投資回報幾百萬。
咁先要建基在兩個假設上,第一係個物業係呢40年有升值,特別賣果刻值幾百萬。第二係喺呢40年冇病痛唔使用錢醫。
如果唔係未等到40年升到幾百萬中途已經賣得幾十萬拎咗去醫病,唔夠找數。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

自己都退休,即60歲左右,咁父母都80歲啦,仲幫佢買保險? 咁大年紀有大病都唔會醫架,怕佢地頂唔順,所以不用幫父母買了。

子爵府

manman333 發表於 21-8-4 09:36
有啲人諗野唔係唔啱,過期囉,因為沒有雙倍印花稅前,梗係可以自己買一間住,一間收租人地幫你供,只要比 ...

佢只識叫人投資,佢無試過 or 身邊有人遇大病,又無保險,又唔係有錢,等政府等到死啫! 買醫療保係蝕硬架,因為實報實銷,有邊個真係想日日得著份保險不過我又真係唔係咁蝕,我醫療保我買左廿年,我都 claim 左8 次 我次次唔係蘿柚痕入院,真係次次 check 完有事,感恩唔係大件事,不過都有野 follow up ! 我次次份保險都夠 cover, 只係舊年做左個十幾萬手術先唔夠,要我自己比一萬多 d !

男爵府

-Athena- 發表於 21-8-4 08:36
好似唔只8-9000,我睇左份普通~14000,高端$29000
我媽係自願醫保一出嗰陣買,好似兩年前左右,最基本嗰隻,今年71歲,好似今年保費係九千多啲,阿爸就冇買喇,因為有三高,都應該唔會受佢玩。最基本嗰款雖然保嘅野一樣,但保費都可以差好遠,要貨比三家。

侯爵府

bearwhat 發表於 21-8-4 09:16
我買左2份醫保1份基本住院,1份100萬住院…住院墊底費5萬…claim唔足就claim 100萬住院…另1份危疾100萬… ...

買兩份醫保,可以claim晒兩邊嗎?

大宅

QQ70 發表於 21-8-4 09:55
佢只識叫人投資,佢無試過 or 身邊有人遇大病,又無保險,又唔係有錢,等政府等到死啫! 買醫療保係蝕硬架 ...

佢有試過親人大病~ 佢外父吖麻, 係要直頭暈倒在街上咁樣送院,好彩都救得番啫,唔好彩一句說話都沒留下,沒時間交代自己東西給家人就走左,博得過咩?一日到黑只識用呢個例子。
就算後生時買左份單,中間都要人生有轉變,如成家,置業和生兒育女改變去調整份單㗎啦,一份單幾十年用到尾,都輸通脹啦!
不過,而家買份適合既保險都唔係易,保險公司唔係開善堂,係開賭場,大家買大細而已。遇著個無料又衰既agent, 更是行衰運。

侯爵府

fitfish 發表於 21-8-4 09:34
是否岑信X医生?

首頁
12345...13

尾頁

跳至