自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

侯爵府

-Athena- 發表於 21-8-4 07:06
親人剛剛退休做身體檢查先發現生癌,完全無痛無瘦無病徵,係政府覆診每次都等幾粒鐘,轉介另一科仍未收到通 ...

問題在詳細檢查上, 等政府真係唔掂.如果發現生癌,第一時間搵私家醫生做詳細檢查,跟住攞報告去政府排期,如果情況很嚴重,醫院立見及商量治療方法,所以並不是你想的那麼慢,只是你真的不懂怎樣操作...

侯爵府

麟媽媽 發表於 21-8-4 10:36
你唔一定要買CEO頭等房㗎嘛,而家有啲保險公司已經用咗高端醫療的概念,但你可以買半私家二人房,甚至乎大 ...

即係自己比3萬?其他claim晒?

侯爵府

owen2012 發表於 21-8-4 10:03
我媽係自願醫保一出嗰陣買,好似兩年前左右,最基本嗰隻,今年71歲,好似今年保費係九千多啲,阿爸就冇買喇 ...

71歲保費九千幾, 咁最高賠償額係幾多?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

-Athena- 發表於 21-8-4 11:13
即係自己比3萬?其他claim晒?

係呀,我有一張陳年舊單買咗2-30年,嗰張仲係舊式嘅住院,所以幾年前我就買咗有自付額新款嘅住院保險,總共兩份,嗰三萬蚊自付額我用張陳年單來填補,所以賠足晒,其實陪多咗㖭㗎,有啲住院現金啦,另外我個手術係超大型手術,有個什麼現金補償一萬蚊,幾好用黎買花膠同埋雞補身。

大宅

-Athena- 發表於 21-8-4 09:09

2-30年前買既話,保費10萬都已經好多,依家閒閒地去私家做 ...

我親身經歷,阿媽死供爛供份保險係佢患癌時,拎得雞碎咁多.. 除非個癌唔會覆發,我媽7年覆發4次,保險完全無用,佢係病床上都話叫我地如果有買,就cut 左佢,買50萬內就夠,岩岩足夠你發現有病,用果50萬去私家做第一步手術,慳左政府排手術的黃金時間就夠,同步去政府化療。

加上藥廠朋友講,係私家要治療一個癌症,當佢覆發1次,要3000萬。所以好多時都要返政府醫,除非你買份保單去到3千萬,或者好好彩唔翻發,否則最後賣完樓,都係要返政府醫...

珍珠宮

麟媽媽 發表於 21-8-4 11:06
其實佢唔係針對保險公司,佢係針對保險A準,佢不停推介嗰一間係冇agent 㗎嘛,但其實呢間啲保費唔係特別平 ...

呢個我明。但佢講到言之鑿鑿話果間無agent無commission要比,無掛羊頭賣狗肉,好似自己係老闆知道真相咁。點知有JM出嚟話佢做過,sell單一樣有commission收的。你話呀,佢係咪超級on居。幾十歲人都唔化,都唔知佢為乜搞到自己咁肉酸!

男爵府

我媽又係岩岩check到cancer私家即pass比政府都要排2個月(已經好快)係私家check哂d野 已經第4期 再更新資料比政府 比快左一個月期!依一個月就係私家醫住先!保險真係好重要 如果無得claim我媽一定仲慢慢等緊政府

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

白毛毛 發表於 21-8-4 11:22

呢個我明。但佢講到言之鑿鑿話果間無agent無commission要比, ...

佢十幾年前已經係咁㗎啦,仲話過我蠢添!但呢十幾年大大小小我已經claim左三十幾萬,所以我唔會理佢嘅,聽佢講cut單就弊喇。

伯爵府

jyjy1684825 發表於 21-8-4 11:09
問題在詳細檢查上, 等政府真係唔掂.如果發現生癌,第一時間搵私家醫生做詳細檢查,跟住攞報告去政府排期,如 ...

我就係咁
檢查私家做
有報告,私家/政府2邊睇(多個意見)
最後政府治療,時間差不多

侯爵府

白毛毛 發表於 21-8-4 11:22

呢個我明。但佢講到言之鑿鑿話果間無agent無commission要比, ...

當佢維園呀伯得架喇,使乜理佢講既野

珍珠宮

麟媽媽 發表於 21-8-4 11:28
佢十幾年前已經係咁㗎啦,仲話過我蠢添!但呢十幾年大大小小我已經claim左三十幾萬,所以我唔會理佢嘅,聽 ...

佢唔buy無所謂,個人選擇,非對錯的問題。
只係一講保險佢就彈出嚟講埋啲過時又錯的嘢,係網上抄抄埋埋當秘笈去誤導人。咁多年比人笑、話同鬧都係咁。真係固執同萌塞到冇人有,睇怕個天化埋佢都唔化。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

白毛毛 發表於 21-8-4 11:36
佢唔buy無所謂,個人選擇,非對錯的問題。
只係一講保險佢就彈出嚟講埋啲過時又錯的嘢,係網上抄抄埋埋當 ...

係啦,成日話自己計數叻,我老公係會計師計數夠好叻啦,我地一家一樣有買保險,佢就話我哋蠢呀!我係好小氣㗎。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

rosenok 發表於 21-8-4 11:33
我就係咁
檢查私家做
有報告,私家/政府2邊睇(多個意見)

我老友早幾年發現乳癌,切除就係即刻去私家嗰度做,但之後嘅化療同埋跟進佢都轉返去政府醫院,私家醫生又好好幫佢寫轉介,佢話私家嗰啲藥好貴,但去政府度睇,一大袋藥複診都係百零蚊。所以呢啲長期鬥爭嘅病,要識得係緊急嘅時候去洗錢爭取時間,之後就可以去政府度跟進,保險就可以幫到呢嗰部份。

Campenella    發表於 21-8-4 13:30

侯爵府

環保接龍勳章

睇返自己財政, 如果月月清無閒錢, 想買咩保險都無可能.
真心覺得.
如果因為覺得保險揾笨的話,
將買保險既錢儲起來.
或者用嚟買月供股票.
月月儲. 當醫療基金.

真係需要時.. 起碼都有舊錢, 有得選擇.

Amy7802    發表於 21-8-4 20:15

珍珠宮

麟媽媽 發表於 21-8-4 11:41
係啦,成日話自己計數叻,我老公係會計師計數夠好叻啦,我地一家一樣有買保險,佢就話我哋蠢呀!我係好小 ...

佢以前唔夠人講就認屎認屁話自己有錢呀,老闆呀,最鐘意話你地班c9無見過世面添。比人鬧得多先收斂啲。無知自戀到核爆!

Mm233    發表於 21-11-7 20:47

侯爵府

麟媽媽 發表於 21-8-4 11:41
係啦,成日話自己計數叻,我老公係會計師計數夠好叻啦,我地一家一樣有買保險,佢就話我哋蠢呀!我係好小 ...

D維園呀伯最鍾意認屎認屁,由佢啦,佢自我感覺良好就得

侯爵府

白毛毛 發表於 21-8-4 11:49
佢以前唔夠人講就認屎認屁話自己有錢呀,老闆呀,最鐘意話你地班c9無見過世面添。比人鬧得多先收斂啲。無 ...

伯爵府

麟媽媽 發表於 21-8-4 11:45
我老友早幾年發現乳癌,切除就係即刻去私家嗰度做,但之後嘅化療同埋跟進佢都轉返去政府醫院,私家醫生又 ...

所以無話一定買/唔買,一定要私家/政府
有錢有選擇
無錢唔好埋怨
每人要求唔同,私家比$,服務(环境/食物)一定好過政府,

買保險,要比較唔同plan/公司,魔鬼細節,要做功課,唔係到時claim 唔到就怨天尤人
唔買保險就自己接受現實,或自已儲錢

子爵府

2024年龍年勳章

其實保險系一種保障,系一種服務,吾好個個都諗住有回報,除非你份保險系有附帶投資儲蓄成份,如果吾係就吾好諗住有回報,佢只不過系你需要時幫倒你,你不需要就守護你

子爵府

2024年龍年勳章

bearwhat 發表於 21-8-4 10:14
可以,就係唔想拎足5萬墊底黎買…醫保都是實報實銷…我是同一間野2份住院哦..咁有咩事都可以claim 小野就 ...

可以買份普通加份高端就最好,如果公司有保險就更好,連墊底費都不用比,我就系有兩份,一份公司,一份自己

首頁
34567...13

尾頁

跳至